Начало Страната В нов сайт гражданите могат да сигнализират за липса на лекарства, а сигналите се препращат в ИАЛ
22 Ноември 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
В нов сайт гражданите могат да сигнализират за липса на лекарства, а сигналите се препращат в ИАЛ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Страната - Общество
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 10 Септември 2019 14:37
moeto lekarstvo Пациентите могат да подават информация за липсващи лекарства в аптеките на нов сайт www.moeto-lekarstvo.com, пише изданието mediapool.bg. Разработен от пациентска организация, сайтът си поставя за цел да улесни хората и да гарантира, че техните сигнали достигат до компетентната да ги провери институция – Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). За целта Сдружението за развитие на българското здравеопазване, което е автор на сайта, има подписан меморандум за сътрудничество с ИАЛ, която е изразила готовност да работи по подадените сигнали.
Сега гражданите и аптеките почти не подават сигнали в ИАЛ, докато в пациентските организации в страната всекидневно постъпват данни за липсващи в аптеките медикаменти. Най-често става въпрос за инсулини, кортикостероидни средства за пациенти с астма и ХОББ, медикаменти за редки болести и ревматоиден артрит. Според пациентските организации основната причина за недостига на лекарства на българския пазар е износът им за други държави преди да се задоволят тукашните потребности.
Въпреки че през февруари трябваше да заработи електронна система за проследяване на недостига на лекарства, и до момента тя не функционира, а все още се тества. Така в момента държавата няма законов механизъм да спира износа при очертаващ се недостиг на лекарства у нас. Очакванията на здравните власти са системата да тръгне в края на тази или началото на следващата година.
В сайта ще може да се подава сигнал, като се избира от меню с лекарства от позитивния лекарствен списък, както и от аптеки, работещи с НЗОК. Авторите на сайта съветват пациентите първо да изчакат 24 часа аптеката да изпълни направената заявка за определено лекарство и ако след този срок не може да го достави, тогава да подадат сигнал. След като се подаде сигнал в сайта, той се преглежда и изпраща на ИАЛ. В срок до един месец ИАЛ трябва да отговори, а движението на преписката както и отговорите ще бъдат анализирани и всеки месец ще се публикува статистика за това какви сигнали са получени.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."