Начало Страна Данъчните са засекли касов бон за платени в брой 7 650 748 661 лева, ако нарушителят е фирма, санкцията му е близо 4 милиарда
26 Февруари 2021 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Данъчните са засекли касов бон за платени в брой 7 650 748 661 лева, ако нарушителят е фирма, санкцията му е близо 4 милиарда Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Страната - Бизнес
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 07 Октомври 2020 09:51
pari pachki От Националната агенция за приходите (НАП) напомнят, че съгласно действащото законодателство плащанията на територията на страната в размер на и над 10 000 лева трябва да се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка.
Поводът за напомнянето е резултатът от извършения от приходната агенция подробен анализ на предаваните по дистанционната връзка между фискалните устройства и сървъра на НАП данни от документи за продажби и сторно операции в периода 17 юни - 17 август 2020 година. Установено е, че в през това време са издадени 2 620 фискални и системни бона за продажби, в които е посочен за начин на плащане „В брой“ и със стойност равна или надвишаваща 10 000 лева, без същевременно да е издаден сторно фискален или системен бон към тях и без стопанисващото фискалното устройство задължено лице да е вписано в регистъра на обменните бюра и да извършва сделки с чуждестранна валута в наличност, което би го освободило от поставения от закона праг. От тях 598 бона са за суми в диапазона от 10 000 до 20 000 лева, а 15 - от 1 000 000 лева до 7 650 748 661 лева.
Нарушенията са извършени от над 480 задължени лица в близо 70 вида търговски обекта, сред които такива за търговия на едро и дребно с хранителни стоки и с некласифицирани другаде стоки или услуги. Неспазване на изискването за прага от 10 000 лева при разплащания в брой е установено и в ресторанти, хотели и закусвални, както и в обекти за тютюневи изделия, алкохол и безалкохолни напитки, при продажба на автомобили и мотоциклети, предоставяне на медицински услуги.
Национална агенция за приходите обръща специално внимание на бизнеса за предвидените в Закона за ограничаване на плащанията в брой (ЗОПБ) значителни санкции за лицата, които извършат или допуснат извършването на нарушения с разплащания в брой. На физическите лица се налага глоба в размер 25 на сто от общия размер на направеното плащане, а юридическите лица подлежат на имуществена санкция в размер 50 на сто от общия размер на направеното плащане.
Икономическите оператори следва да имат предвид също така, че в НАП се получават данни на всеки 5-минути за всички издадени фискални и служебни бонове за продажби, регистрирани и отчетени чрез ФУ/ИАСУТД и че приходната агенция има възможност да извършва своевременен анализ на получената информация и данъчен контрол.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Петък, 13 Ноември 2020 13:02