27 Януари 2020 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 24 Януари 2020 16:11
Петък, 24 Януари 2020 15:44
Петък, 24 Януари 2020 15:11
Четвъртък, 23 Януари 2020 13:03
РЕКЛАМА
Здраве
Екипи от хирурзи на две плевенски болници извършиха иновативна операция Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 17 Декември 2019 12:11
lekariСъдовите хирурзи на МБАЛ „Сърце и Мозък“ и екип от клиниката по Онкологична хирургия към УМБАЛ „Д-р Г. Странски“ ЕАД Плевен извърши иновативна операция с цел превенция на лимфедем при пациент с карцином на млечната жлеза. Една от честите последици от лечението при подобни пациенти е лимфедем - лимфен оток на крайника на ръката. Съществуват данни, че след дисекция на лимфните възли и последваща лъче- и химиотерапия, честотата на лимфедем достига над 50% от случаите. Заболяването понякога може да доведе до значително влошаване качеството на живот при тези пациенти, като лечението му е изключително трудно и комплексно. Иновативна операция, представляваща анастомоза (връзка) между лимфен съд от ръката и клонче на аксиларната вена, се прилага от скоро в световен мащаб, като първоначалните резултати в литературата сочат, че подобна операция намалява честотата на лимфедем под 5%.
Операцията има своите специфики. В началото на процедурата в подкожието на мишницата се инжектира багрило, оцветяващо лимфните съдове на горния крайник. След отстраняване на лимфните възли от аксилата, с помощта на биомикроскоп, те се свързват с венозните съдове на подмишничната вена. Цялата процедура коства допълнително оперативно време, но не крие рискове от усложнения за пациента. Операцията е извършена успешно за първи път в Плевен. Пациентът е дехоспитализиран, без следоперативни усложнения и към момента няма данни за лимфедем.
Последно променен на Вторник, 17 Декември 2019 12:30
 
В Левски отбелязаха Международния ден за подкрепа на хората с увредено здраве Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 04 Декември 2019 14:45
hora s uvrezhdaniya LevskiНа 3 декември, в Международния ден за подкрепа на достойнството, правата и добруването на хората с увредено здраве, местните съюзни организации в община Левски отбелязаха с празник и 30 години от създаването на Съюза на инвалидите в България (СИБ). Сред специалните гости бяха Евгени Чочев, един от основателите на съюза през 1989 година и Гичка Александрова, ветеран в местната организация.
Янка Димитрова, член на управителния съвет, приветства всички на тържеството, събрало хората с увредено здраве в дъждовния декемврийски ден за да усетят топлината и вниманието, от което всеки има нужда. Тя обяви че празникът се организира заедно със Съюза на слепите в Левски и благодари на всички, които в този ден и през изминалите години са подпомагали съюзните организации с личен принос и съпричастие.
Евгени Чочев получи Поздравителен адрес от името на УС на СИБ, който му бе връчен от Янка Димитрова, делегат от плевенския регион на Централния съвет на съюза на хората с увреждания.
В знак уважение и с доказана подкрепа през годините на тържеството бяха кметът на общината Любка Александрова, директорът на дирекция социално подпомагане Лена Романова, хора от града, подпомагали съюзните организации. Поздравителен адрес получи и ветеранът Гичка Александрова.
Председателят на общинската организация Димитър Първанов поздрави всички и припомни дейността на своите предшественици за укрепване на съюзната организация.
Лена Романова обяви, че през следващата година ще бъде създадена специална агенция за хората с увредено здраве с представители на областно и общинско ниво.
Павлина Григорова благодари за създадената достъпна среда за децата в СУ „Крум Попов”, за бързите и адекватни действия за подобряване на живота на хората със здравословни проблеми.
Последно променен на Сряда, 04 Декември 2019 15:50
 
Всяка година по целия свят 1.3 милиона човека загиват, а 50 милиона са сериозно ранени в автомобилни катастрофи Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 15 Ноември 2019 09:36
katastrofa potavanТретата неделя на месец ноември, тази година това е 17 ноември, се отбелязва като Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Решението за това, от 26 октомври 2005 година, е на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации.
Животът не е резервна част (Life is not a car part) е мотото на тазгодишното възпоминание на Световния ден в памет на загиналите при пътнотранспортни произшествия. Въпреки мащабните усилия, данните в световен мащаб сочат, че броят на жертвите на пътя, както и на сериозно ранените и заболелите при ПТП и от замърсяването на въздуха е непоносимо висок. Всяка година по целия свят най-малко 1.3 милиона загиват и не по-малко от 50 милиона биват сериозно ранени в ПТП. Към това трябва да добавим и увеличаващата се цифра от 4.2 милиона починали в следствие на замърсения въздух, причинен до голяма степен от транспорта. В допълнение, десетки милиони страдат от болести, причинени от замърсяване, в частност от газови изпарения и вредните частици, отделяни от спирачните системи и гумите на автомобилите.
Моторните превозни средства се произвеждат, за да предоставят на собствениците им свобода на придвижване и усещане за лично надмощие чрез скоростта. Това ги превръща и в рискови машини. Човешкият живот не е резервна част, която може да се замени, ако е счупена. Така че опасността да бъдем убити от тях в следствие от лош контрол или от замърсяването, което причиняват, не може да бъде „резервна част“. Опасността е част от тяхното предназначение и дизайн.
За да се постигнат заложените от ООН устойчиво развиващи се цели 3.6 и 11.2 (по-добро здраве и постоянно развитие на околната среда), ние трябва да приемем истината и да разберем, че визия „Нула“ не е само желана цел, но е и следствие от пътния трафик, който се нуждае от по-леки и безопасни автомобили, както и от нула вредни емисии, а спрямо транспорта целта е да се редуцират дългите дистанции, като фокусът е върху „продукти без километри“.
Последно променен на Петък, 15 Ноември 2019 09:40
 
До 6 декември продължават безплатните прегледи за болестта на Паркинсон Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 26 Ноември 2019 09:33
Parkinson preglediБезплатните прегледи за пациенти с установена болест на Паркинсон в Русе и Плевен се удължават до 6 декември 2019 г. (петък), съобщават организаторите на националната кампания за безплатни прегледи „Върни си контрола над Паркинсона“.
В Плевен безплатните прегледи ще продължат до 6.12.2019 година, от 10 до 13 часа при д-р Диана Маринова, д-р Десислава Маринова и доц. д-р Мая Дановска. Предварително записване на телефон: 064 886 275, Клиника по неврология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, ет. 4.
При консултация е необходимо да се предостави медицинската документация за установеното заболяване и извършените изследвания.
Консултациите са част от националната кампания за безплатни прегледи „Върни си контрола над Паркинсона“. Близо 12 хиляди са българите с болест на Паркинсон, като 10 на сто от тях са в напреднал стадий на заболяването. Инициативата е насочена към диагностицирани пациенти, които от години са на терапия, но чувстват, че тя все по-малко им помага.
Паркинсоновата болест е прогресивно заболяване и с времето навлиза в късната си фаза, когато ефектът на обичайното лечение с перорален прием на лекарства започва да намалява. В тези случаи съвременната медицина вече предлага възможности за по-добър контрол на заболяването.
Последно променен на Вторник, 26 Ноември 2019 10:25
 
„Света Марина” - Плевен се включва в „мустакатия” месец с безплатни урологични прегледи Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Здраве
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 04 Ноември 2019 15:36
Movember2Медицински център „Света Марина“ - Плевен се присъединява към мисията на международното движение Movember, което цели да привлече вниманието към сериозните проблеми на мъжкото здраве. Фокусът на профилактиката е насочен по-конкретно към болестите рак на простатата и рак на тестисите, които са сред основните причинители на смърт сред мъжете.
Movember (на български език - Моември) идва от "MO" – жаргон за мустак и "November" – ноември на английски език. В рамките на мустакатия месец, в дните 12 и 26 ноември, от 11.00 до 13.00 часа, д-р Житиан Атанасов, специалист-уролог, ще преглежда безплатно.
Всяка година 1 000 нови случая на рак на простата се регистрират в България. Затова всеки мъж трябда да се се отнесе сериозно към собственото си тяло и здраве.
Всеки пациент, който иска да се прегледа, трябва да се запише на тел.: 064/806 838 или 0885105068.
Прегледите ще се извършват на адрес: МЦ „Света Марина“ – Плевен, ул. „Цар Симеон“ №23 /зад съда/.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 189
Фейсбук коментари
Сподели статията