16 Август 2018 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Сряда, 15 Август 2018 14:18
Сряда, 15 Август 2018 12:00
Сряда, 15 Август 2018 11:50
Сряда, 15 Август 2018 11:23
Валути
РЕКЛАМА
Религия
52 хил. лева за ремонт на алеи и обредни домове в гробищни паркове Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Религия
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 15 Август 2018 12:00
grobishten parkОбщина Плевен ще възложи рехабилитация на част от алеите и на обредните домове в гробищните паркове „Чаира”, „Горноплевенски гробища” и до Стадиона. По основните алеи, където има големи неравности, ще бъде насипан фрезован материал от ремонтите на улици в града, след това ще бъде разстлан и валиран, уточни главният инженер на Община Плевен Владислав Иванов. Дейностите се извършват от „Инжстрой” ЕООД.
Има вече избран след обществена поръчка изпълнител и подписан с него договор за ремонт на обредните домове в трите гробищни парка - „Росбулкар 77” ЕООД, общата стойност на поръчката е до 52 000 лв. без ДДС. Ремонтът на обредния дом в гробищен парк „Чаира” е за 26 000 лв., на обредния дом в гробищен парк „Горноплевенски гробища” - за 11 000 лв. и на обреден дом в гробищния парк до Стадиона за сумата до 15 000 лв.
 
Участниците в похода „Свети Иван Рилски 2018“ преминаха през Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Религия
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 20 Юли 2018 14:27
poklonicheski pohod Sv.Ivan RilskiПлевен за първи път е включен в поклонническия път, посветен на Рилския Чудотворец. Участниците в похода „Свети Иван Рилски 2018“ преминаха през центъра на града и присъстваха на литургия в храм „Свети Николай“, както и на прочетения акатист към Свети Йоан Рилски в църквата „Света Троица“. Те посетиха раннохристиянската Базилика в крепостта Сторгозия и потърсиха руините на манастира „Свети Георги“ в парк „Кайлъка“. Най-малкият участник в похода е на 9 години, а най-възрастният – над 70 години. На територията на Плевенска епархия походът се извършва с благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Игнатий. Маршрутът през Плевенска област започна от Никопол, премина през Жернов, а оттам следва към Муселиево, Мечка, Коиловци, Върбица, Плевен, Брестовец, Тодорово, каньона на Чернелка, Петърница, Бъркач, Садовският манастир, Долни Дъбник и Садовец.
Началото на поклонническия път е през 2010 година в София. През 2015 година към инициативата се включва лъч и от Велико Търново, разказва един от инициаторите - Паскал Пиперков от Великотърновския университет „Свети свети Кирил и Методий“. Идеята е частично възстановяне на пътя на мощите на Св. Иван Рилски от 1469 г., когато са принесени от Търново и са върнати в Рилския манастир.
На 1 август участниците от Велико Търново ще се влеят в поклонническия път „Рилският Чудотворец“ в София, от където ще продължат през Витоша, Верила, Лакатишка Рила и Рила, за да бъдат за празника Преображение Господне в Рилския манастир. Походът е организиран всяка година от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.
Последно променен на Петък, 20 Юли 2018 14:31
 
Депутатът Владислав Николов стана кръстник на 4-годишно момиченце без родители Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Религия
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 07 Април 2018 16:08
deputat krashteneНа Велика събота в храм "Света Параскева" - Плевен народният представител Владислав Николов стана кръстник на четиригодишната Николинка, която е без родители и живее в Център за настаняване от семеен тип „Трите бора“ в жк "Дружба" град Плевен. На кръщенето присъстваха Красимира Маринова, ръководител на Центъра за деца и Слави Михайлов, председател на Националното сдружение на сираците в България.
По традиция кръстникът дари с подаръци малката Николинка, на която щастливата усмивка не слизаше от лицето. Чичо Влади, както го нарича Николинка, пое ангажимент да се грижи за детето, което на 22 април има рожден ден и ще стане на 5 години. Ангажирам се лично да помагам на детето и да бъда негова опора, каза депутатът Владислав Николов. Слави Михайлов, който е отрасъл също в социални домове, сподели, че кръщенето го е върнало в годините назад и си спомни, че е бил кръстен, когато е бил в четвърти клас. До ден днешен продължава връзката с неговата кръстница. За това благодаря на г-н Николов, че с това дава огромен шанс на детето да се развива пълноценно.

 
Областният управител подкрепи идеята за изграждане на мъжки манастир в Брегаре Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Религия
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 12 Май 2018 11:39
manastir bregareОбластният управител Мирослав Петров подкрепи идеята за изграждане на малък манастир в село Брегаре в почит на Свети Йоан Предтеча. Вчера той се срещна с монах Захарий от Църногорски манастир „Свети Козма и Дамян” в село Гигенци, който го запозна с благородното начинание.
По думите на монах Захарий идеята се е зародила още преди година между него и игумена на Църногорския манастир архимандрит Никанор. Инициативата има подкрепата на Светия Синод. Вече е създадено и Сдружение „Рождество на Свети Йоан Предтеча”, което да подпомага изграждането и издържането на обителта.
„Министърът на земеделието и храните Порожанов прегърна идеята и заедно с отец Никанор и мен стана част от УС на Сдружението”, каза монах Захарий. По думите му, още хора подкрепят това благородно начинание, сред които и приятели на монаха от Плевен.
Новоизграденият манастир в Брегаре ще бъде мъжки. Негов постоянен обитател ще бъде монах Захарий, който е родом от това село. Той има идея всяка седмица през почивните дни да има занимания за деца, чрез които те да научават повече за християнската вяра.
През юни ще бъде направена първата копка на параклиса „Рождество на Свети Йоан Предтеча”. Ще опитаме да се справим сами, но разчитаме и на дарения. С Божията помощ се надяваме до март идната година параклисът да бъде готов”, каза монах Захарий.
Съществуващата сграда ще даде възможност за пренощуването на 10-15 души, като на следващ етап се предвижда тя да бъде разширена.
„Имате пълната ми подкрепа за тази благородна кауза. Възнамерявам да информирам и комисията по вероизповеданията в парламента за инициативата за изграждане на манастир в Брегаре и дано да има възможност да бъдат отпуснати и някакви средства в помощ на инициативата”, каза областният управител Мирослав Петров. Той припомни, че през XV-XVI век в Кайлъка е имало манастир на името на Свети Георги, където според преданията намира убежище Иван Шишман. „Вярата е съхранила българския народ през тъмните векове на историята и всички ние сме длъжни да браним духовността и българщината”, обобщи областният управител Мирослав Петров. Той увери монах Захарий, че е на разположение за съдействие във връзка с изграждането на манастирския комплекс в Брегаре.
Дарителската сметка за набиране на средства за изграждането на манастира е:
РОЖДЕСТВО НА СВЕТИ ЙОАН ПРЕДТЕЧА
IBAN: BG30STSA93000024991115
БАНКА ДСК ЕАД

 

 
От „Щурче” поканиха пролетта с музика в областна администрация Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Религия
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 22 Март 2018 12:30
Shturche proletПролетно настроение в снежния 22 март внесоха в областна администрация - Плевен малчуганите от ЦДГ „Щурче”. Поводът за гостуването им бе Първа пролет. Децата бяха посрещнати от областния управител Мирослав Петров и неговите заместници Татяна Божинова и д-р Красимир Трифонов, а на техните музикални изпълнения се наслади целя колектив на областна администрация, се казва в съобщение на институцията.
„След такава сърдечна покана няма как пролетта да не дойде, нали така, дечица”, обърна се към малките гости областния управител Мирослав Петров. Той благодари на учителите и децата за приятната изненада и им пожела здраве, усмивки и много настроение. Като добри домакини областният управител и неговите заместници зарадваха своите гости с вкусни подаръци.
Последно променен на Четвъртък, 22 Март 2018 12:42
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 38
Фейсбук коментари
Сподели статията