Начало Общество Здраве За шести път водещи български ендокринолози се събраха в Плевен
24 Април 2018 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 23 Април 2018 19:03
Понеделник, 23 Април 2018 16:33
Понеделник, 23 Април 2018 15:27
Понеделник, 23 Април 2018 15:20
Валути
РЕКЛАМА
За шести път водещи български ендокринолози се събраха в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 13 Март 2018 11:56
endo За шеста поредна година, по инициатива на Клиниката по ендокринология към УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен, в града ни се проведоха „Плевенски ендокринни дни”, които събраха на едно място водещи ендокринолози от цялата страна.
Официалното откриване на Плевенските ендокринни дни се проведе в панорама „Плевенска епопея 1877 г.”, като научният  форум беше посветен на 140 години от Освобождението и на 40-годишнината от основаването на Клиниката по ендокринология. Нейният първи ръководител доц. д-р Лилия Клечкова разказа за нелекия път на Клиниката през годините. Организаторът на събитието, доц. Катя Тодорова откри мероприятието, а административният отговорник на Втора клинична база доц. Ивелина Йорданова запозна присъстващите с историята на плевенската болница, която е една от най-старите в страната.
Основната тема на научната среща  беше „Диабет, ендокринология и метаболизъм”, с лектори видни български професори, преподаватели  и изследователи. В лекционния курс се включиха близо 100 лекари специалисти и специализанти, ендокринолози и кардиолози от Северозападна и Централна Северна България.
Основните научни  тематики на форума бяха разделени в четири сесии. Първата сесия, „Кардиологична перспектива в лечението на обезитет и захарен диабет тип 2 (Т2ЗД)” отдели специално внимание на възникващите нарушения в сърдечно-съдовата система при затлъстяване и Тип 2 захарен диабет, с които се обяснава високата честота на сърдечно-съдови усложнения и смърт при пациентите с посочените заболявания. Честотата на тези усложнения достига размерите на епидемия в глобален аспект.
Във втората научна сесия - „ Затлъстяване и неговите хормонално-метаболитни усложнения” бяха разгледани метаболитните нарушения при затлъстяването , като бе остойностена  ролята на затлъстяването за възникване на други хормонални промени в хипоталамо-хипофизната ос, щитовидната жлеза, панкреаса, гонадите и имунната система. Лекторите в тази сесия бяха силни академични имена, които често гостуват като гост лектори по проблематика у нас и в чужбина. 
Третата сесия - „Приемственост в медицината” представляваше символичен мост на академична приемственост  между учители и ученици. В нея участваха учители, поставили основите на дадено научно търсене и техните ученици, продължаващи изследванията в същата област.  Четвъртата сесия беше „Споделяне на клиничен опит”. Лекторите в нея представиха резултатите от свои клинични наблюдения на клинични случаи, които са казуистични и повдигнаха много въпроси за научна дискусия с гостуващите лектори.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти