Начало Страната Всяко трето домакинство у нас е от един човек
20 Март 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Валути
Всяко трето домакинство у нас е от един човек Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Страната - Общество
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 10 Юли 2018 10:21
eurostat Около 33% от българските домакинства, или почти всяко трето домакинство у нас, се състои от самотен българин, показват данни от анализ на Евростат за процента на самотните домакинства в Европейския съюз (ЕС) през 2017 г. Подобна тенденция се наблюдава в целия Европейски съюз - почти една трета от домакинствата там са били от възрастен човек без деца, отчита анализът.
Според данни от последното преброяване на Националния статистически институт (НСИ) - у нас има тенденция към увеличаване на броя на едночленните домакинства. През 2001 г. те са били около 660 000, през 2011 г. - около 900 000, а днес надхвърлят 1 милион от общо близо 3 милиона домакинства у нас.
Най-голям е бил относителният дял на едночленните домакинства в област Велико Търново - 38% и София-град - около 36%. Най-малко едночленни домакинства са регистрирани в област Кърджали - около 22%.
Половината от едночленните домакинства у нас се състоят от неработещи лица или пенсионери. Домакинствата с един пенсионер са позиционирани около 46% в градовете и около 72% - в селата.
Големият брой едночленни домакинства, състоящи се от едно лице на 65 и повече години поражда и редица сериозни проблеми в обществото ни, свързани с разкриването на служби за социално и здравно подпомагане на тази категория домакинства. Освен това приблизително във всяко 12-то едночленно домакинство у нас - лицето е с намалена работоспособност или признато трайно увреждани, сочат данните на НСИ.
Последните статистически данни за размера на домакинствата в ЕС показват, че през 2017 г. около една трета от домакинствата в държавите-членки са били от един възрастен без деца или всяко трето домакинство в ЕС е било на самотен европеец. Най-висок е бил делът на самотните едночленни домакинства в Швеция - над 50%, съобщава dariknews.bg.
Домакинствата от едно лице в Дания, Германия, Литва, Финландия и Естония съставляват между 40 и 45% от домакинствата в съответните страни. Най-нисък е бил делът на едночленните домакинства в Малта - под 20%. Страни с нисък дял на едночленните домакинства са още Португалия, Хърватия и Словакия - по 23%, Полша - 24%, Кипър - 25% и др.
Според данните на европейската статистика през 2017 г. в ЕС е имало над 220 милиона домакинства, като 33% от тях са били от едно лице, което представлява и най-често срещаният вид домакинство в ЕС.
Следващата конфигурация на вид домакинство в ЕС е двойка без деца - около 25% от всички домакинства в ЕС. Третият най-често срещан вид домакинство в ЕС се състои от "двойка с деца", от които през 2017 г. в ЕС е имало 44,3 милиона или 20% от всички частни домакинства, отчита Евростат.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."