Начало Страната Метеоролозите излязоха на протест
22 Юли 2018 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Валути
Метеоролозите излязоха на протест Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Страната - Общество
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 21 Юни 2018 12:02
nimh protest Метеоролози от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) протестираха пред сградата на БАН с искане за средства, за да не спрат от 9 юли синоптичните прогнози, предаде БТА. Учените настояват за НИМХ финансирането да бъде отделно, за да не може ръководните органи на Академията да преразпределят средствата за меотеорология. Това каза пред журналисти Орлин Георгиев от НИМХ, след като излезе от среща с ръководството на Академията. 
Служителите на НИМХ смятат, че са получили твърде малка част от 15-те милиона лева, които държавата отпусна допълнително на БАН за тази година, съобщи БНР.
С разпределението на допълнителните 15 милиона лева за БАН между институтите се дава много по-голяма тежест на публикациите и цитатите и много по-малка на дейностите, които пряко обслужват обществото, обясни Таня Маринова от Института по метеорология и хидрология.
Метеоролозите имат нужда от 18 млн. лв. годишно, обяви пред bTV Анастасия Стойчева. В момента средната им заплата е 620 лв. и все по-често хора с дългогодишен опит напускат, а нови не идват. Скоро ще се наложи да спрем редица дейности и без да стачкуваме, каза Стойчева.
От Института се обръщат към Народното събрание с молба спешно да направи необходимите изменения в Закона на БАН, за да е невъзможно в бъдеще средствата от държавния бюджет, предназначени за тях, да се преразпределят справедливо.
Ако до 9 юли не бъдат изпълнени исканията им, те се заканват да преустановят работа.
Пред протестиращите синоптици Орлин Георгиев заяви, че председателят на БАН е приел обръщението на метеоролозите и се е съгласил, че НИМХ е с големи специфики и е най-големият институт на Академията.
За днес е планирана среща с министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.

Снимка: БТА


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Четвъртък, 21 Юни 2018 12:10