Начало Страна Над 30 000 винетки са прехвърлени заради смяна на регистрационния номер на автомобил
05 Юни 2020 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Над 30 000 винетки са прехвърлени заради смяна на регистрационния номер на автомобил Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Страната - Общество
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 14 Януари 2020 14:59
toll system През предходната 2019 година над 30 000 електронни винетки са прехвърлени на автомобили заради пререгистрация на превозните средства, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Съгласно Закона за пътищата винетката, издавана на регистрационен номер, следва автомобила и при смяна на регистрационните табели тя се прехвърля на новия номер. Прехвърлянето се извършва от Националното тол управление след подадено заявление.
При промяна на регистрационния номер на автомобила собственикът или ползвателят му следва в рамките на три работни дни да подаде заявление в централното управление или в областните пътни управления на АПИ или на електронния адрес Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. . Образец на заявлението може да бъде изтеглен от сайта www.bgtoll.bg, в менюто „За нас“/“Заявления“.
Необходимо е да бъдат посочени номерът на рамата, идентификационният номер на електронната винетка, както и старият и новият регистрационен номер на автомобила. Към заявлението се прилага свидетелство за регистрация на автомобила (стария голям талон), а ако заявителят не разполага с него, е нужно да представи един от следните документи: договор за покупко-продажба с нотариална заверка, застраховка „Гражданска отговорност“, талон за преминат технически преглед или удостоверение от „Пътна полиция“. С цел обратна връзка е задължително заявителят да посочи електронен адрес и/или актуален телефонен номер.
Прехвърлените електронни винетки заради пререгистрация на превозното средство могат да бъдат проверени от бутона „Проверка на е-винетка при пререгистрация на автомобил“, след като се въведе новият номер. Повече информация за процедурата по прехвърляне на е-винетките може да бъде открита в секцията „Въпроси и отговори“ на сайта www.bgtoll.bg.
От АПИ напомнят, че прехвърляне на електронни винетки е позволено само заради смяна на регистрационните номера на автомобила, а корекции заради грешно въведени данни не се допускат. Вписването на символите от регистрационния номер може да бъде и на кирилица, и на латиница, но да съответства на символите в самия регистрационен номер. При изписването на номера се въвеждат само букви и цифри. Символите 0 (нула) и О (буква О) не са взаимозаменяеми. За цифра от номера трябва да се изпише цифра 0 (нула), а за буква - "О". В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал те не се въвеждат.
Както и при покупка на електронна винетка, отговорността за попълване на коректна информация за номер на пътното превозно средство, категорията му и периода на валидност, е на собственика или ползвателя му.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."