Начало Спорт Други Поля Цоновска, кмет на Община Долна Митрополия: Забравяме изборите и започваме да работим
11 Декември 2017 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини
Понеделник, 11 Декември 2017 12:37
Понеделник, 11 Декември 2017 12:12
Понеделник, 11 Декември 2017 11:55
Понеделник, 11 Декември 2017 10:34
Валути
РЕКЛАМА
Поля Цоновска, кмет на Община Долна Митрополия: Забравяме изборите и започваме да работим Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Общество - Политика
Написано от Иван КРЪСТЕВ   
Петък, 18 Ноември 2011 11:15
Поля Цоновска беше избрана за кмет на Община Долна Митрополия на проведените в края на миналия месец избори. Тя водеше на конкурентите си за този пост още на първия тур, но не събра над 50% от гласовете. На втория обаче се пребори с кандидата на левицата Александър Печеняков, който се кандидатира за трети мандат.
Настоящият кмет на Община Долна Митрополия е от Тръстеник. Завършила е магистратура “Социални дейности” във Великотърновския университет. Омъжена е. Има две дъщери и внуче на година и половина. Преди да се кандидатира за кмет на общината е работила 13 години като директор на дирекция “Социално подпомагане” в Долна Митрополия.
- Госпожо Цоновска, какво, според вас, наклони везните във ваша полза и избирателите предпочетоха кандидатурата ви пред тази на управлявалия общината два мандата кмет?
- Основното, което наклони везните, бе това, че хората ме познават. Работя 13 години в социалната сфера. А в нея са най-много хората, които са имали някакви нужди и са идвали при мен - пенсионери, майки с деца, лица с увреждания. Те ме познават лично. По един или друг повод аз съм се срещала с тях.

Предишният ми кабинет беше много посещаван

И хората не гласуваха партийно, те гласуваха за личност. Тази, която познаваха. Това е много хубаво, защото показва, че има гражданско общество. Изключение направи само едно населено място, където си гласуваха партийно. В останалите везните наклони личностното гласуване, а партиите останаха на заден план. За мен в изминалите избори в общината ни имаше гражданско мислене. Още повече, че в предизборната си кампания аз избягвах да давам обещания, които хората са слушали много пъти и вече не им вярват.
- Вашата кандидатура е подкрепена от дясна коалиция. Как толкова партии, които макар от един спектър са доста разнородни, ви подкрепиха?
- Инициативата не бе моя, не съм убеждавала никого. По-скоро те ме убеждаваха, че трябва да ме подкрепят.

Те обединиха усилията си зад моята кандидатура

като предполагам, че са направили предварителни проучвания за нагласите. Но вотът за мен бе чисто граждански.
- Като директор на “Социално подпомагане” в общината вие познавате проблемите на хората отблизо. Не сте човек, който тепърва ще трябва да се ориентира в ситуацията и приоритетите. Какви са първите стъпки, които ще предприемете в управлението си?
- Първо ще се заемем със спешните задачи. Една от тях е снегопочистването. Сега всеки кмет ще трябва да организира тази дейност, че зимата чука на вратата. Четвъртокласната пътна мрежа е сериозен проблем. Разбира се, социалната сфера ще е от първостепенно значение за работата на общината. И привличането на инвеститори, за да се разкриват нови работни места.

Ще насочим усилията си и към разработването на различни проекти

Защото досега тук разработването на европейски проекти не е било развито добре. Ще трябва да се работи усилено за кандидатстване по различни схеми и грантове.
- Явно ще имате нужда от някаква нова дирекция или обединение, което да разработва подобни проекти.
- Така е. В момента такъв отдел липсва. Ще го коригираме с новата структура, по която работя в момента. Но изрично искам да подчертая нещо, което съм казала и на хората, работещи в Общината.

Няма да прилагам реваншистка политика

Това бе практика в предишните управления. Никой, който си върши работата, не бива да се притеснява, че ще бъде уволнен. За мен изборите приключиха. Сега насочвам погледа си към работещите и можещи хора, независимо от тяхната политическа принадлежност. Изборите вече ги забравих. Сега само и единствено ще работим. За местата си трябва да се притесняват хората, които нищо не вършеха през изминалите години.
- Има ли такива?
- За съжаление - да.
- Община Долна Митрополия е много голяма, такава територия се управлява трудно. Ще разчитате ли на опита на предишното управление?
- Най-голяма е по територия в областта, след община Плевен. Аз не бих си позволила да отрека нещо, което е правено в продължение на години. С г-н Печеняков сме в много добри взаимоотношения. Работили сме коректно 8 години, помагала съм му като директор на социалната дирекция. Той също ни е помагал много по различни проекти, по които сме работили заедно. Сам ми предложи да използвам опита му, и смятам, че ще продължим да работим добре. Той е общински съветник в новия ОбС.
- Как ще работите с новите съветници. Очаквате ли сътресения?
- Новият ОбС вече е структуриран. Изготвя се правилникът за работата му. Мисля, че ще имам подкрепата на съветниците. Новият председател на ОбС бе избран с 16 от 21 гласа. Но личното ми мнение е, че ще работим конструктивно с всички.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти