Начало Спорт Футбол Първият футболен клуб в Плевен носи името на Белия генерал
21 Април 2019 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 20 Април 2019 13:14
Събота, 20 Април 2019 10:10
Петък, 19 Април 2019 17:00
Петък, 19 Април 2019 16:53
РЕКЛАМА
Първият футболен клуб в Плевен носи името на Белия генерал Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Спорт - Футбол
Написано от Д-р Николай ЧОРБАДЖИЕВ   
Събота, 14 Септември 2013 13:50
В далечната 1919-а, преди 94 години, в Плевен е основан първият футболен клуб - СК “Скобелев”, с което се слага началото на организираната футболна игра.
На 10 септември 1919 година ученикът от Търговската гимназия в Свищов Драгомир Станев Несторов свиква в китния двор на бащината си къща на ул. ”Тодор Табаков” 12 свои приятели, съученици и съседи, влюбени като него в магията на футболната топка. Времето е запазило имената само на част от тях: Цветан и Илия Топурови, Владимир Недков, Васил Зафиров, Драгомир Данков, Кирил Крумов, Лазар Хайдудов, Харамби Гарибов.
Според Велислава Несторова, майката на Драгомир, присъстващите са били повече от 15. Драго предложил да основат футболен клуб, какъвто дотогава няма в Плевен. Идеята му се приема с ентусиазъм. Основаният клуб приема името на героя от Плевенската епопея - генерал Скобелев. За председател е избран Драгомир Несторов, а за секретар - Владимир Недков. Не след дълго много младежи и ученици попълват редовете на футболния клуб.
Под ръководството на Драгомир клубът заживява интензивен спортен живот. Били оформени два тима, които често мерели сили в местността Текийски баир и привличали много зрители. Въпреки финансовите затруднения футболистите се снабдяват със спортен екип - бели, раирани със синьо фланелки, бели гащета и трицветни чорапи в бяло, зелено, червено.
Неоценима помощ на СК “Скобелев” оказва софийският СК “Славия”, който му предоставя своя устав, правилника за футболна игра и други печатни материали.
През лятото на 1920 година СК “Скобелев” играе първия си междуградски мач - с червенобрежкия “Сила”, който побеждава с 3:1.
В края на лятото на 1920 г., след бурно събрание, от СК “Скобелев” се отписват част от членовете му и основават нов спортен клуб - “Победа”. Минават години и на 24 август 1939 г. двата клуба се обединяват под името “Скобелев - Победа - 39”.
Футболната игра печели все повече привърженици. Множат се футболните клубове и в Плевен. Това са: СК “Вит”, “Ботев”, “Левски”, “Бенковски” и др.
На 31 юли 1921 година градът ни е домакин на Учредителен конгрес на Севернобългарската
спортна лига. Начело на организационната комисия е членът на СК “Скобелев” Хараламби Гарибов. В чест на конгреса се организира първият по рода си футболен турнир с участието на 12 отбора. До финала достигат “Победа” - Плевен и “Тича” - Варна, а победата е за варненци с 1: 0.
Кой е Драгомир Станев Несторов - първият председател на първия футболен клуб в Плевен? Драгомир е роден на 29 октомври 1903 година в гр. Плевен, в заможно и образовано семейство. От дете се увлича в туризма, спорта, особено във футбола. Като ученик в Държавната търговска гимназия в Свищов се запознава с правилата на футболната игра и е един от основателите на футболно дружество “Славия” - Свищов. В плевенските спортни среди оставя незабравим спомен със своята инициативност и организаторски талант. Васил Замфиров, негов връстник и приятел си спомня: “Беше отличен организатор. Имаше в него някакво излъчване, хъс и обаяние, което ни привличаше. Не го съзнавахме, но все около него се навъртахме, все той ще ни поведе”.
Драгомир се радва на своето дело малко повече от година. Умира на  30 януари 1922 година, покосен от “жълтата гостенка”.
Запазени са трогателните “скръбни вести” на другарите му туристи, на съученици от Търговската гимназия - Свищов, от футболното дружество “Славия” - Свищов.
Споменът за него и делото му са съхранени от историците на плевенския футбол Константин Иванчев, Светослав Обретенов, както и от неговите племенници, автора на настоящата статия и Маргарита Павлова от Тетевен.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията