Начало Общество Здраве 1 200 операции са извършени с „Да Винчи” за 10 години от превръщането на Плевен в център на роботизираната хирургия
20 Април 2019 г., Събота
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 19 Април 2019 15:12
Петък, 19 Април 2019 11:35
Петък, 19 Април 2019 10:52
Петък, 19 Април 2019 09:55
РЕКЛАМА
1 200 операции са извършени с „Да Винчи” за 10 години от превръщането на Плевен в център на роботизираната хирургия Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 29 Януари 2018 18:09
10Godini robotizirana1 Медицински университет – Плевен (МУ-Плевен) се откроява на картата на висшето медицинско образование у нас и в Европа със съвременния си облик на новатор и пионер във въвеждането и развитието на роботизираната хирургия и телемедицината. Преди десет години пионерът на роботизираната хирургия проф. Григор Горчев първи в страната и в Източна Европа въвежда роботизираната гинекологична хирургия. По този повод проф. Горчев даде днес пресконференция заедно с наследника си на поста ректор на МУ - Плевен, проф. Славчо Томов, който е негов приемник и последовател и в развитието на роботасистираната и мниниинвазивна хирургия.
Ето извървения път в цифри и факти.
- За 10-годишен период има обучени и работещи успешно четири екипа по роботизирана хирургия в областта на гинекологията, урологията и общата хирургия. Сертифицирани като хирурзи на конзола на роботизираната система са: за гинекология – проф. Григор Горчев и проф. Славчо Томов; за обща хирургия – проф. Ташко Делийски, доц. Добромир Димитров, доц. Сергей Илиев и за урология – доц. Николай Колев.
- На 25.01.2008 г. екипът на проф. Григор Горчев извършва първата в Югоизточна Европа асистирана с робот тотална хистеректомия, а на 08.05.2008 г. – първата в Източна Европа асистирана с робот радикална хистеректомия.
- През месец май 2010 г. неговият екип извършва и първата в България асистирана с робот нефректомия, като поставя началото на развитието на роботизираната хирургия в урологията.
- За 10-годишен период само екипът на проф. Горчев извършва общо  1 200 робот-асистирани операции, от които 693 робот-асистирани хистеректомии за ендометриален карцином; 494 робот-асистирани радикални хистеректомии за карцином на маточната шийка; 10 робот-асистирани параметректомии и 3 робот-асистирани радикални трахелектомии (органосъхраняващи операции за отстраняване само на шийката на матката и съхраняване на матка с цел запазване на репродуктивните функции на жената). - През септември 2010 г. проф. Горчев извършва първата „революционна“ за Източна Европа роботизирана операция на жена с рак на шийката на матката със запазване на детеродните й функции (роботизирана радикална трахелектомия). След интервенцията пациентката преминава успешна процедура по оплождане по метода ин витро и става майка на здраво дете (през м. август, 2012 г.). В световната научна литература към онзи момент са описани само 19 случая на жени с такава патология, оперирани с роботизираната система „Да Винчи”, но това е единственият случай на успешно завършила бременност.
- По официални данни само от последните 5 години научната продукция на екипите по роботизирана хирургия е огромна: 3 дисертации; 3 автореферата; 2 дипломни работи; 11 публикации в чуждестранни научни списания; и над 112 публикации в български научни списания.
- В рамките на два мандата проф. Горчев е член на Управителния съвет на Европейската асоциация по роботизирана гинекологична хирургия и участва в организационните и научни комитети на европейските форуми на асоциацията.
- Проф. Горчев и проф. Томов са съоснователи и членове на Управителния съвет на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа. През 2017 г. Медицински университет – Плевен бе домакин на IX Международен Конгрес по роботизирана хирургия на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа.
- В Телекомуникационния ендоскопски център под ръководството на проф. Горчев и проф. Томов ежегодно се провежда семинар по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа с практическа сесия на демо роботизирана система и тренировъчен симулатор. Форумът по роботика в Плевен е с международно участие и за 10 години най-големите светила в роботиката, световноизвестни хирурзи и учени, са били гост-лектори в МУ-Плевен. Някой от тях са проф. Робърт Холоуей, световен пионер в роботиката от Флорида Хоспитъл, Доктор Хонорис Кауза на МУ-Плевен; проф. Анджело Маджони и проф. Отавио Де Кобели от Милано; проф. Арнолд Адвинкула от САЩ, проф. Ян Пърсън от Швеция и други.
- Тази година предстои провеждането на 7-ото издание на Училището по лапароскопска и робот-асистирана хирургия за български и чуждестранни студенти.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Вторник, 30 Януари 2018 11:07
 
Фейсбук коментари
Сподели статията