Начало Общество Здраве Четирима медицински братя в УМБАЛ, 60 сестри със заплати над 1 000 лева
11 Декември 2017 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини
Понеделник, 11 Декември 2017 12:37
Понеделник, 11 Декември 2017 12:12
Понеделник, 11 Декември 2017 11:55
Понеделник, 11 Декември 2017 10:34
Валути
РЕКЛАМА
Четирима медицински братя в УМБАЛ, 60 сестри със заплати над 1 000 лева Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Общество - Здраве
Написано от Нела ПЕЕВА   
Четвъртък, 12 Май 2011 13:02
816 специалисти по здравни грижи работят в Университетската болница “Д-р Георги Странски” в момента. Това обяви главната сестра на лечебното заведение Ивайла Петкова. От тях 595 са медицинските сестри, 74 акушерки, 80 лаборанти и 26 рехабилитатори и 6 фелдшери. Тенденцията в последните три години е към

увеличаване броя на специалистите по здравни грижи въпреки криза и промените в здравеопазването

коментира главната сестра.
Благодарение на факултет “Обществено здраве” и “Здравни грижи” към МУ нивото на образователно-квалификационната степен на специалистите е изключително високо. Излизат изключително добре подготвена кадри, които имат възможност да се реализират тук в условията на спешност и разнообразна патология. Специалистите по здравни грижи в УМБАЛ са с различна базова специалност и това дава възможност те да предадат своите знания и умения на останалите си колеги, особено младите кадри, които тепърва започват, подчерта Ивайла Петкова. В УМБАЛ работят медицински сестри с профилна специалност: 14  с “Анестезиология и интензивно лечение”, 17 със специалност “Операционна и превързочна техника”, 17 психиатрични сестри и 3 със специалност “Болнична хигиена”. Специалността е свързана с допълнително обучение и разходи за сестрите, а тяхното заплащане не им позволява да могат да повишават своята квалификация, заяви още главната сестра.
През последните години проблемите в сестринското съсловие са

работа в условия на ниско заплащане и увеличаване обема на задълженията

Въпреки трудностите в УМБАЛ се наблюдава тенденция към повишаване на специалистите по здравни грижи. Това допринася изключително за качественото обслужване и лечение на пациентите.
Надяваме се в тенденцията за повишаване качеството на здравните грижи да се стигне и до мотивиращо кадрите заплащане и да бъде оценен техния труд по достойнство, тъй като те са гръбнака на болницата, настоя Ивайла Петкова.
Благодарение на факултет “Здравни грижи” свободните работни места в УМБАЛ се запълват периодично. Миналата година всички свободни работни места са заети със завършването на випуск 2010. Тази година също се очаква попълване на местата за медицински сестри и акушерки.
Радващо е, че сестри доказали своите умения в УМБАЛ и после работили в частни заведения, като Кардиологичната болница вече се завръщат. Това е една изключителна придобивка защото това са подготвени кадри, а

една медицинска сестра се подготвя в продължение на 5-10 години

допълни главната сестра.
Единственият проблем е при откриване на нови частни лечебни заведения, тогава има напускане, но то не се усеща толкова, тъй като масата се запазва, коментира още тя.
Свободните места в УМБАЛ са около 1-2% от броя на специалистите по здравни грижи. Но следващия месец предстои дипломирането на колегите от факултет “Здравни грижи” откъдето има изключителен интерес и то към тежките звена.
Като цяло заплащането на сестринския труд не е високо, но ръководството  на УМБАЛ е изключително ориентирано към повишаване на работните заплати, подчерта Ивайла Петкова. От 1 май има повишаване на основната работна заплата с 30 лв., а от там и всички останали плащания ще бъдат увеличени. Увеличен е и процентът за допълнително материално стимулиране. Другото, което се прави за повишаване на работните заплати е определянето им в зависимост от спецификата на работата т.е. по-тежките звена получават по-високо заплащане, за да могат да бъдат мотивирани да работят, да насочат своите усилия и компетентност към тях.

УМБАЛ е единствената болница, която компенсира разликата в минималния осигурителен праг за медицинските сестри

От 1 януари 2011 г. минималния праг на медицинските сестри е 780 лева за редова и 1 100 за старша и главна сестра. Разликата в минималния осигурителен праг е поета от ръководството на болницата. Плевенската университетска болница единствена в страната е направила тази стъпка и това е допринесло да се задържат кадрите, защото подготовката им е много важна, трудна и отнема време. Всичко това води и до увеличаване на заплатите. В УМБАЛ има 60 медицински сестри, които получават заплата над 1 000 лева, обяви сестра Петкова. В действителност не е масата, която получава тази заплата, но който работи, мотивиран е и желае да постигне това, има възможност, допълни тя..
Основната заплата е различна в различните звена. Тя е между 400 до 600 лева, в зависимост от спецификата на работа. Над нея се надгражда за увеличаване на брутната.

Най-високата заплата на медицинска сестра в УМБАЛ е 1 200 лева

В момента има 16-17 свободни работни места за медицински сестри, но бройката е променлива. Средната възраст на медицинските сестри е 47 години. В УМБАЛ няма тенденция за масово напускане на здравни специалисти с цел работа в чужбина.
Основните проблеми на съсловието са постоянното увеличаване на обема на работа, високата ангажираност и заплащането, което не е на необходимото ниво. Все пак не може всички да са в реанимация, където са по-високите заплати, има клиники в които заплатите трябва да се повишат, но това е невъзможно, заради профилирането, което формира заплащането според това, къде е тежестта на заболяването. Текучество на медицински сестри има в тежките звена като “Реанимация”, “Хемодиализа” и т.н но благодарение на колегите, които завършват този проблем се решава, сподели още главната сестра на болницата.
Миналата година са назначили 4 нови медицински сестри в “Реанимация”. Това е плюсът на младите, че искат да научат спецификата на работа и тежестта на заболяването, тъй като там е истинската патология.. В Спешно приемно колегите работят много добре и няма текучество.
В УМБАЛ има

4 медицински братя, двама фелдшера и един рехабилитатор, засега няма само акушерка - мъж

В миналогодишния випуск специалисти “Здравни грижи” четири момчета завършиха за медицински сестри и всичките започнаха работа в Университетската болница, разказа Ивайла Петков и допълни, че въпреки трудностите те са решили и започнали работа при тях. В момента медицинските братя работят в Клиниката по неврология, по ортопедия, в Спешно отделение и в Психиатрията.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти