Начало Общество Здраве Плевен бе домакин на национален форум за 30 години ин витро в България
20 Юни 2019 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 20 Юни 2019 10:02
Четвъртък, 20 Юни 2019 09:56
Четвъртък, 20 Юни 2019 09:51
Четвъртък, 20 Юни 2019 09:44
РЕКЛАМА
Плевен бе домакин на национален форум за 30 години ин витро в България Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 11 Юни 2018 12:02
ilija vatev s iliana nvitro forum pleven invitro forum pleven vatev Представители на 11 ин витро клиники в страната, изявени имена на българската ин витро медицина и много гости се събраха в Плевен, за да отбележат тържествено юбилея на българското Ин витро. Преди 30 години в България се ражда първото българско бебе, заченато по този начин и страната ни става една от първите в света, успешно приложили метода. Сдружение „Зачатие" посвети 13-ото поредно издание на Деня на репродуктивното здраве на важния юбилей, а от името на Плевен като домакин на националната среща участниците бяха приветствани от председателя на Общинския съвет Мартин Митев.
„Благодаря на организаторите от сдружение „Зачатие“, че избраха Плевен за домакин на този специален юбилей - 30 години ин витро в България! Това са 30 години сбъднати мечти! В тази зала днес присъстват специалисти, на които хиляди семейства дължат най-голямата си радост - да имат дете! Вие сте хората, които сбъдвате мечти и давате живот - и в пряк и в преносен смисъл. Защото децата са тези, които осмислят живота и на своите родители. Затова казвам, че ин витpo нe e мeтoд. Ин витpo e нaдeждa“, обърна се към участниците във форума Мартин Митев. Той посочи, че за Община Плевен е дълг и отговорност да оказва финансова подкрепа на хората с репродуктивни проблеми и припомни, че още 2012 г. Общинският съвет е приел правила за подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми, като всяка година средствата за това се гласуват с бюджета на Общината. Справка за календарната 2017 г. от общинската Комисията за финансово подпомагане на двойки, семейства и лица с репродуктивни проблеми показва, че от подадените общо 55 заявления - 50 са били одобрени. Само 5 семейства са получили откази, защото не са отговаряли на изискването за постоянен и настоящ адрес на територията на Общината не по-малко от 1 година от датата на кандидатстване. Справка към 5 юни 2018 г. показва, че към посочената дата подадените заявления са 28 и всички те са одобрени. Нови 10 заявления предстои да бъдат разгледани на заседание на Комисията в края на юни. „Не казвам, че средствата, с които помагаме, са достатъчни, но те са подкрепа, на която може да разчита всеки, сблъсквал се с проблема. А за съжаление това е проблем за все повече двойки у нас!“, заяви Мартин Митев.
В България има 145 000 двойки с репродуктивни проблеми, а клиниките, които могат да им помогнат да се сдобият с мечтано бебе, са над 30, каза Стефка Сарафова - Захариева, председател на сдружение "Зачатие", като се позова на актуално изследване. Посочено бе също, че българските специалисти в тази сфера са на много добро европейско ниво и затова съветът към нуждаещите се от подкрепа млади двойки у нас е да решават проблемите си в България, а не да търсят варианти в чужбина. Бъдещето на репродуктивната медицина е голямо, защото тя е един от най-бързо развиващите се сектори в медицината - успеваемостта е все по-голяма, а методите са все по-успешни, заявиха още организаторите на срещата.
В Деня се включи роденият и трайно свързан с Плевен проф.д-р Илия Ватев - основател на това направление в медицината у нас. С видеообръщение проф. д-р Илия Ватев приветства гостите и участниците в събитието. С видеообръщение от САЩ се включиха и първото дете, заченато по метода ин витро Илияна Тирилова и нейната майка - Таня Златинова. Първото ин витро бебе у нас е заченато и родено преди 30 години с помощта на екипа на проф. Ватев. Илияна и Таня пожелаха кураж на двойките с репродуктивни проблеми и да вярват на лекарите. „Ние с Илияна сме доказателство, че чудесата съществуват. Щастлива съм, че преди 30 години се доверихме на лекарите. Искам да кажа едно голямо „Благодаря“ от името на всички пациенти като нас“, каза в обръщението си Таня Златинова.
По време на срещата беше посочено още, че в България е постигнато много - има държавен фонд за инвитро, който финансира 4 опита на една двойка, има достъп до информация, а над 40 общини са формирали свои фондове за подкрепа на двойки с подобни проблеми. В рамките на Деня седем от посетителите получиха ваучери за диагностика и лечение на стерилитет на стойност 500 лева.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Неделя, 17 Юни 2018 23:40
 
Фейсбук коментари
Сподели статията