Начало Общество Здраве Проф. Владимир Никитин: Паневритмията е уникално съчетание на системи, което досега не бях срещал
23 Ноември 2017 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини
Сряда, 22 Ноември 2017 16:54
Сряда, 22 Ноември 2017 16:52
Сряда, 22 Ноември 2017 15:04
Сряда, 22 Ноември 2017 14:30
Валути
РЕКЛАМА
Проф. Владимир Никитин: Паневритмията е уникално съчетание на системи, което досега не бях срещал Печат Е-мейл
( 2 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Ваня КЮРЧЕВА   
Понеделник, 24 Септември 2012 08:32
Доктор на философските науки, доктор на психологическите науки, проф. Владимир Никитин е ръководител на Института по психология и педагогика, Москва, завеждащ катедра по философска антропология и арт терапия в Московския университет. Уникално интересен човек и събеседник, Владимир Никитин допълва към предългата си биография и работата си като председател на Източно-европейската асоциация по арт терапия, която беше създадена преди година в София.
- Проф. Никитин, как се озовахте в Плевен и познавахте ли предварително нашите педагози и работата на мрежата на Института за изследване и прилагане на паневритмията?
- Аз изследвам движението - и като учен, и като психотерапевт, и в този контекст паневритмията определено ме заинтригува. Исках да науча повече за традициите, за изследванията, за опита, който имате в България в областта на движението. И затова дойдох на място да видя как се работи в България. Знаете сигурно, че работих в Софийския университет с педагозите от вашата мрежа, които ме поканиха да проведа мастър клас в Плевен.
- В Русия работи ли се в областта на паневритмията?
- Не, може и някъде нещо да се прави, но официално никога досега нито съм чел, нито съм виждал за това. Всъщност, до идването си в България изобщо не знаех какво е това паневритмия. Позната ми е евритмията, но не и паневритмията.
- А какво е евритмия?
- Това също е едно от направленията в западната, основно немската, школа - свързана е с възпитанието на децата, формирането у тях на прояви на спонтанно творчество чрез движение, пеене и театър. Но това не е паневритмия.
- Какво мислите за паневритмията?

- Според мен това е много необичайна национална традиция. Паневритмията е уникална с това, че съчетава в себе си движение, музика и пеене. Досега никъде в Европа не съм срещал аналог на паневритмията. Такава съвременна система за възпитание на личността, в която да са обединени три позиции (системи), до момента аз не бях срещал в практиката си.
- Каква е темата на този мастър клас? Как мислите - имат ли нужда хората - и децата, и възрастните, от помощ?
- Темите ни тук, в Плевен, са различни. Ние говорим за развитието, за терапия и лечение говорят лекарите. За нас е важно развитието на личността, профилактиката, за да бъдат избегнати и поведенческите, и психологическите, а и физическите разстройства. А арт терапията - движението, музиката, изкуството във всички разновидности, позволява на хората с такава квалификация да работят сериозно. Затова смятам, че подобни обучения помагат на педагози и психолози да разширят мирогледа си, да научат повече и респективно да го приложат след това в работата си.
- Как изкуството помага на хората - на привидно здравите и активни хора, които дори не осъзнават натрупването на стреса, например, и последиците от това?
- Един пример - идва човек, натрупал стрес - вкъщи или на работа, на наше занятие. След него той си тръгва с видимо добро настроение и много по-усмихнат. Начините са различни. Ако да речем даден човек има проблем с дишането, то той се занимава с гласа си - има различни техники за релаксация. Или пък човек, който има проблем с гръбнака или има астма - на този човек му се прилага двигателна терапия и гарантирам, че той ще си реши проблемите с гръбнака. Занимавам се с това от 25 години и имам вече огромно количество реални случаи, в които хората действително се излекуват след прилагането на терапия.
- Осъзнават ли в Русия необходимостта от подобни терапии, дори само за да се избавят от ежедневния стрес?
- В Русия вече има много информация по тези въпроси, има и много хора, които прекрасно разбират необходимостта за всеки човек от терапия. В Русия има специален държавен център, който работи с хора от всякакви възрасти. А арт терапията е една от най-популярните днес в Русия.
- Всеки ли може да се занимава с такава терапия?
- Има два различни подхода. Първият предполага, че каквото и да е творчеството, то само по себе си има терапевтичен ефект. Вторият подход е свързан с това, че задължително с човека трябва да работи специалист, който е и педагог, и психолог, като плюс това задължително трябва да има поне две години обучение по арт терапия.
- Кое, според вас, е по-близко до нашата психика - посещение при психотерапевт или домашно парти за разпускане, например?

- Във второто може да има и не съвсем терапевтичен елемент, но определено понякога човек има нужда просто да разпусне. Около 5% бих казал, че е ефектът от такова разпускане. Има нещо друго - хората могат да участват в различни творчески лаборатории, където под ръководството на специалист, да прилагат арт терапията.
- Панацея ли е арт терапията?
- Панацея няма. Нито един вид терапия не е панацея. Но когато сте при добър специалист, то той може много точно да определи същината на проблемите и да ги реши. И веднага ще допълня, че при различните проблеми има различно време, в което те могат да бъдат коригирани. Има случаи, в които след една среща с арт терапевт, се постигат отлични и крайни резултати, но има и случаи, в които е необходима огромна и продължителна работа - дори година и повече.
- Какви са впечатленията ви от плевенските педагози?
- Отлични - това са наистина мотивирани хора да знаят повече, да работят още по-добре. Хора, които наистина оценяват високо практиката, а това е важно.
- Как ще продължите съвместната си работа?
- Обсъждаме различни идеи. Темата за движението ни обединява и ние заедно ще продължим своите изследвания - как движението влияе на човека. Можем заедно да създадем методики за работа в детските градини и училищата. Това са много сериозни намерения, но смятам, че вече сме започнали постепенно тяхната реализация.
- Смятате ли, че е необходимо тези методики да влязат в образователната система?
- Очевидно е. Развитието на съвременното човечество е такова, че хората, които не са способни на саморегулация, те просто не оцеляват. Затова е нужно още от детската градина да учим децата на това. Възможностите, природните, са огромни и трябва да ги използваме.
- Нека ви попитам в края на разговора - къде, проф. Никитин, е здравето - в тялото или в ума ни?
- Това е една капсула, която не можем да разделяме. Това се нарича рефлексия - вижте, човек се ражда здрав, а какво ще му се случи в живота и как той ще се запази здрав, това до голяма степен зависи от нивото на неговото съзнание. Ще ви кажа за финал - ние не сме съвършени, но една от проблемите си можем да решаваме сами.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Понеделник, 24 Септември 2012 10:28
 
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти