Начало Общество Здраве Специалист: Мораториумът ще се отрази на лечението на болните с меланом в Северозапада
19 Април 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 19 Април 2019 15:12
Петък, 19 Април 2019 11:35
Петък, 19 Април 2019 10:52
Петък, 19 Април 2019 09:55
РЕКЛАМА
Специалист: Мораториумът ще се отрази на лечението на болните с меланом в Северозапада Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 20 Декември 2017 14:15
melanom benki Мораториумът върху новите лекарства ще се отрази и на лечението на болните с меланом от Плевен и региона. В забранителния списък за реимбурсация е включено лекарство за меланом, което значително подобрява преживяемостта на тези пациенти, казва д-р Веселин Киров – онкодерматолог в Отделението за диспансерно наблюдение на онкологични заболявания – МУ Плевен.
„Научната общност в нашата специалност има опит с това лекарство, включително и в нашия диспансер. В комбинация с медикамент, който се реимбурсира от касата, то повишава шансовете за живот на пациентите с меланом. Имаме такива пациенти“, обяснява д-р Киров. Според него и колегите му онкодерматолози, пациентите с меланом трябва да имат шанс за достъп до най-новите терапии, още повече, че България е на последните места в света по ранна диагностика на това заболяване. Този рак се диагностицира по-късно, когато вероятността от необходимото използване  на комбинация от два медикамента нараства.
Комбинацията значително повишава ефективността от терапията. Тя е стандарт в редица европейски страни, САЩ и Австралия. Новият медикамент вече се реимбурсира в 17 европейски държави. „Нужно е да подчертаем, че само половината от болните, нуждаещи се от системно лечение, отговарят на медицинските изисквания за употребата на този препарат. Прилагането му се прави при стриктен контрол и оценка на ефективността на всеки три месеца. За целта има  медицински  препоръчителни критерии“, обясни д-р Киров.
В Плевен, както и в цялата страна тече кампанията „Специалистите говорят за меланома“. Целта й е да насочи вниманието на обществото към този опасен кожен рак, който се развива изключително агресивно.
Меланомът започва както от бенки, така и върху видимо здрава кожа. Ако не се отстрани рано, може да се разпространи по лимфен или кръвен път. Мъжете боледуват по-често от жените, а хората със светла кожа и много бенки са по-рискови и трябва да посещават онкодерматолог поне два пъти годишно. В България всяка година се регистрират около 500 нови случая.
Единственият начин за правилна диагноза е преценката на онкодерматолог при клиничен преглед, оперативно отстраняване и хистологично изследване, което в Северозападна България се извършва само в Отделението за диспансерно наблюдение на онкологични заболявания към УМБАЛ „Г.Странски“.  Правилното отстраняване на бенка или  съмнително образувание е нужно и абсолютно безопасно за здравето. Лечението се покрива от здравната каса и е безплатно за пациента.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията