Начало Общество Здраве Извод от информационна среща в Плевен: Спортът е съюзник в борбата с диабета
21 Април 2019 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 20 Април 2019 13:14
Събота, 20 Април 2019 10:10
Петък, 19 Април 2019 17:00
Петък, 19 Април 2019 16:53
РЕКЛАМА
Извод от информационна среща в Плевен: Спортът е съюзник в борбата с диабета Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 23 Февруари 2018 11:52
diabet sreshta "Не трябва да допускаме игнориране на децата с диабет, да не допускаме тяхната изолация. Те са деца като всички останали. Заради това са необходими тези срещи - широка информираност, широки дискусии на проблема, отговори на всички поставени въпроси от заинтересованите страни - ясни и конкретни, а не уклончиви. Не трябва да допускаме неглижиране на проблема на тези дечица", каза при откриването на информационната среща "Запознай се с диабета" председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев.
Събитието премина под неговия патронаж, а организатори са д-р Денислава Ангелова, председател на асоциация "Докосни дъгата" и Даниела Илиева, председател на сдружение "Диабет" - Плевен.
Форумът протече при голям интерес и зала "Плевен" на Областната администрация се оказа тясна да събере желаещите да присъстват. В рамките на два часа бяха разисквани проблемите на диабета, като дискусията протече при изключително позитивна атмосфера и аудиторията показа готовността си да подкрепи по всички възможни начини каузата.
Официални гости в зала "Плевен" на Областна администрация бяха Асен Марков - главен секретар на Министерството на младежта и спорта, Гълъб Донев - секретар по социална политика и здравеопазване на президента Румен Радев, Александър Славков - президент на федерацията по шотокан карате до, д-р Росица Стойчева, Център за алтернативна терапия при диабета - Варна, кметът Георг Спартански, зам.областният управител Татяна Божинова, началникът на РУО - Плевен Албена Тотева, доц. д-р Чайка Петрова, д-р Ирина Халваджиан, представители на министерството на здравеопазването и др.
Сред присъстващите бяха кметове, председатели на общински съвети, директори на детски градини и училища, учители по физическо възпитание, треньори и президенти на клубове от Плевен и региона. Присъстваха и много родители на деца с диабет, които имаха възможността да зададат своите въпроси.
Всички гости се обединиха около това, че на първо място към диабета трябва да има морално отношение и да не се стига до разграничаване на децата.
"В последните 4 години от живота си твърдя, че диабетът е състояние, а не заболяване", посочи д-р Денислава Ангелова, председател на асоциация "Докосни дъгата".
Да се спортува в училищата бе тема, която също бе изведена сред акцентите на дискусията. "Пречка за спортуването на тези деца няма. Не са един или два случаите, в които се ограничават децата, болни от диабет, да спортуват. Няма никаква опасност, спортът е полезен за тях. Не само, че някое дете може да се окаже спортен талант и да донесе медал. По-важното е, че ние спортистите сме устремени и си гоним целите докрай. Това може да предадете на тези деца. Чрез спорта ще ги накарате да повярват в себе си", категоричен бе секретарят на ММС Асен Марков.
Д-р Денислава Ангелова допълни, че асоциация “Докосни дъгата” поема разходите за тренировки на всички деца с диабет, които искат да спортуват, стига да бъдат приети в клубовете.
Присъстващите дискутираха и по темата. че трябва да бъде създадена наредба към закона за здравето, който касае медицинските специалисти от здравните кабинети на училищата и детските градини."Най-добрата грижа за децата с диабет в училищата и градините става на базата на обучение и индивидуален план за справяне за всяко дете. Добрият контрол на диабета зависи от "трикракото столче" - инсулин, хранене и спорт. Когато едно от крачетата падне, пада и столчето", каза от своя страна д-р Росица Стойчева.
Юлиана Цветанова, майка на дете с диабет тип 1, даде добър пример за съвместна дейност между родители и детска градина. А Ина сподели проблемите, които има в училище и виждането на един младеж с диабет в социална среда.
Сред предложенията, направени на срещата, беше и това екскурзиите на деца с диабет до 14 години в Плевен да се осъществяват с придружител и темата да не се поставя като проблем занапред.
По време на информационната среща стана ясно, че е необходим повече от един консуматив - сензор за измерване на кръвната захар. "НЗОК трябва да включи в списъка най-малко три сензора, така че деца с и възрастните с диабет да бъдат покрити през по-голяма част от месеца. Реимбурсирането им ще доведе до включване на нови компании с по-добри и иновативни апарати за измерване на кръвната захар", каза д-р Денислава Ангелова.
Сред най-дейните участници в дискусията бе и кметът Георг Спартански, който отговори на важни въпроси, като още в началото посочи, че присъствието на многобройните държавни и общински инстутиции на събитието не е от куртоазия, а от съпричастност към осъзнаването на значимостта на проблема.
Организаторите изказаха благодарност към местната власт за голямата подкрепа, оказана около осъществяването на срещата. Подобни прояви ще има и занапред, като целта остава същата - Плевен да намери решенията за справяне с проблемите на диабета.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията