02 Март 2021 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 02 Март 2021 13:00
Вторник, 02 Март 2021 11:04
Вторник, 02 Март 2021 10:38
Вторник, 02 Март 2021 10:00
Вторник, 02 Март 2021 09:55
Вторник, 02 Март 2021 09:50
Вторник, 02 Март 2021 08:43
Понеделник, 01 Март 2021 18:22
Понеделник, 01 Март 2021 16:40
Понеделник, 01 Март 2021 13:21
Понеделник, 01 Март 2021 12:21
Понеделник, 01 Март 2021 12:05
Понеделник, 01 Март 2021 11:42
Понеделник, 01 Март 2021 11:19
Понеделник, 01 Март 2021 10:50
Понеделник, 01 Март 2021 10:45
Понеделник, 01 Март 2021 10:11
Понеделник, 01 Март 2021 10:05
Понеделник, 01 Март 2021 10:00
Понеделник, 01 Март 2021 09:55
Понеделник, 01 Март 2021 09:50
Неделя, 28 Февруари 2021 11:12
Събота, 27 Февруари 2021 17:39
Петък, 26 Февруари 2021 15:46
Петък, 26 Февруари 2021 15:26
РЕКЛАМА
Здраве
Министърът на здравеопазването назначи проверка в МБАЛ "Св. Панталеймон" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 26 Февруари 2021 10:55
mbal sv pantalejmonБолница "Св. Панталеймон" в Плевен ще бъде проверена във връзка със сигнал от здравнонеосигурени граждани за отказан достъп до ваксина срещу COVID-19, обявиха от Министерството на здравеопазването. В тази връзка от министерството напомнят, че право на безплатна ваксина срещу COVID-19 има всеки български гражданин, без значение от здравноосигурителния му статус.
Втора проверка, назначена в петък, 26 февруари 2021 година, от министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, е във връзка със сигнал от служители на филиала в Гоце Делчев на Центъра за спешна медицинска помощ - Благоевград за неизплатени допълнителни възнаграждения от 1000 лева за работа на първа линия в борбата с COVID-19.
Последно променен на Петък, 26 Февруари 2021 11:16
 
От днес се разкрива денонощен кабинет за ваксиниране в УМБАЛ "Д-р Георги Странски" Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 23 Февруари 2021 12:45
umbal1От 23 февруари /вторник/ 2021 година на територията на „УМБАЛ – Д-р Георги Странски“ ЕАД, град Плевен се разкрива временен имунизационен кабинет с денонощен режим на работа, информират от РЗИ - Плевен.
След създаване на необходимата организация за работа на кабинета, лечебното заведение ще оповести на гражданите информация за реда и начина за имунизиране срещу COVID-19.
Кабинетът се разкрива на основание на Решение на Министерски съвет за допълнение на Национален план за ваксиниране срещу COVID-19, писмо на министъра на здравеопазването и Заповед на директора на РЗИ –  Плевен.
 
Прокурори и следователи дариха на УМБАЛ "Д-р Георги Странски" апарат за плазмафереза Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 28 Януари 2021 16:16
darenie prokuroriДва апарата за плазмафереза бяха дарени на 28.01.2021 г. на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора и на УМБАЛ „Д-р Георги Странски" в Плевен. Апаратите и нужните за тяхното функциониране консумативи бяха закупени със средства на прокурори, следователи и съдебни служители, събрани в рамките на благотворителната кампания на Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камара на следователите в България (КСБ). 
На церемонията в Плевен присъстваха прокурор Владимир Николов – член на УС на АПБ, следовател Цвятко Камбуров – член на КСБ и доц. д-р Цветан Луканов – изпълнителен директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски" гр. Плевен.
Доц. д-р Цветан Луканов  заяви, че апаратът ще се използва за добиване на плазма за пациенти с коронавирус, които се нуждаят от преливане на такава. Апаратът е с възможности и за терапевтична плазмофереза, което ще позволи за в бъдеще да бъде използван и за лечение на пациенти с редица други заболявания. Доц. Луканов посочи още, че болницата към момента не е разполагала с такава апаратура, заради което се е налагало болни в тежко състояние да бъдат транспортирани до София и Варна. 
Прокурор Владимир Николов изказа благодарност към всички прокурори, следователи и съдебни служители, включили се в благотворителната кампания по инициатива на  АПБ и КСБ, с което са доказали, че са не само професионалисти, а и "хора с големи сърца". Николов изказа благодарност и към плевенските медици за техния самоотвержен труд и грижи в условията на пандемия.
Следовател Цвятко Камбуров заяви, че кампанията по набирането на средства е започнала през месец ноември 2020 година, като при необходимост ще бъде продължена, за да се осигуряват допълнителни средства за закупуването на нужните консумативи за функционирането на апаратурата. 
До момента от благотворителната кампания на АПБ и КСБ са дарени общо осем апарата за плазмафереза. Апаратите осигуряват лесно и бързо събиране на висококачествена плазма. Събраната плазма е почти напълно пречистена от кръвни клетки.
 
Екип от плевенски медици е част от европейско проучване за прилагане на авангардни технологии при лечението на рак на панкреаса Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 08 Февруари 2021 15:50
pankreas ekipЕкипът на HIFU (Хайфу) Център към УМБАЛ „Света Марина“ в Плевен се включи в първото по рода си проучване на ефекта на лечението с фокусиран ултразвук върху качеството на живот при пациенти с авансирал рак на панкреаса, съобщават от болницата. Проучването се осъществи съвместно със специалистите от Хайфу Центъра в Бон, Германия. През януари тази година резултатите и изводите от проведеното проучване са публикувани в едно от водещите научни списания в света - European Radiology. От българска страна съавтори на научната статия са: чл.-кор. проф. д-р Григор Горчев, проф. д-р Славчо Томов, проф. д-р Добромир Димитров и д-р Хюлия Ферадова. European Radiology е списанието на Европейското общество по радиология, което има много висок Impact factor – 4.1 - показател за значението и влиянието на самото списание в съответната научна област. Онлайн версията на списанието всяка година отчита близо милион сваляния. Според д-р Хюлия Ферадова, д.м., „European Radiology” е списание, което непрекъснато актуализира научните знания в областта на медицината чрез публикуване на силни, оригинални статии и кратки съобщения от европейски конгреси. „Ето защо отразяването на труда на българския колектив дава висока оценка за актуалността на научните резултати на Хайфу Центъра и тяхната значимост за съвременната медицина“, отбеляза тя.
За първи път в Източна Европа екипът на HIFU Център „Света Марина”, ръководен от проф. д-р Добромир Димитров, д.м., внедри приложението на фокусирана ултразвукова хирургия при лечението на пациенти с авансирал рак на панкреаса. Благодарение на натрупания клиничен опит, българският екип беше поканен за съвместно проучване с колегите си от Клиниката по радиология на Университетската болница в Бон, Германия. То включва осемдесет пациенти с доказан авансирал панкреатичен карцином, от които 30 са третирани от екипа в България. Това проучване показва, че прилагането на Хайфу технологията представлява ефективна възможност за подобряване на качеството на живот с минимален процент на странични ефекти. Поради липсата на специфични ранни симптоми около 80% от пациентите с рак на панкреаса се диагностицират в доста напреднал стадий, в който не подлежат на оперативно лечение. Характерно за тези болни е силно влошеното качество на живот. Терапията с фокусиран ултразвук с висока интензивност (HIFU) или наричана още фокусирана ултразвукова „хирургия без скалпел“ е авангарден метод за неинвазивна екстракорпорална аблация (стопяване) на солидни тумори с нарастваща популярност към настоящия момент.
Д-р Хюлия Ферадова, д.м., специалист-хирург от HIFU екипа в Плевен, заяви: „След лечението с HIFU интензивността на болката при пациентите е значително намалена, като е отчетено подобрение във физическото, емоционалното и социалното функциониране на болните. Това повлияване на симптомите води до значимо подобряване на глобалното здраве, като показател за общото качество на живот. Отчетените ефекти според проучването са независими от туморния стадий или страната, в която е извършено лечението”. Според д-р Ферадова приложението на HIFU може да бъде полезно допълващо лечение към палиативната системна химиотерапия или най-добрата поддържаща грижа при лечението на това агресивно заболяване. „Това налага да се предложи на обсъждане финансирането на този вид лечение от Националната здравноосигурителна каса. Поемането на разходите по лечението от НЗОК би направило достъпно HIFU за повече пациенти“, подчертава тя.
Пълен текст на статията „Improving quality of life in pancreatic cancer patients following high-intensity focused ultrasound (HIFU) in two European centers”.
Последно променен на Понеделник, 08 Февруари 2021 15:58
 
Община Гулянци закупи апаратура и телевизори за общинската болница със собствени средства и дарения Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 27 Януари 2021 11:16
darenie MBALGuljanciДарителската акция „Заедно сме силни” за справяне с COVID-кризата на местно ниво, която кметът на община Гулянци Лъчезар Яков инициира в началото на извънредната епидемична обстановка, даде резултат. Благодарение на благодетели по сметката са събрани 13 590 лева, информират от Община Гулянци. По волята на дарителите със средствата беше подпомогната дейността на МБАЛ гр. Гулянци. За лечение на пациентите в ковид-отделението бяха закупени пет броя кислородни апарати и консумативи за тях на обща стойност 11 000 лева – два със средства от дарения и още три със средства от общинския бюджет. Преди дни за стаите в болницата бяха закупени 33 телевизора в комплект с оборудване и антени, също със средства от дарения в размер на 7 000 лева. Телевизорите вече са монтирани.
Отделно през изминалите месеци общината подпомага болницата в снабдяването с бързи тестове за ковид, маски, предпазни костюми.
„Лечението при нас на пациенти с ковид, а и не само е добре обезпечено с кадри, консумативи и апаратура.” – коментира д-р Яков, управител на МБАЛ гр. Гулянци. – „Смея да кажа, че се справяме добре и искам да благодаря на екипа на болницата и на Общината, че сме заедно в тази битка.”
Според кмета на общината Лъчезар Яков в сложната ситуация с пандемията общинската болница е поставена пред сериозно изпитание: „За съвсем кратко време управлението и персонала се адаптираха към новите, бих казал екстремни условия и оказаха на пациентите с ковид качествена и адекватна помощ и грижа. Респект и благодарност за всеотдайността и куража, наред с професионализма, защото тези хора спасяват животи с риск за собственото си здраве. Желанието и усилията ми, като кмет на община, са насочени към запазване и развитие на лечебното заведение и другите здравни структури, защото е от изключителна важност те да функционират тук на място, създалата се ситуация за пореден път доказа това.”
Общинското и болнично ръководство изказват огромната си благодарност към дарителите, които със своя жест подпомогнаха лечението на болните и създадоха радост на всички пациенти в трудните за тях дни.
Дарителската кампания „Заедно сме силни” остава отворена и всеки, който желае да подпомогне дейността на общинската болница или другите дейности по справяне с пандемията, може да го направи чрез Община Гулянци.


 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 202
Фейсбук коментари
Сподели статията