Начало Общество Здраве В Плевен започва кампания за борба с меланома - най-опасния кожен рак
16 Октомври 2018 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 16 Октомври 2018 17:14
Вторник, 16 Октомври 2018 17:09
Вторник, 16 Октомври 2018 17:02
Вторник, 16 Октомври 2018 14:11
Валути
РЕКЛАМА
В Плевен започва кампания за борба с меланома - най-опасния кожен рак Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 17 Ноември 2017 16:21
melanom benki Плевен се включва в Националната кампания за повишаване на информираността за меланома – най-опасния кожен рак. Кампанията „Специалистите говорят за меланома“ дава думата на онкодерматолозите – лекарите, които лекуват това заболяване. Тя се организира от Институт за здравно образование, а целта е рисковите пациенти възможно най-бързо да бъдат насочени към правилния специалист – онкодерматолог. За да бъде спасен животът им – да се постави ранна диагноза и да останат здрави без никакво друго лечение. Специалистът, който участва в кампанията в Плевен, е д-р Веселин Киров – онкодерматолог в Отделение за диспансерно наблюдение на онкологични заболявания при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“. 
Причината за кампанията е недостатъчното професионално и обществено познаване на заболяването, включително и от личните лекари, оттам – късна диагноза и висока смъртност. Ако меланомът се установи в първите стадии, шансовете за пълно излекуване са много високи. България обаче е на челно място по смъртност от меланом в света.
„Темата за кожния рак е много актуална в Европа. Говори се дори за епидемия от меланома. В България честотата на този рак не е голяма. Но за разлика от Европа и САЩ, тук заболяването се открива много, много късно“, обяснява д-р Веселин Киров.
Меланомът е злокачествен рак на кожата – развива се бързо и агресивно. Започва както от бенки,така и върху видимо здрава кожа. Причина за появата му са клетки, на които се дължи цветът на кожата. Ако не се отстрани рано, може да се разпространи по лимфен или кръвен път. Мъжете боледуват по-често от жените, а хората със светла кожа и много бенки са по-рискови. В последните две години в Отделението в Плевен са открити 70 нови случая на меланом. В България всяка година се регистрират около 500 нови случая. За последните две години починалите от меланома в страната са 238 души. Голяма част от тях е можело да бъдат спасени.
Единственият начин да се постави правилната диагноза е хистологичното изследване. Съмнителната лезия се отстранява оперативно изцяло с местна анестезия – бърза и лесна процедура. Изследванетопотвърждава или отхвърля диагнозата. Правилнотоотстраняваненабенкаили  съмнителнообразувание е нужно и абсолютно безопасно за здравето.
Горенето на бенки, премахването им с ток, с лазер е много опасно, защото се отстранява частта над кожата. Не е ясно какво е това, което остава вътре в кожата и дали от него няма да се развие меланом.  Затова – ако имате много бенки, особено с неправилна форма и различен цвят, задължително е да посещавате онкодерматолог 1-2 пъти годишно. Само тези специалисти са в състояние да установят дали бенката е безобидна, или не.
Лечението на меланома е напълно безплатно за пациентите от Плевен и региона. Те не заплащат дори потребителска такса при престоя в болницата. Има възможност и за лечение в чужбина, което също е безплатно. Това е т.нар. участие в клинични проучвания на нови медикаменти и се прилага при пациенти, при които ситуацията изглежда безизходна. Двама души от Плевен са изпратени в германска клиника по такава програма.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията