20 Ноември 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 20 Ноември 2019 14:23
Сряда, 20 Ноември 2019 13:44
Сряда, 20 Ноември 2019 11:13
Сряда, 20 Ноември 2019 10:58
РЕКЛАМА
Здраве
Всяка година по целия свят 1.3 милиона човека загиват, а 50 милиона са сериозно ранени в автомобилни катастрофи Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 15 Ноември 2019 09:36
katastrofa potavanТретата неделя на месец ноември, тази година това е 17 ноември, се отбелязва като Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Решението за това, от 26 октомври 2005 година, е на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации.
Животът не е резервна част (Life is not a car part) е мотото на тазгодишното възпоминание на Световния ден в памет на загиналите при пътнотранспортни произшествия. Въпреки мащабните усилия, данните в световен мащаб сочат, че броят на жертвите на пътя, както и на сериозно ранените и заболелите при ПТП и от замърсяването на въздуха е непоносимо висок. Всяка година по целия свят най-малко 1.3 милиона загиват и не по-малко от 50 милиона биват сериозно ранени в ПТП. Към това трябва да добавим и увеличаващата се цифра от 4.2 милиона починали в следствие на замърсения въздух, причинен до голяма степен от транспорта. В допълнение, десетки милиони страдат от болести, причинени от замърсяване, в частност от газови изпарения и вредните частици, отделяни от спирачните системи и гумите на автомобилите.
Моторните превозни средства се произвеждат, за да предоставят на собствениците им свобода на придвижване и усещане за лично надмощие чрез скоростта. Това ги превръща и в рискови машини. Човешкият живот не е резервна част, която може да се замени, ако е счупена. Така че опасността да бъдем убити от тях в следствие от лош контрол или от замърсяването, което причиняват, не може да бъде „резервна част“. Опасността е част от тяхното предназначение и дизайн.
За да се постигнат заложените от ООН устойчиво развиващи се цели 3.6 и 11.2 (по-добро здраве и постоянно развитие на околната среда), ние трябва да приемем истината и да разберем, че визия „Нула“ не е само желана цел, но е и следствие от пътния трафик, който се нуждае от по-леки и безопасни автомобили, както и от нула вредни емисии, а спрямо транспорта целта е да се редуцират дългите дистанции, като фокусът е върху „продукти без километри“.
Последно променен на Петък, 15 Ноември 2019 09:40
 
„Света Марина” - Плевен се включва в „мустакатия” месец с безплатни урологични прегледи Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 04 Ноември 2019 15:36
Movember2Медицински център „Света Марина“ - Плевен се присъединява към мисията на международното движение Movember, което цели да привлече вниманието към сериозните проблеми на мъжкото здраве. Фокусът на профилактиката е насочен по-конкретно към болестите рак на простатата и рак на тестисите, които са сред основните причинители на смърт сред мъжете.
Movember (на български език - Моември) идва от "MO" – жаргон за мустак и "November" – ноември на английски език. В рамките на мустакатия месец, в дните 12 и 26 ноември, от 11.00 до 13.00 часа, д-р Житиан Атанасов, специалист-уролог, ще преглежда безплатно.
Всяка година 1 000 нови случая на рак на простата се регистрират в България. Затова всеки мъж трябда да се се отнесе сериозно към собственото си тяло и здраве.
Всеки пациент, който иска да се прегледа, трябва да се запише на тел.: 064/806 838 или 0885105068.
Прегледите ще се извършват на адрес: МЦ „Света Марина“ – Плевен, ул. „Цар Симеон“ №23 /зад съда/.
 
Последно поколение ядрено-магнитен резонанс е на разположение на пациентите в плевенска болница Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 30 Октомври 2019 10:13
YaMR MAGNETOM AERA 1.5ТОт началото на ноември 2019 година в Университетска Болница „Света Марина“ – Плевен ще бъде въведен в експлоатация последно поколение апарат за магнитно-резонансна томография MAGNETOM AERA 1.5Т, съобщават от болницата. Апаратът осигурява широк набор от изследвания и с високите си технически параметри гарантира използването на новоразработените приложения и изследвания. С ядрено-магнитния резонанс от последно поколение се гарантира получаването на висококачествени образи при целотелесни изследвания, специализирани изследвания на главен и гръбначен мозък, опорно-двигателния апарат, коремни органи и др. До момента в България има инсталирани осем такива апарати във водещи иновативни здравни заведения, сред които Военно-медицинска Академия - София, УСБАЛО София, УМБАЛ Софиямед, МБАЛ Уни Хоспитал. Висококвалифицираният екип от специалисти по образна диагностика премина интензивен обучителен курс на вече инсталирания и работещ ядрено-магнитен резонанс в Медицински център „Света Марина“ в Плевен. Екипът е в състав: д-р Димитър Ангелов, д-р Тихомир Стоянов, рентгенов лаборант Ваня Вълова и лекар-специализант Мирела Василева.
Сред основните предимствата за пациентите на високотехнологичния магнитен резонанс ще са:
- максимален комфорт за пациента, включително преглед на трудно подвижни, с клаустрофобия и в особена позиция. По време на изследването не е необходимо препозициониране на пациента с което значително се подобрява комфорта за пациента. В апарата се използва технологията QuietSuite, редуцираща шума, придружаващ изследванията, с до 97%.
- Tim 4G технология, осигуряваща много високо качество на образа. Максималният брой от 204 бобинни елемента осигуряват сигнал с изключително високо качество и по този начин необходимата информация за модерните приложения за изследване.
- Dot (Day optimising throughput) технология за персонализиране на параметрите на изследването спрямо конкретния пациент. Стратегията на сканиране може да се смени много бързо в съответствие с клиничните показания и състоянието на пациента. С новото поколение апарати се въвежда DotGo – следващо поколение на Dot технологията, която допълнително подобрява интуитивното използване на протоколите и получаване на качествени резултати от изследванията.
- В резултат времето за изследване на един пациент е с до 50% по-кратко в сравнение с такова изследване на друг апарат със сила на магнитното поле 1.5Т. MAGNETOM AERA 1.5Т има капацитет за преглед на над 60 пациента на ден.
Последно променен на Сряда, 30 Октомври 2019 10:19
 
Кампания "Да! За живот!" обявява утре здравният министър Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 04 Ноември 2019 11:52
kiril ananievМинистърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще обяви утре началото на Национална информационна кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията в България. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Кампанията ще бъде под мотото "Да! За живот".
Боряна Димитрова от социологическа агенция "Алфа Рисърч" ще представи данните от социологическо изследване за нагласите на българските граждани спрямо донорството на органи и трансплантацията, което е поръчано преди началото на кампанията.

Източник: https://dariknews.bg
 
Безплатни прегледи на пациенти в Световният ден за борба с псориазиса Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 23 Октомври 2019 13:12
WPD logoНа 29 октомври, вторник, в Плевен, София и Стара Загора ще се проведат безплатни прегледи на пациенти с псориазис. Поводът е Световният ден за борба с псориазиса (World Psoriasis Day), съобщи д-р Иван Богданов, специалист-дерматолог, председател на Фондация "Псориазис". Тази година Световният ден за борба с псориазиса ще бъде отбелязан едновременно в 3 клиники в страната. Екипите на Клиниките по кожни и венерически болести към Аджъбадем Сити КлиникТокуда болница, УМБАЛ - Плевен и УМБАЛ "Проф. Д-р Ст. Киркович", Стара Загора ще преглеждат безплатно пациенти с псориазис на този ден. Прегледите са с предварително записване и ще бъдат осъществени от специалисти с дългогодишен опит в диагностиката и лечението на псориазис, както следва:
- София - ДКЦ по дерматология и венерология към Аджъбадем Ситиклиник Токуда болница, ет.3 от 9 до 17 часа, с предварително записване на тел. 024034933;
- Плевен - ККВБ, УМБАЛ "Д-р Георги Странски" (ул."ген. Владимир Вазов"91, Втора клинична база) от 9 до 13 часа, с предварително записване на тел. 064886696;
- Стара Загора - ККВБ, УМБАЛ "Проф. Д-р Ст. Киркович", Етаж 1, Кабинет 12, с предварително записване на тел. 042698109, 0884833597.
Същия ден - 29 октомври, от 19 часа в Аулата на Аджибадем Ситиклиник Токуда Болница София, ет. 9 ще се проведе научна среща с пациенти с псориазис.
Програма на срещата:
19:00 - 19:10 Откриване
19:10 - 19:30 Регистър на пациентите с псориазис в България. Възможен ли е и какви са перспективите? - Д-р Иван Богданов
19:30 - 19:50 Псориазис и медикаменти. - Чл. кор. проф. Николай Цанков
19:50 - 20:10 Балнеотерапия на псориазис във Вонеща Вода, България 2018. - Доц. Д-р Развигор Дърленски
20:10 - 20:30 Съвременни насоки в локалната терапия на псориазиса. - Доц. Д-р Здравка Демерджиева
20:30 Дискусия.
Последно променен на Сряда, 23 Октомври 2019 13:38
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 188
Фейсбук коментари
Сподели статията