Начало Общество Здраве Проф. Владимир Никитин: Паневритмията е уникално съчетание на системи, което досега не бях срещал
30 Май 2020 г., Събота
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 29 Май 2020 13:23
Петък, 29 Май 2020 12:51
Петък, 29 Май 2020 12:43
Петък, 29 Май 2020 12:40
Петък, 29 Май 2020 12:09
Петък, 29 Май 2020 10:39
Петък, 29 Май 2020 10:13
Петък, 29 Май 2020 10:00
Петък, 29 Май 2020 09:22
Петък, 29 Май 2020 09:15
Петък, 29 Май 2020 09:11
Петък, 29 Май 2020 09:05
Петък, 29 Май 2020 09:00
Петък, 29 Май 2020 08:56
Четвъртък, 28 Май 2020 17:12
Четвъртък, 28 Май 2020 16:03
Четвъртък, 28 Май 2020 14:00
Четвъртък, 28 Май 2020 13:34
Четвъртък, 28 Май 2020 12:46
Четвъртък, 28 Май 2020 12:11
Четвъртък, 28 Май 2020 11:30
Четвъртък, 28 Май 2020 11:10
Четвъртък, 28 Май 2020 11:00
Четвъртък, 28 Май 2020 10:58
Четвъртък, 28 Май 2020 10:45
РЕКЛАМА
Проф. Владимир Никитин: Паневритмията е уникално съчетание на системи, което досега не бях срещал Печат Е-мейл
( 2 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Ваня КЮРЧЕВА   
Понеделник, 24 Септември 2012 10:32
Доктор на философските науки, доктор на психологическите науки, проф. Владимир Никитин е ръководител на Института по психология и педагогика, Москва, завеждащ катедра по философска антропология и арт терапия в Московския университет. Уникално интересен човек и събеседник, Владимир Никитин допълва към предългата си биография и работата си като председател на Източно-европейската асоциация по арт терапия, която беше създадена преди година в София.
- Проф. Никитин, как се озовахте в Плевен и познавахте ли предварително нашите педагози и работата на мрежата на Института за изследване и прилагане на паневритмията?
- Аз изследвам движението - и като учен, и като психотерапевт, и в този контекст паневритмията определено ме заинтригува. Исках да науча повече за традициите, за изследванията, за опита, който имате в България в областта на движението. И затова дойдох на място да видя как се работи в България. Знаете сигурно, че работих в Софийския университет с педагозите от вашата мрежа, които ме поканиха да проведа мастър клас в Плевен.
- В Русия работи ли се в областта на паневритмията?
- Не, може и някъде нещо да се прави, но официално никога досега нито съм чел, нито съм виждал за това. Всъщност, до идването си в България изобщо не знаех какво е това паневритмия. Позната ми е евритмията, но не и паневритмията.
- А какво е евритмия?
- Това също е едно от направленията в западната, основно немската, школа - свързана е с възпитанието на децата, формирането у тях на прояви на спонтанно творчество чрез движение, пеене и театър. Но това не е паневритмия.
- Какво мислите за паневритмията?

- Според мен това е много необичайна национална традиция. Паневритмията е уникална с това, че съчетава в себе си движение, музика и пеене. Досега никъде в Европа не съм срещал аналог на паневритмията. Такава съвременна система за възпитание на личността, в която да са обединени три позиции (системи), до момента аз не бях срещал в практиката си.
- Каква е темата на този мастър клас? Как мислите - имат ли нужда хората - и децата, и възрастните, от помощ?
- Темите ни тук, в Плевен, са различни. Ние говорим за развитието, за терапия и лечение говорят лекарите. За нас е важно развитието на личността, профилактиката, за да бъдат избегнати и поведенческите, и психологическите, а и физическите разстройства. А арт терапията - движението, музиката, изкуството във всички разновидности, позволява на хората с такава квалификация да работят сериозно. Затова смятам, че подобни обучения помагат на педагози и психолози да разширят мирогледа си, да научат повече и респективно да го приложат след това в работата си.
- Как изкуството помага на хората - на привидно здравите и активни хора, които дори не осъзнават натрупването на стреса, например, и последиците от това?
- Един пример - идва човек, натрупал стрес - вкъщи или на работа, на наше занятие. След него той си тръгва с видимо добро настроение и много по-усмихнат. Начините са различни. Ако да речем даден човек има проблем с дишането, то той се занимава с гласа си - има различни техники за релаксация. Или пък човек, който има проблем с гръбнака или има астма - на този човек му се прилага двигателна терапия и гарантирам, че той ще си реши проблемите с гръбнака. Занимавам се с това от 25 години и имам вече огромно количество реални случаи, в които хората действително се излекуват след прилагането на терапия.
- Осъзнават ли в Русия необходимостта от подобни терапии, дори само за да се избавят от ежедневния стрес?
- В Русия вече има много информация по тези въпроси, има и много хора, които прекрасно разбират необходимостта за всеки човек от терапия. В Русия има специален държавен център, който работи с хора от всякакви възрасти. А арт терапията е една от най-популярните днес в Русия.
- Всеки ли може да се занимава с такава терапия?
- Има два различни подхода. Първият предполага, че каквото и да е творчеството, то само по себе си има терапевтичен ефект. Вторият подход е свързан с това, че задължително с човека трябва да работи специалист, който е и педагог, и психолог, като плюс това задължително трябва да има поне две години обучение по арт терапия.
- Кое, според вас, е по-близко до нашата психика - посещение при психотерапевт или домашно парти за разпускане, например?

- Във второто може да има и не съвсем терапевтичен елемент, но определено понякога човек има нужда просто да разпусне. Около 5% бих казал, че е ефектът от такова разпускане. Има нещо друго - хората могат да участват в различни творчески лаборатории, където под ръководството на специалист, да прилагат арт терапията.
- Панацея ли е арт терапията?
- Панацея няма. Нито един вид терапия не е панацея. Но когато сте при добър специалист, то той може много точно да определи същината на проблемите и да ги реши. И веднага ще допълня, че при различните проблеми има различно време, в което те могат да бъдат коригирани. Има случаи, в които след една среща с арт терапевт, се постигат отлични и крайни резултати, но има и случаи, в които е необходима огромна и продължителна работа - дори година и повече.
- Какви са впечатленията ви от плевенските педагози?
- Отлични - това са наистина мотивирани хора да знаят повече, да работят още по-добре. Хора, които наистина оценяват високо практиката, а това е важно.
- Как ще продължите съвместната си работа?
- Обсъждаме различни идеи. Темата за движението ни обединява и ние заедно ще продължим своите изследвания - как движението влияе на човека. Можем заедно да създадем методики за работа в детските градини и училищата. Това са много сериозни намерения, но смятам, че вече сме започнали постепенно тяхната реализация.
- Смятате ли, че е необходимо тези методики да влязат в образователната система?
- Очевидно е. Развитието на съвременното човечество е такова, че хората, които не са способни на саморегулация, те просто не оцеляват. Затова е нужно още от детската градина да учим децата на това. Възможностите, природните, са огромни и трябва да ги използваме.
- Нека ви попитам в края на разговора - къде, проф. Никитин, е здравето - в тялото или в ума ни?
- Това е една капсула, която не можем да разделяме. Това се нарича рефлексия - вижте, човек се ражда здрав, а какво ще му се случи в живота и как той ще се запази здрав, това до голяма степен зависи от нивото на неговото съзнание. Ще ви кажа за финал - ние не сме съвършени, но една от проблемите си можем да решаваме сами.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Понеделник, 24 Септември 2012 12:28
 
Фейсбук коментари
Сподели статията