Начало Общество Здраве Детска здравна къща "построиха" в центъра на Плевен. Здравно изложение в Кайлъка, край фонтаните раздаваха широки усмивки
19 Април 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 19 Април 2019 15:12
Петък, 19 Април 2019 11:35
Петък, 19 Април 2019 10:52
Петък, 19 Април 2019 09:55
РЕКЛАМА
Детска здравна къща "построиха" в центъра на Плевен. Здравно изложение в Кайлъка, край фонтаните раздаваха широки усмивки Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Ваня КЮРЧЕВА   
Понеделник, 08 Юли 2013 10:24
128zdrave Фондация "Грижа за здравето" изненада приятно плевенчани в четвъртък следобед. За броени минути в центъра на града бяха "построени" 8 къщи на здравето (осемте фактора, отговорни за човешкото здраве), всяка от които с интерес беше посещавана от много деца и техните родители.
Всъщност, инициативата на фондацията, реализирана с помощта на доброволци, е децата да получат по интересен и запомнящ се за тях начин повече за ползите от чистия въздух, водата, почивката, начина на хранене. "Това е инициатива, която цели да научи децата още от малки да водят здравословен начин на живот. Разбира се, при нас са добре дошли и всички родители, които искат да разберат как могат да възпитат малчуганите си правилно в тази посока. Тоест, ние трябва сами да си помогнем, за да имаме здрави деца", сподели за "Посредник" д-р Въздухаров - Васил Георгиев, доброволец от фондацията, който разказваше на заинтригуваните плевенчанчета за ползата от чистия въздух. Идеята на всички къщи, "носещи" докторски имена, е да акцентират върху това, че природата с всички нейни компоненти е най-добрият лекар за човека. Но и още нещо много важно - че здравословният начин на живот е задължителна превенция за всеки човек, за да е здрав. Наблягаме най-вече на профилактиката, а не на лечението, което е последваща функция, категорични са "докторите".
Кампанията на фондация "Грижа за здравето" е национална и амбицията на доброволците е да обиколят всички български градове. Васил Георгиев споделя, че вече са организирали и детската здравна къща, и здравното изложение в доста градове в различни региони на страната. И навсякъде целта е една - да помогнат на обществеността научавайки повече всеки от нас да се замисли дали води здравословен начин на живот.
Фондацията има свои доброволци и в Плевен. Те също се включиха в инициативата. Д-р Бълбуков (доброволката от Плевен Радостина Трифонова) обясняваше в своята къща на децата от какво количество вода се нуждае организмът на човека, за да има баланс в телата ни. "Говорим, че водата може да бъде идеално лекарство, ако го вземаме, обаче, редовно, тоест всеки ден. Водата ни помага да предотвратим редица заболявания", допълва д-р Бълбуков.
Във всяка от осемте здравни къщи доброволци-доктори посрещаха децата и родителите им. Всеки имаше възможност да се включи в игрите, организирани от докторите, за всеки имаше и подаръци, които да напомнят и на малките, и на големите за ползите от здравословния начин на живот. И за това, че трябва да се научим да ценим здравето си когато го имаме, а не едва когато се разболеем.
128zdrave2 Докато в центъра на града деца и родители се разхождаха из здравната къща, на Моста в Кайлъка фондация "Грижа за здравето" спретна изложение, в което се извършваха безплатни измервания на кръвно налягане, на сърдечен пулс и функционално изследване на сърдечно-съдова система, измерване на тегло, ръст, мазнини в теглото, както и измерване на кръвната захар. Извършвано беше измерване на жизнена вместимост - обем и еластичност на белите дробове, както и релаксиращ масаж.
По време на изложението с наслов "Профилактиката - по-добра от лечението" доброволци от фондацията представяха на гражданите основните принципи на здравословен живот, като лекари-специалисти ги консултираха по важни за тях въпроси.
Доброволците раздаваха на плевенчани, решили да се разходят в Кайлъка, здравни брошури и дипляни, които разясняват пътя към по-здравословните навици, както и осемте фактора, отговорни за здравето - добра храна, движение, вода и чист въздух, слънчева светлина, не на отровите, почивка и добро настроение.
А докато всички се ограмотяваха здравно, "засякохме" огромни усмивки, разхождащи се сред хората. Разбрахме, че всъщност става въпрос за акция "Усмивка" - деца подаряваха усмивки на гражданите. Всеки, който иска, имаше възможност да се снима с децата-усмивки, а след това да видят снимката в социалната мрежа. Ние подаряваме своята усмивка на обществото, на България, споделиха доброволците. И с удоволствие ни подариха и снимка, и усмивка.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Понеделник, 08 Юли 2013 11:05
 
Фейсбук коментари
Сподели статията