20 Юни 2019 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 20 Юни 2019 10:02
Четвъртък, 20 Юни 2019 09:56
Четвъртък, 20 Юни 2019 09:51
Четвъртък, 20 Юни 2019 09:44
РЕКЛАМА
Здраве
На два европейски форума по терапевтичен ултразвук бяха представени резултатите на ХАЙФУ Център „Света Марина“ - Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 18 Юни 2019 18:39
hifu forum2Два годишни научни форума по терапевтичен ултразвук на Международното дружество по терапевтичен ултразвук (ISTU) и Европейското фокусирано ултразвуково благотворително общество (EUFUS) се състояха през м. юни 2019 г. в Барселона, Испания. Учени, инженери, медицински специалисти и големи производители от цял свят се събраха на първа съвместна среща, за да обменят опит, идеи, добри практики и новости. Участие взеха общо 440 делегати от водещите центрове за прилагане на ултразвуково лечение от САЩ, Англия, Израел, Германия, Франция, Италия, Китай, Кореа, Япония и други. Различните сесии обхванаха разнообразни теми, вариращи от моделиране и физика,  термична аблация до имунотерапия. Представени бяха основни науки и нови разработки на системи за ултразвукова терапия и приложения, а в открити дискусии водещи експерти в областта разясняваха на аудиторията тяхното медицинско приложение. Форумът се превърна в платформа за обмен на идеи, сътрудничество и представяне на нови приложения на терапевтичен ултразвук в различните му измерения.
Шестгодишният опит и резултати на ХАЙФУ Центъра към Университетска Болница „Света Марина“ – Плевен бяха представени от доц. д-р Добромир Димитров, д.м., зам.-декан на Факултет „Медицина“ при МУ-Плевен. Чрез постерна презентация и пленарна лекция на една от клиничните сесии той представи основно резултатите на центъра при лечението на онкологични заболявания. Интерес предизвикаха постигнатите резултати при лечението на пациенти с напреднал рак на панкреаса. Отбелязани като положителни ефекти бяха изчезващата болка при пациентите с това агресивно заболяване, подобряване на качеството на живот, както и по-добрия ефект от химиотерапията и средната преживяемост от над 13 месеца.
Доцент Димитров коментира положителните резултати на ХАЙФУ Център „Света Марина“ – Плевен по следния начин: „На фона на черната статистика, която не се е променила през последните 40 години, касаеща пациентите с напреднал рак на панкреаса, отчитам като сериозен успех постигнатите резултати в нашия ХАЙФУ Център. В докладите, изнесени от колегите от Испания и САЩ бяха сравнени клиничните резултати на екипите от Германия, Испания, България, Италия, Оксфорд и Китай при лечение на пациенти с рак на панкреаса чрез фокусирана ултразвукова хирургия. Недвусмислено се демонстрират сходни резултати и положителни клинични ефекти за пациентите, лекувани с този неинвазивен, високотехнологичен, нейонизиращ и иновативен хирургичен способ“.

На конгреса в Барселона бяха презентирани множество предклинични, лабораторни и клинични изследвания. Аудиторията имаше уникалната възможност да се запознае с роботизирани ХАЙФУ системи, вещества с микросфери за ултразвуков контрол на процедурите, специални термолабилни липозоми с химиотерапевтици, доставящи лекарствата само в туморите, затоплени посредством ХАЙФУ ултразвук, терапевтичен ултразвук за лечение на Болестта на Алцхаймер, есенциалния тремор и много други.

Доцент Добромир Димитров сподели своето вълнение и удовлетвореност от добрата новина, обявена на форума лично от проф. Дейвид Кранстън, председател на Дружеството по минимално инвазивна и неинвазивна медицина от Оксфорд, Англия, че през м. октомври 2020 г. Медицински университет - Плевен ще бъде домакин на Годишната конференция по минимално инвазивна и неинвазивна медицина. Нещо повече, 20 лекари-специалисти от Европа ще завършат двуседмичен курс по фокусирана ултразвукова хирургия в Плевен.
 
Нов кувьоз за новородени получи болницата в Левски Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 10 Юни 2019 14:12
kuvioz Levski1На 8 юни създателите и двигатели на кампанията „Капачки за бъдеще“ Лазар Радков и Мартина Йорданова дариха нов кувьоз на болницата в Левски съобщават от общината в града. Ръководството на лечебното заведение и кметът на община Левски Любка Александрова приеха с огромна благодарност дарението и приветстваха благородната кауза. Болницата в Левски е едно от седемте общинските лечебни заведения в страната, които получат кувьоз от кампанията „Капачки за бъдеще“.
Благодаря ви за каузата, за идеята и вниманието към малките болници, което променя тяхната съдба, каза по повода управителят на МБАЛ в Левски Евгения Иванова. Тя почерта: „Изключително ценната за нас придобивка ще подобри условията при отглеждането на бебетата. Но и дава надежда на целия персонал, смисъл и кураж да продължи да работи с необходимия хъс и ентусиазъм.“
С новия кувьоз в Акушеро-гинекологичното отделение вече ще може да се предоставя по-добра медицинска помощ на нуждаещите се малки бебенца. За здравето на новородените при необходимост ще има адекватни грижи и ще се работи по-спокойно, каза завеждащия д-р Петков. В отделението се раждат над 100 бебенца годишно.
kuvioz Levski2
Кметът на община Левски Любка Александрова изрази радостта си, че в благородната кампания в Левски се включи мало и голямо, от децата в детските градини до пенсионерския клуб и това е материална и духовна придобивка за града. Благодари на екипа на болницата за отдадеността към професията. МБАЛ в Левски няма как да не се развива към по-добро, защото се усеща много добра енергия и желание целият персонал да бъде полезен на хората от региона. Кметът поздрави екипа на „Капачки за бъдеще“ за реализираните инициативи, за прекрасния пример, че има начин, когато хората мислят разумно и иновативно, да бъдат полезни. „Кампанията е иззела функциите на Министерството на здравеопазването в не малка степен“, посочи Любка Александрова.
Лазар Радков и Мартина Йорданова споделиха опита си да бъдат полезни през изминалите години с доброволчеството, като форма за постигане на локални и глобални промени за подобряване на качеството на живот. Те работят да бъдат не само полезни, но и пример за хората и институциите.
Последно променен на Понеделник, 10 Юни 2019 15:19
 
За първи път в Плевен - Националната конференция по хирургия, съвместно със сестринска сесия за специалистите по здравни грижи Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 04 Юни 2019 11:36
MUPlevenВ периода от 5 до 7 юни 2019 г. - сряда и четвъртък, Медицинският университет в Плевен (МУ-Плевен) ще бъде домакин на два престижни национални форума, които за първи път ще се проведат съвместно – Национална конференция по хирургия и сестринска сесия за специалистите по здравни грижи.
Хирургичният форум ще се състои в Телекомуникационния ендоскопски център при МУ-Плевен на тема: “Остър корем. Експертиза при хирургични случай, достигащи до съдебната практика“. За втори път организатор на научното събитие е колективът на Първа хирургична клиника при УМБАЛ „Д-р Георги Странски“ в Плевен под ръководството на проф. д-р Димитър Стойков.
В годината на 45-годишния си юбилей плевенската Алма Матер ще привлече над 200 хирурзи от цялата страна, които ще представят повече от 80 доклада, а с пленарни лекции ще се представят водещи имена като: акад. Дамян Дамянов, чл.-кор. Григор Горчев и проф. Славчо Томов. Доклади на актуални за хирургичната общност теми ще бъдат представени също от директора на ИСУЛ проф. Бойко Коруков, от директора на ВМА ген. В. Мутавчийски и от проф. Никола Владов. Ще вземат участие и авторски колективи от Медицински университет – Варна, начело с ректора проф. Красимир Иванов, изпълнителният директор на УМБАЛ „Света Марина“ – Варна проф. Валентин Игнатов и началникът на Втора хирургична клиника проф. Росен Маджов; от директора на УМБАЛ „Александровска“ - София доц. К. Ангелов и началниците на двете хирирургични клиники – проф. Виолета Димитрова и проф. Георги Тодоров, ръководителите на катедрите по хирургия при Медицински университет - Пловдив - проф. Божидар Хаджиев и проф. Ангел Учиков; от ръководителите на хирургичните клиники на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ - проф. И. Василевски; на МБАЛ „Токуда“ - проф. К. Драганов и на УМБАЛ „Света Анна“ - София - доц. М. Радионов. Плевенските хирурзи също са представени от два колектива начело с проф. Д. Стойков и доц. С. Илиев.
За първи път паралелно с Национална конференция по хирургия във Факултета по фармация при МУ-Плевен ще се проведе сестринска сесия за специалисти по здравни грижи на тема „Съвременни тенденции в хирургичните грижи“. Тя ще привлече повече от 50 професионалисти по здравни грижи - хирургични сестри и акушерки, които ще представят 25 доклада. Те са представители на всички водещи големи лечебни заведения от цялата страна - УМБАЛ „Д-р Георги Странски” – Плевен; МУ-Плевен; УМБАЛ „Света Марина“ – Плевен; УМБАЛ „Александровска”; Аджибадем Сити Клиник; МБАЛ „Токуда” – София; Аджибадем Сити Клиник – Кардиологичен център – София; Пета МБАЛ – София; УМБАЛ "Пълмед" – Пловдив; УМБАЛ „Еврохоспитал“ - Пловдив и много други.
Целта на двата форума е за първи път да се приеме Национален Консенсус за здравни грижи при хирургично болен пациент, както и отпечатване на тематична монография „Остър корем“.
Последно променен на Вторник, 04 Юни 2019 12:38
 
Служители дариха кръв, която да се използва за животоспасяващи нужди Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 06 Юни 2019 09:30
kravodaryavane aktsiyaВ навечерието на Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител, 14 юни, служители на Община Плевен се включиха в доброволна акция за кръводаряване, съобщават от общинската администрация. В продължение на два дни дежурни екипи на Районния център по трансфузионна хематология – Плевен приемаха желаещите в часовете до обяд в Актовата зала на Общината. Право да дарят кръв имат само здрави хора на възраст от 18 до 65 години, затова всички доброволци преминаха преглед, включващ измерване на кръвното налягане и вземане на кръв от пръста за експресно изследване на стойностите на хемоглобина. За да могат да дарят кръв, желаещите подписват Декларация за информирано съгласие и Декларация за здравословно си състояние, като преди това са провели и личен разговор с лекар. По негова преценка се дава разрешение за доброволния жест, при който при пълна стерилност и с помощта на еднократни консумативи се вземат около 450 мл кръв. Човешкият организмът успява да възстанови това количество за по-малко от 24 часа.
Включилите се в акцията получиха пакет с подкрепително-тонизираща храна и 2 дни платен отпуск по чл. 157, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда. След изследване на дарената кръв дарителите могат, като представят документ за самоличност или чрез индивидуален код, да проверят резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.
Последно променен на Четвъртък, 06 Юни 2019 09:33
 
3D демонстрация на робот-асистирана операция и ХАЙФУ ултразвукова хирургия на живо Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 31 Май 2019 09:00
kongres posterКакто вече posredniknews.com писа, през есента на тази година Медицинският университет в Плевен (МУ-Плевен) ще бъде домакин на Eвропейския конгрес по роботизирана хирургия. Мотото на форума - „Отвъд границите“, носи посланието за разширяване на асоциацията с млади специалисти от Източна Европа, които в бъдеще ще прилагат високите технологии и новите хирургични методи в обучението и клиничната практика. Конгресът ще се проведе в най-старата Алма Матер – Софийски университет „Свети Климент Охридски“ в периода 26-28 септември 2019 г. Форумът ще привлече в България най-изтъкнати хирурзи в роботиката от САЩ и Европа, както и китайските партньори на МУ-Плевен, които ще изнесат пленарни доклади, споделяйки своя опит и визия за развитието на новите технологии. Сред тях са пионерите в роботизираната хирургия в света - проф. Робърт Холоуей, проф. Камран Нежат и проф. Ричард Сатава.
Очаква се в конгреса да вземат участие над 300 специалисти от Европа и Америка, както и много български лекари и студенти по медицина. За първи път в европейския форум по роботика ще участва т.нар. Световен Отбор (SLS World Team) от топ хирурзи на Световната Лапароскопска Асоциация със специална интерактивна сесия „Хирургически изненади“ в научната програма.
По време на конгреса МУ-Плевен ще направи специална демонстрация на 3D обучение чрез излъчване на 3D Хирургия на живо. Паралелно ще бъдат представени две операции на живо, излъчвани в 3D формат от Университетска Болница „Света Марина“ в Плевен. Едната ще бъде робот-асистирана операция, която ще извърши екипът на проф. д-р Григор Горчев, а втората - фокусирана ултразвукова хирургия на живо чрез прилагане на ХАЙФУ технологията от екипа на доц. д-р Добромир Димитров. Аудиторията ще проследи ХАЙФУ хирургия на живо, при която чрез неинвазивно термично изгаряне с фокусиран ултразвук ще бъде аблатиран миомен възел на пациентка. Аудиторията ще може да се запознае от близо с иновативното интервенционално лечение, което се осъществява без разрези, инцизии или пункция. Специалистите-участници във форума ще имат възможност чрез постоянна връзка с екипа в операционната зала на ХАЙФУ Центъра в Плевен да наблюдават три вида информация: позицията на пациента и неговия комфорт, софтуера на апарата и различната атмосфера на ХАЙФУ залата. Интервенционалната процедура ще бъде осъществена под ехографски контрол в реално време, чрез използването на контрастно усилена ехография за оценка на ефекта от аблатираната туморна тъкан. Аудиторията ще има постоянна връзка с екипа в залата.
Последно променен на Петък, 31 Май 2019 09:18
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 184
Фейсбук коментари
Сподели статията