Начало Страна Бригадите в САЩ на хиляди наши студенти пропадат след решението на Тръмп да замрази американски визи
30 Ноември 2020 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Бригадите в САЩ на хиляди наши студенти пропадат след решението на Тръмп да замрази американски визи Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Страната - Общество
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 24 Юни 2020 12:22
statuyata na svobodata USA Плановете на българските студенти, които се канеха да заминат това лято на бригада в САЩ, са провалени, пише segabg.com. Случващото се е резултат от решението на Доналд Тръмп да замрази издаването на определени видове неимигрантски работни визи до края на годината.
Замразяването обхваща няколко вида визи, сред които и визите J-1 за обмен на студенти по програмата "Work and travel" - дори студентът да има сключен договор за работа, ако няма виза, то няма как да замине.
От сайта цитират мениджърът на консултантска къща, специализирана в организиране на студентски бригади зад океана Станимир Найденов, който пред bTV призна, че голяма част от близо 6-те хиляди студенти, които са планирали бригади, няма да могат да заминат. По думите му около 10% от тях са успели да получат визи и или са заминали, или се канят да пътуват.
Посредниците заявяват че засега няма еднозначен отговор на въпроса дали замразяването на издаването на визи означава изрично спиране на програмата за студентските бригади. Според тях голям процент от българските студенти със сключени договори са нямали визи преди да влезе в сила извънредното положение заради коронавируса. "Има обаче младежи, които вече са получили визи. При нас няма заминали, но има и студенти с многогодишни визи, които може да са отпътували или да се канят да заминат в САЩ". Какво ще стане с тях, ако например в даден щат се въведе забрана за работа заради коронавируса, е един от въпросите, на които все още няма ясен отговор. Сред неяснотите е и ще има ли някакви други условия за тези, които вече имат сключен договор.
Програмата "Work and travel" се администрира с три договора - с българска партнираща организация, с американска спонсорираща организация и трудов договор със съответния работодател. След като българската страна е покрила всичките си ангажименти, условията за евентуално възстановяване на сумите зависят от американската спонсорираща организация. Не е ясно обаче дали решението ще е общо, или всяка спонсорираща организация (2-3 са по-големите работещи с България спонсори) ще решава при какви условия ще разтрогне договорите с български студенти.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."