Начало Общество Здраве Инициативен комитет сезира МЗ и СЗО за бум в заболяванията на децата в София
19 Април 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 19 Април 2019 15:12
Петък, 19 Април 2019 11:35
Петък, 19 Април 2019 10:52
Петък, 19 Април 2019 09:55
РЕКЛАМА
Инициативен комитет сезира МЗ и СЗО за бум в заболяванията на децата в София Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 26 Март 2018 15:07
detskilica emotikoniЕдна четвърт от децата, приети в детските градини в София, са представили при приема документ за хронично заболяване. Това показват данните от системата за кандидатстване в детските градини на Столична община (ИСОДЗ), анализирани от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система, информира председателят му, инж. Васил Николов.
„Тази система ни дава доста точна статистика за децата в гр. София, тъй като в нея се отразява всяко едно дете, ползвало предимство при приема, представяйки протокол за хронично заболяване. На 16.03.2018 г. на заседание на Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система бе анализирана ИСОДЗ и бе установено, че почти ? от децата, приети в  детските градини в гр. София са представили документ за хронично заболяване при приема. Сметнахме това за крайно притеснително, тъй като децата в гр. София са с хронични заболявания много над нивото в страната, в Европа и в света като цяло. Взе се решение да се сезира Министерство на здравеопазването и Световната здравна организация. В подадените сигнали настояваме да бъде създадена работна група с наше участие, която да анализира заболяванията и да направим програма за оздравяването на софийските деца.
Разбира се, най-логичното обяснение за високия ръст на хронично болни деца е това, че "болестта" носи предимство при кандидатстването за все така недостигащите места в детските заведения в столицата.
От години е публична тайна и "бумът" на заболявания от астма и епилепсия при ромчетата у нас, което осигурява на родителите им неколкократно по-високи помощи, но държавата не прави нищо по въпроса.

Ето съдържанието на сигнала от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система:
УВАЖАЕМИ Г-Н МИНИСТЪР,
УВАЖАЕМИ Г-Н ГЛАВЕН СЕКРЕТАР,
УВАЖАЕМИ Г-Н ГЛАВЕН ДЪРЖАВЕН ЗДРАВЕН ИНСПЕКТОР,
Обръщаме се към Вас с тревожен сигнал за общото здраве на децата до 6-годишна възраст в гр. София. Тъй като нямаме информация за абсолютно всички деца в града, се ориентираме по децата, които посещават детски ясли и детски градини. Децата, които посещават общинските детски заведения са записани в Информационна система за обслужване на детски заведения (ИСОДЗ), където са описани всички деца с Хронични заболявания, чийто процент е крайно притеснителен. Според публичната ИСОДЗ почти ? от общият брой на записаните деца в ясли и градини в гр. София са с хронични заболявания, което представлява доста точна статистика за броя на болните деца в гр. София като цяло. Това е крайно притеснително, тъй като процентът е значително по-голям от този за децата до 6 годишна възраст в страната, Европа и света като цяло.
Настояваме да се вземат мерки, като се състави работна група, която да анализира заболяванията, за да може да бъде потърсена причината и да се изготви стратегия за превенция срещу тези болести. Изразяваме нашата готовност да се включим с представител в работната група.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията