Начало Спорт Шахмат
13 Декември 2018 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 13 Декември 2018 13:21
Четвъртък, 13 Декември 2018 11:33
Четвъртък, 13 Декември 2018 10:51
Четвъртък, 13 Декември 2018 10:11
Валути
РЕКЛАМА
Шахмат
Три медала от турнира за "Купа на МОЛ Велико Търново" за шахматистите на "Спартак Плевен XXI" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Спорт - Шахмат
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 10 Декември 2018 09:18
chess VTarnovoНа 8 декември 2018 година във Велико Търново се състоя четвъртият детски турнир за "Купата на МОЛ Велико Търново". В турнира се включиха 72 състезатели от цялата страна. Те играха общ турнир в 6 кръга по "Швейцарска Система", като допълнително се правеха класации за групите до 6, 8, 10 и 12 години. Четирима състезатели на "Спартак Плевен XXI ", участвуваха в турнира, съобщават от клуба. Всички се представиха отлично, като трима от тях спечелиха медали.
Опитните Кристиан Георгиев и Кристиан Милев бяха сред основните фаворити за спечелване на медалите в генералният турнир. И двамата завършиха с 5 точки от 6 възможни, като по допълнителни показатели Кристиан Георгиев спечели сребърен медал, а Кристиан Милев остана шести. Отлично в своя дебют в шахматно състезание се представи Лора Бейкова, която със 3 точки спечели бронзов медал при момичетата до 12 години. Домакините бяха подготвили и няколко специални награди. Борис Дяков (на снимката) с 4 точки спечели второ място в класацията за най-добре представил се неградиран състезател. Това е и второ престижно класиране в неговото семейство, след като преди седмица баща му Мартин Дяков стана четвърти при мъжете в България на блиц.
Това е пореден успех на възпитаниците на треньора мс Михаил Гигов и на СКШ"Спартак Плевен XXI". До края на годината клубът ще организира "Коледен Турнир " за своите състезатели, на който ще бъде отчетена и изминалата спортна 2018 година.
 
Мартин Дяков - четвърти при мъжете в блица, при жените Ева Русева е осма в блица и в ускорения шах Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Спорт - Шахмат
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 03 Декември 2018 09:15
Eva Ruseva chessПетима състезатели от СКШ "Спартак Плевен XXI" взеха участие в състезания от спортния календар на 1 и 2 декември. С най-голям интерес се очакваше представянето на Държавното първенство по ускорен шах и блиц, което се състоя в Дупница. То се проведе в 9 кръга по "Швейцарска Система". Отлично се представи Мартин Дяков, който макар със сравнително заден стартов номер, се бори през цялото време за медалите. В крайното класиране с 6,5 точки от 9 възможни Мартин се нареди на 4-то място при мъжете. Европейската вицешампионка на ЕС за девойки Ева Русева направи своя дебют при жените, като се класира на 8-мо място. Владимир Върбанов също дебютира при мъжете и се класира на 20-то място с 4,5 точки. При ускорения шах Ева Русева отново се класира 8-ма при жените, а Мартин Дяков и Владимир Върбанов са в средата на класирането при мъжете.
От клуба оценяват представянето на плевенските състезатели като отлично. Класирането на Мартин Дяков определят за "приятна изненада" на първенството. Ева Русева, която е само 13 години, вече има две осми места при жените в България. А капитанът на юношеския отбор Владимир Върбанов натрупа ценен опит при мъжете, класирайки се по средата на класирането и в двете дисциплини.
В събота и недяк в Пловдив се проведе и Национална купа "Криле на интелекта" с участници до 10 години. В надпреварата от СКШ "Спартак Плевен XXI" взеха участие Александър Георгиев и Божидор Петров, които постигнаха съответно 3,5 и 2 точки от 6 възможни. Следващото състезание, в което ще вземат участие плевенските шахматисти е детски турнир за "Купата на МОЛ Велико Търново".
 
Васил Антонов e новият председател на Българска федерация по шахмат 1928 Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Спорт - Шахмат
Написано от Вестник "Посредник"   
Неделя, 18 Ноември 2018 17:42
vasil antonovНа 18 ноември 2018 година в Плевен се проведе Общо събрание на Българска Федерация по Шахмат (БФШ) 1928, съобщава gong.bg. Събранието е свикано от Софийски градски съд по искане на над 1/3 от клубовете - членове на БФШ 1928.
В публикацията се посочва, че “Действията на досегашното ръководство на федерацията в последните дни преди събранието доведоха до напрежение сред делегатите. Ден по-рано на друго събрание, провело се в Трявна, инициирано от вече бившия Управителен Съвет (УС), бе направен опит за изключване на 15 шахматни клуба. Паралелно с това преди 3 дни - на 15.11.2018 - на свое заседание УС е приел за членове 18 нови клуба, по-голямата част от които са спешно учредени след датата на насрочване на Общото събрание от СГС. Този масиран опит да се подмени вота не можа да се осъществи.”
При конструиране на събранието след регистрацията от мандатната комисия се е установило, че с право на глас съгласно Устава са 70 клуба, като 43 от тях подкрепят искането за промяна. Според публикацията в gong.bg действията на бившия председател д-р Руслан Тошев и неговия щаб са били насочени към манипулативно налагане свой дневен ред. След провала на тази тактика г-н Тошев и поддръжниците му напускат събранието.
Последното е дало възможност да бъде извършен избор на нов председател и ръководни органи на БФШ 1928. Кандидатурата и програмата на кандидат-председателя Васил Антонов бяха подкрепени единодушно. В обръщението си към делегатите след избора новият председател е декларирал, че ще остави вратата отворена за всички деятели, милеещи и желаещи да работят за шахмата в България.
Последно променен на Понеделник, 19 Ноември 2018 19:17
 
Плевен беше домакин на национален турнир по шах за хора със зрителни увреждания Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Спорт - Шахмат
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 19 Ноември 2018 13:31
chessЗа осми пореден път в хотел "Балкан" в Плевен се проведе националният отборен турнир по шахмат за лица със зрителни увреждания. Турнирът се осъществи с финансовата подкрепа на Община Плевен. В него взеха участие 6 отбора. Те бяха съставени от по трима състезатели и играха по система "всеки срещу всеки". Още в първия кръг жребият срещна двата най-силни отбора - тези на СКХУЗ (Плевен) и "Изгрев" (Пловдив). Тя завърши с резултат 2:1 в полза на пловдивчани, които до края на турнира не допуснаха грешка и спечелиха първото място. Плевенчани, които играха в състав Александър Тодоров, Цако Иванов и Илия Величков, останаха втори, а на трето място се класира отборът на "Феникс" (Монтана).

 

Последно променен на Понеделник, 19 Ноември 2018 19:43
 
"Спартак Плевен XXI" с 5 медала от 6 възможни на държавните отборни първенства Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Спорт - Шахмат
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 05 Ноември 2018 09:50
shah DOPОтборът на девойките до 14 години е шампион на блиц

От 31 октомври до 4 ноември в с. Кранево се състояха Държавните отборни първенства по класически шах, ускорен шах и блиц за юноши и девойки. В тях се включиха 140 състезатели от 34 отбора от цялата страна.
СКШ „Спартак Плевен XXI” участвува с два отбора-девойки до 14 години и юноши до 18 години. Както се и очакваше, плевенските отбори бяха сред фаворитите в своите възрастови гупи. При при девойките до 14 години първенството премина при изключителна борба във всички дисиплини между съставите на СКШ „Спартак Плевен XXI и СКШ „Михаил Тал” (Червен бряг). Двата отбора не допуснаха загуба на точки от останалите си противници и в преките двубои помежду си разпределиха златните и сребърните медали. Така отборът на „Спартак Плевен XXI” в състав вицешампионката на ЕС Ева Русева, Катрин Нинова и Радост Радкова спечели сребърните медали на класическия шах, стана втори на ускорения шах, с равен брой точки с първия и спечели шампионската титла на блиц.
При юношите до 18 години конкуренцията беше по-голяма, като и десетте участвуващи отбора бяха относително равностойни. Отборите бяха съставени от 4-ма състезатели и една резерва, като нашите бяха в състав Владимир Върбанов, Мория Грийн, Румен Кънчев, Момчил Банев и Кристиан Георгиев. В трите дисциплини отборът изигра 18 срещи и постигна 10 победи, 3 равни мача и 5 загуби. Така плевенчани станаха четвърти в класическия шах, и втори и трети на ускорения и блица.
Това е пореден успех на СКШ „Спартак Плевен XXI. Държавното отборно първенство е на практика най-важното първенство и мерило за работата на клубовете през годината. Възпитаниците на треньора мс Михаил Гигов спечелиха 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медал. Да припомним, че миналия месец и ветеранските отбори спечелиха сребърен и бронзов медал от държавното първенство. С тези успехи, както и с успешно проведения турнир за „Купа Плевен” плевенският клуб утвърди града ни като шахматен център.
Ръководството на СКШ „Спартак Плевен XXI благодари на за осигурените през годината средства от Община плевен, както и на ръководството на МГ „Гео Милев”, където учат всички плевенски състезатели, за оказаното съдействие по време на тренировъчната подготовка през годината.

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 32
Фейсбук коментари
Сподели статията