Начало Общество Здраве Сагата около “Брумо” една година по-късно
22 Април 2019 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Понеделник, 22 Април 2019 15:57
Понеделник, 22 Април 2019 12:52
Понеделник, 22 Април 2019 12:04
Понеделник, 22 Април 2019 10:44
РЕКЛАМА
Сагата около “Брумо” една година по-късно Печат Е-мейл
( 2 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Цветанка ХРИСТОВА   
Сряда, 18 Декември 2013 11:09
Макар да знаем колко е трудно в сегашно време да защитим правата си, когато се касае за трудови взаимоотношения, историята, която се пише с продължение от “Посредник”, ни въвежда в една истинска джунгла по пътя към истината. Защото случаят надали е единствен, но в замяна на това - фрапиращо жесток към човешкия живот и здраве.
Андриана Ненийска е на 45 години. Има диагноза лимфаденитис супуратива коли декстра, флегмона, тоест заболяване на лимфните възли. Заболяването й е от повече от година и трудно се поддава на лечение, тъй като е на алергична основа, а причинителите на алергията и досега не са открити.
А не са открити, защото за токсичните съставки, от които е пострадала Андриана, в България не се извършват специализирани тестове. В момента се чака, за да протекат административни процедури и взетите проби да бъдат изпратени в Германия.
Това са последствията, а каква накратко е историята, можем да си припомним. От януари 2010 г. г-жа Ненийска започва работа в цех за производство на гъби на фирма “Брумо”, намиращ се в бившия месокомбинат.

В този цех се използват токсичните вещества формалин и белина като противопаразитни агенти

Те се впръскват в извън работно време, но тяхното присъствие се усеща когато берачите на гъби отидат на работа. От непоносимата миризма един ден на Андриана й става зле, налага се да я закарат в болницата. Там веднага разбират от какво се е отровила - дрехите й и косата й били напоени с миризма на формалин. факт, отразен в епикризата още при приемането й през октомври 2012 г. Налице са увреждания на лимфните възли, следва операция и - предупреждението на шефа й, което звучи като закана:

“Не ми трябват болни хора!”

Но здравето на жената не се подобрява. Отслабва за два месеца с 20 кг, а и състоянието на останалите работници в цеха за гъби не е перфектно - световъртеж, прилошавания, две от работничките развиват туберкулоза. Маски не използват, а някои от момичетата, които работят на това място, са млади - току-що завършили училище. Безработицата принуждава работещите
да не се оплакват и да изтърпяват какво ли не - от отказ за вземане на платен отпуск до... тежки и увреждащи организма отравяния.
Но дали непоносимите условия на труд са вредни само за работниците?
Навярно и по други поводи сме се запитвали

с какво се храним и какви още съставки, освен описаните в етикета, поглъщаме?

Ето какви са токсичните вещества, за които се вливат противоотрови в организма на Андриана: Ламбада 5 ЕК, Мираж 45 ЕК, Нурелие1, Споргон 50 ВП плюс формалин и белина. Каква част от цитираните дотук отрови, с които се обработват гъбите, остават трайно в тях, можем само да гадаем.
Оказва се, че фирма “Брумо”, в която е работела г-жа Ненийска вече е била санкционирана за това, че произвежда токсични гъбни продукти и те са иззети от пазарната мрежа. В началото на 2012 г. е затворен консервният цех на фирмата, където са произведени отровните продукти.

Общото количество на забранената продукция е 14 558 буркана и седем бидона по 220 литра гъби - заготовка, които са в процес на преработка

Има и оплаквания от жителите на Славяново, откъдето се получава компост за производството на гъбите. Около мястото, където отлежава компостът, се разнася нетърпима миризма, за което съобщава лично кметът на града - Христо Таренгов. Въпреки това след направените проверки на компоста, не е установено нищо нередно.
В края на 2013 г. Инспекция на по труда прави проверка във фирмата и не установява никакви нарушения, а и работниците не се оплакват от нищо, свързано с условията на работа.
Адриана Ненийска година време се бори за здравето си, както и за това справедливостта да възтържествува.

В момента тя води дела срещу фирма “Брумо”, станала причина за увреждане на нейното здраве

Искът й е за поемане на разходите по нейното лечение, тъй като условията на работа са станали причина за заболяването й. Което струва на Адриана Ненийска много нерви и средства. В същото време тя се съмнява, че се влияе на независимостта на съдебното дирене от страна на нейните работодатели. Съмнява се, че системата на контрол по отношение на условията на труд, както и този при производството на храни, са достатъчно надеждни. За това и за други неща, свързани със състоянието й г-жа Ненийска ни потърси и пожела да разговаря отново с “Посредник”
- Трудно ми е да повярвам, че след толкова шум, вдигнат покрай фирма “Брумо”, проверяващите органи не откриват нищо нередно в производството и готовата продукция на цеха за гъби. Какво се случва според вас?
- Разбира се, проби се вземат - проверяващи от РЗИ и “Растителна защита” са идвали в цеха. Само че за тяхното идване се знае предварително и за това се “вземат мерки”. Проби са отнасяни за изследване и в ”Агенция по храните”, но от всички токсични вещества, с които се работи в цеха, е изследвано само съдържанието на Нуралие-1. Резултатите показали стойности, по-ниски от допустимото. С една дума - всичко е наред. Истината е, че в цеха има зала, която не се третира с нищо и пробите за изследвания се вземат от там. Няма да се учудя, ако собствениците на фирмата берат гъби за трапезата си от същата тази зала.
- Има случай, когато от търговската мрежа са иззети продукти от гъби на фирмата, в която сте работили. Било е заради високо съдържание на токсични вещества. Това не поставя ли нащрек проверяващите за нови нарушения?
- Знам за това, но произведените гъби, както и продуктите от тях, се пускат с етикети с други наименования или се представят като произведени в Полша.
- Работници, с които сте били в “Брумо” също са имали здравословни проблеми от условията на работа. Въпреки това официално не са сигнализирали никъде за проблемите си. Това заради безработицата ли е или има други причини за подобно поведение?
- Голяма част се примиряват заради липсата на работа и заради това, че едва ли с нещо ще променят нещата, ако тръгнат да си търсят правата. Един ден видях в склада за препарати вид, който трябваше да бъде иззет от употреба заради неговата забрана. Попитах шефа си: “Това не е ли забранено да се използва?” А той ми отговори: “Много питаш!”. За съжаление, във фирмата работят и съвсем млади момичета, които още не са раждали и здравето им ще бъде фатално увредено.
- Вашите бивши колеги не ви ли подкрепят в борбата ви за справедливо разрешение на проблемите ви?
- Всички ме подкрепят, но не желаят да влизат в институциите. Имам свидетел, който е съгласен да ми съдейства. Той е работил осем години във фирмата, без да получава осигуровки и заради това губи тези години като трудов стаж.
Засега на г-жа Ненийска остава да чака резултат от пробите на алергичния тест и да се надява, че ще успее да се излекува успешно. А също и да доведе съдебната битка с фирмата, разрушила нейното здраве, до успех. Както би трябвало да се случи във всяка цивилизована и хуманна държава.
Скоро в медиите се появи новина, че в САЩ е забранена употребата на хидрогенизирани масла. С цел - подобряване здравето на хората, тъй като е доказано вредното им въздействие. Не е ли време и ние да се откажем от неща, които са не по-малко опасни за здравето и живота ни - безхаберието към човешкото нещастие и липсата на справедливост?


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Сряда, 18 Декември 2013 22:40
 
Фейсбук коментари
Сподели статията