Начало Общество Здраве За 7 месеца: Над 3 000 онкоболни потърсили консултация в Хайфу центъра в Плевен
11 Декември 2017 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини
Понеделник, 11 Декември 2017 12:37
Понеделник, 11 Декември 2017 12:12
Понеделник, 11 Декември 2017 11:55
Понеделник, 11 Декември 2017 10:34
Валути
РЕКЛАМА
За 7 месеца: Над 3 000 онкоболни потърсили консултация в Хайфу центъра в Плевен Печат Е-мейл
( 3 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Ваня КЮРЧЕВА   
Вторник, 30 Юли 2013 08:17
Специална пресконференция даде екипът на Хайфу центъра на болница „Св. Марина” в Плевен. Тук е единственият специализиран център в Източна Европа за иновативното, напълно неинвазивно лечение чрез високоинтензивен фокусиран ултразвук (HIFU).
Искаме да представим пред вас 7-е месеца работа - натрупаният ни опит, първите ни резултати и международното признание, което получихме, каза в началото на пресконференцията проф. д-р Григор Горчев, управител на СБАЛАГ„Св.Марина“, въвел технологията в България и проф. д-р Славчо Томов, ректор на МУ и водещ специалист на центъра. Пред журналисти се представиха и лекарите, сертифицирани за работа с Хайфу - хирургът и онколог д-р Добромир Димитров,  д-р Андреев, специалист образна диагностика, д-р Гинчева, д.м., гинеколог и д-р Митева - също гинеколог (CZF).
В началото проф. Горчев направи кратко експозе за Хайфу като иновативна неинвазивна терапевтична техника и терапевтичната система - JC, която е първата и единствена терапевтична система в света, получила Европейски сертификат за качество и безопасност за третиране и на злокачествени тумори.
Междувременно към аудиторията се присъедини и Александър Коляндов, пациент на Хайфу центъра в Плевен. Той на 60 години,от София, преди повече от две години му открили тумори. След разговори с дъщеря си, която е лекар във Франция, потърсил помощ от центъра в болница „Св. Марина”. Той сподели, че след процедурите тук се чувства много добре, вече има апетит и само за няколко месеца е качил 4 килограма, дни след процедурите Александър се върнал на работа. По думите на лекарите безапетитието и отслабването на характерни за туморни образования като това на г-н Коляндов - рак на простатата. Д-р Димитров е категоричен, че сред направените процедури туморното образувание е напълно стопено. А на въпрос колко време след процедурите пациентът ще бъда следен от специалистите на „Св. Марина” отговори, че това може да продължи, ако се налага, и с години.
В най-краткия си вариант статистиката показва, че изминалите 7 месеца, откакто работи Хайфу центърът, консултации тук са получили над 3 000 пациенти, което означава по около 30 души всеки ден. Лекарите уточниха, че имат пациенти, които искат консултация онлайн, дори от чужбина. За лечение в центъра постъпват само тези, за които технологията Хайху е приложима.
Питаме как се определя приложимостта на „разбиването” на тумори с тази технология и при всички видове рак ли може да даде положителни резултати. Оказва се, че при тумори на женските полови органи, на панкреаса, сарком, при метастази в черния дроб технологията действа отлично и дава невероятни резултати. Д-р Димитров уточнява, обаче, че Хайфу е приложима само когато става въпрос за локални тумори, независимо от размерите им, тоест не трябва да има далечни метастази. И още нещо - случаите, които за изминалите 7 месеца лекуват в „Св. Марина”, са тумори в трети стадий. Защо? Според лекарите за тумори в първи и втори стадий най-добрият вариант е операция.
Проф. Горчев уточни, че ако случаят не е подходящ да се приложи технологията Хайфу, от болницата дават на пациентите координати на най-добрите специалисти в страната за съответното заболяване.
За тези 7 месеца, в които работи центърът, консултация в него са потърсили пациенти не само от цялата страна, а и от САЩ, Великобритания, Франция, Холандия, Малта, Латвия и Македония.
Екипът на центъра е категоричен, че държат постоянна връзка с пациентите, преминали терапия в Хайфу центъра, а главната им цел е да няма обезкуражени, объркани и обезверени пациенти. Те трябва да знаят, че не са сами в борбата си, заяви проф. Горчев. И не скри, че в момента се работи много трудно, защото само до преди няколто месеца технологията не е била призната, а и нагласите на обществото ни все още поставят определени бариери пред хората, които имат нужда от помощ в борбата с коварната болест. Остарели нарекоха медиците определенията на СЗО за здраве и подчертаха, че в САЩ, например, се набляга на социалния статус на пациента, тоест на бързото му връщане към нормалната за него социална среда - и в дома му, и на работното му място. И подчертаха, че медицинската наука не може да бъде спряна да се развива, а инвазивните техники са нейното бъдеще.
Общо 118 са пациентите, преминали терапията по технология Хайфу, в плевенския център. От тях има 87 случая на стопяването на миомни възли на 76 пациентки с миома на матката. Средната възраст на жените е 43 години - най-младата е на 26 години, най-възрастната - на 52.
За една процедура могат да се третират 3-4 възела в зависимост от големината им, уточняват гинеколожките. И допълват, че най-голямата миома, повлияла се от терапията, е 16 сантиметра.
Средно по час и половина продължава процедурата при миома, при фиброаденом на млечната жлеза - около 40 минути.
15 са пациентите, третирани в Хейфу центъра, с карцином на панкреаса, през плевенската болница са минали и пациенти с рак на черния дроб, на млечната жлеза, сарком. Сред пациентите със сарком е 36-годишен мъж, който който за последните 16 години е претърпял 24 операции.
Разбира се, един от основните въпроси, които вълнуват хората, е цената на новите технологии. За съжаление, няма как само за няколко месеца процедурите да се поемат от Здравната каса, обяснява проф. Горчев. За пример дава робота Да Винчи, с който се работи от 2005 година, а едва от 2011 година лечението с него се финансира от Здравната каса.
С една и съща машина, третирането на онкологичните тумори в Европа струва на пациентите 12 000 евро, в плевенския център цената е 5 000 лева. Конкретно при миомите, цената в САЩ е 7 500 долара, във Великобритания - 5 000 паунда, в Плевен - 3 200 лева.
В края на пресконференция лекарите съобщиха, че вече са закупили още техника - този път мобилен апарат за извършване на процедури по Хайфу технология.
Другото, което стана ясно на пресконференцията, е, че болница „Св. Марина” си сътрудничи успешно с Европейската организация за проучване и лечение на онкологични заболявания. А преди броени дни, на проведен световен симпозиум в Китай, в който са участвали 350 делегати от над 20 държави, лекарите от Хайфу центъра в Плевен са изнесли доклади, преминали при висок интерес. Признание за работата на плевенския екип е и избора на д-р Добромир Димитров за член на управителния съвет на Международната асоциация за неинвазивна медицина с председател проф. д-р Франко Орси от Европейския институт по онкология в Милано.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Вторник, 30 Юли 2013 13:05
 
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти