Начало Общество Здраве В Плевен ще се прилага 10-годишен опит в роботизираната хирургия
27 Март 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 26 Март 2019 16:41
Вторник, 26 Март 2019 16:11
Вторник, 26 Март 2019 15:37
Вторник, 26 Март 2019 15:20
РЕКЛАМА
В Плевен ще се прилага 10-годишен опит в роботизираната хирургия Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 07 Януари 2019 14:22
robotic surgery От януари 2019 година в УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен ще се прилага натрупания 10-годишен опит в роботизираната хирургия в гинекологията при лечението на своите пациенти. Болницата вече разполага с роботизирана система от последно поколение, с която ще се извършват робот-асистирани операции в гинекологията, общата хирургия и урологията. Доказани са многобройните ползи за пациентите при прилагането на роботизираната хирургия: намаляване на болничния престой, ниска кръвозагуба, намаляване на постоперативната болка и дискомфорт, бързо възстановяване и връщане на пациентите към нормален социален живот.
През м. януари 2018 г. се навършиха 10 години от въвеждането за първи път на роботизираната хирургия в България и в Югоизточна Европа от екипа на проф. д-р Григор Горчев, д.м.н. Той, проф. д-р Славчо Томов и техните екипи имат съществен принос за развитието на революционното направление в съвременната медицина не само у нас, но и в Европа. Професор Горчев е първият сертифициран хирург на конзола за работа с роботизираната система da Vinci за Югоизточна Европа и нашата страна, преминал успешно четири нива на обучение в Центъра по телехирургия в Страсбург, Франция.
Приложението на роботизираната хирургия в България стартира на 08.05.2008 г. с извършването на първата в Източна Европа асистирана с робот радикална хистеректомия (отстраняване на матката) от проф. д-р Григор Горчев. През 2012 г. той извършва първата в Източна Европа роботизирана операция на жена с рак на шийката на матката със запазване на детеродните й функции (роботизирана радикална трахелектомия). През 2011 г. под ръководството на проф. Горчев за първи път в България стартира развитието на роботизираната хирургия в урологията с първата в страната асистирана с робот нефректомия (отстраняване на бъбрек). Обучени са двама уролози като хирурзи на конозола, които осъществиха и първите у нас радикални роботизирани простатектомии (премахване на простатна жлеза).
На 09.04.2014 г. е осъществена първата за България операция на пациент с рак на дебелото черво с роботизираната система Da Vinci.
За 10-годишен период екипът на чл.-кор. проф. Григор Горчев извършва общо 1200 робот-асистирани операции в гинекологията, от които 693 робот-асистирани хистеректомии за ендометриален карцином; 494 робот-асистирани радикални хистеректомии за карцином на маточната шийка; 10 робот-асистирани параметректомии и 3 робот-асистирани радикални трахелектомии (органосъхраняващи операции за отстраняване на шийката на матката и съхраняване на матката с цел запазване на репродуктивните функции на жената).


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията