Начало Страната ИЗБОРИ 2014 ”Сова Харис”: Ако изборите са сега, 5 партии влизат НС
21 Февруари 2019 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Валути
ИЗБОРИ 2014 ”Сова Харис”: Ако изборите са сега, 5 партии влизат НС Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Избори 2014 - Страната
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 03 Септември 2014 12:47
izbori Ако парламентарните избори са днес, пет партии и коалиции влизат в парламента - ГЕРБ, БСП, ДПС, „България без цензура" и „Реформаторският блок", сочи изследване на „Сова Харис". ГЕРБ би получил 43.2%, БСП - 31.4%, ДПС - 11.1%, ББЦ - 7.3% и Реформаторският блок - 7.1%.
Според данните, получени от изследването, заявяващите, че със сигурност ще гласуват и вече са решили за кого, са малко над 50% от избирателите. Тези, които на открит въпрос отговарят, че ще гласуват и посочват конкретен избор, са 58%. Това ниво на активност е реалистично с оглед на установеното ниво на избирателна активност в страната. В абсолютни числа това представлява между 3 300 000 и 3 400 000 гласа. Трябва да поясним, че тази хипотеза издигаме на базата на наша експертна оценка, според която гласоподавателите в страната са около 5 800 000 души, се казва в анализа на Васил Тончев от „Сова Харис".
Засега на „Патриотичния фронт" и на „АБВ" не им достигат по около 20 000 – 30 000 гласа, за да може някой от тях да стане 6-ти член на 43-тото Народно събрание.
„Атака" засега не показва признаци за реанимация. Нишата на националистите по-скоро може да бъде заета от новото обединение между НФСБ и ВМРО-БНД. Според Васил Тончев на предстоящите избори „АБВ" ще получи втори шанс да се опита да спечели значимо присъствие в политическия живот на страната. Като че ли обаче за левите избиратели става все по-трудно да различат политическата линия на партията на Георги Първанов от тази на утвърдената левица.
Структурата на политическите предпочитания в голяма степен възпроизвежда тази от предишната година. Ако на предстоящите избори тези резултати се потвърдят в значителна степен, можем с основание да предположим, че ще бъде много трудно да се състави устойчива конфигурация за следващо мнозинство, сочи анализът на „Сова Харис".
Най-вероятно дори два политически субекта няма да са достатъчни, за да се гарантира подкрепа за следващо управление, сочи Тончев. Може би е дошло времето, когато под въздействието на граждански натиск политиците у нас ще бъдат принудени да сключват споразумения за управление открито пред лицето на обществеността и по този начин да се изграждат коалиции - върху изпълнението на определени ангажименти и политики, а не на базата на задкулисни договорки. Най-вероятно в близко бъдеще ще се наложи често да гласуваме, за да можем да изчистим политическата си система, смята още социологът.
По-късно днес и "Медиана" ще обяви данни от своето последно проучване.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Събота, 27 Септември 2014 17:57