18 Април 2019 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 18 Април 2019 16:09
Четвъртък, 18 Април 2019 12:52
Четвъртък, 18 Април 2019 12:29
Четвъртък, 18 Април 2019 12:16
РЕКЛАМА
Религия
Песни и стихчета, посветени на Лазарица и Цветница, огласиха съда Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Религия
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 18 Април 2019 16:09
RS lazarkiЛазарки пяха и наричаха за здраве и берекет в Съдебната палата в Плевен. Децата са от ІV-та подготвителна група „Мечо пух“, на СОДГ „Теменуга“ в града. Те, заедно с техните преподаватели, бяха подготвили богата програма от песни и стихчета, посветени на идващите празници Лазарица и Цветница.
Посещението на децата е по покана от заместник председателя на Районен съд Плевен - съдия Светослава Цонева. Председателят на Районния съд – съдия Даниела Дилова, приветства малките лазарки, като всяка от тях получи в кошничката си дарове, в знак на благодарност за положения труд и за настроението, което донесоха в Съдебната палата.
 
Великденска украса в Победа създава празнично настроение в навечерието на празниците Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Общество - Религия
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 17 Април 2019 14:57
Pobeda ukrasa VelikdenВеликденска украса в Победа създава празнично настроение в навечерието на празницитеВ очакване на пролетните празници Лазарица, Цветница и най-хубавия християнски празник - Великден, Народно читалище „Зора-1990г.“ в Победа украси празнично и пъстроцветно зелената площ пред Читалището. Великденската декорация е изработена от деца, участвали в творческа работилница, съвместно с читалищните дейци.
Кошницата с Великденски яйца, изработени от учениците, ще краси централната част на селото. Озеленяването, всички художествени елементи и превръщането на украсата в пъстроцветна градина, бе осъществено от читалищните дейци Димитринка Гетова и Цветанка Ангелова, и доброволеца Маргарита Александрова.
За да бъде украсата още по-впечатляваща, местните творци Илияна Дончева и Юлия Гергова - Пенчева изрисуваха майсторски Великденски яйца с фолклорни и християнски мотиви.
С участието на децата и учениците от село Победа украсата създаде празнично настроение и дух, в очакване на Великденските празници.
 
Вече е достъпна официалната интернет страница за посещението на папа Франциск в България Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Религия
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 15 Март 2019 17:36
papa siteДнес стартира официалната интернет страница www.popeinbulgaria.gov.bg , която е създадена във връзка с апостолическото пътуване на Негово Светейшество папа Франциск в България от 5 до 7 май 2019 г. Утвърдена и задължителна практика е държавата, посрещаща Светия отец, да разполага с официален уебсайт, чрез който да се разпространява важна информация за гражданите и медиите за събитията от програмата на папата.
На страницата посетителите могат да намерят актуални новини, снимки и видео от събитията със Светия Отец, които ще се проведат в София и Раковски. След съгласуване със службите за сигурност и Апостолическата нунциатура достъп до събитията по време на посещението на папа Франциск в България ще получат българските журналисти, които разполагат с постоянна акредитация към Министерския съвет, Президентството и Министерството на външните работи на Р. България.
Тези представители на медиите не трябва да предоставят допълнителна информация и документи, а автоматично ще получат новата форма на акредитация за посещението на папа Франциск от 5 до 7 май 2019 г., тъй като институциите вече разполагат с данните им.
 
Честито Благовещение Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Религия
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 25 Март 2019 11:38
blagoveshtenieПравославната християнска църква празнува този ден в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария. Ето как е описано това важно събитие в Евангелието от Лука: А на шестия месец бе изпратен от Бога Ангел Гавриил в галилейския град, на име Назарет при една девица, сгодена за мъж, на име Иосиф, от дома Давидов; а името на девицата беше Мариам. Ангелът влезе при нея и рече: радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените. А тя, като го видя, смути се от думите му и размисляше, какъв ли е тоя поздрав. И рече й Ангелът: не бой се, Мариам, понеже ти намери благодат у Бога; и ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус.Той ще бъде велик и ще се нарече Син на Всевишния; и ще Му даде Господ Бог престола на отца Му Давида; и ще царува над дома Иаковов довеки, и царството Му не ще има край ( из Евангелие от Лука, глава 1, стих 26 – 33).
Благовещение е утвърден от православната църква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март.
В България празникът се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде „нещо зелено“ – коприва, спанак, лапад. Също така е традиция на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник – риба с ориз. Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки. Българите наричат празника още „Благовец“ или „половин Великден„. Почита се от майките, защото Света Богородица е тяхна закрилница.
Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля. Народното поверие гласи, че на Благовец долитат кукувиците и лястовиците, за да донесат благата вест, че зимата си е отишла и лятото е дошло. Според народните вярвания на този „благ ден“ по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца. През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си, палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци.
Имен ден празнуват Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел.
Последно променен на Понеделник, 25 Март 2019 11:42
 
Ясна е програмата на Апостолическото пътуване на папа Франциск в България Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Религия
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 07 Март 2019 18:47
papa FrantsiskАпостолическото пътуване на Негово Светейшество папа Франциск в България ще се проведе от 5 до 7 май 2019 г. в София и Раковски, а на 7 май той ще отпътува за столицата на Северна Македония - Скопие.
Пресслужбата на Светия престол публикува работен вариант на програмата на апостолическото пътуване на Светия отец в България и Северна Македония.
Папа Франциск ще пристигне в София в 10 часа на 5 май и ще бъде посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов.
Българският премиер и Светият отец ще проведат среща, на която министър-председателят ще го поздрави с добре дошъл у нас.
Програмата продължава с церемония по официалното посрещане на площада пред Президентството, след което ще се състои срещата на папа Франциск с президента на България Румен Радев.
В първия ден от апостолическото си пътуване у нас Светият отец ще се срещне още с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и членове на Светия Синод в Синодалната палата. По-късно папа Франциск ще произнесе традиционната си неделна молитва „Царица Небесна“ (Regina coeli). Всяка неделя тази молитва се проследява на живо от милиони души по цял свят като на 5 май папата ще се обърне към тях от българската столица.
Фокус в програмата на папа Франциск на 6 май е посещението на град Раковски, където живее най-голямата католическа общност у нас. В църквата „Пресвето сърце Исусово“ Светият отец ще отслужи света литургия с първо причастие на деца от цяла България, а среща с католическата общност ще се състои в църквата „Свети Архангел Михаил“.
Апостолическото пътуване на папа Франциск у нас ще завърши със събитие за мир на Светия отец в присъствието на представители на различни религиозни вероизповедания в България на площад „Независимост“.
Последно променен на Четвъртък, 07 Март 2019 18:53
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 41
Фейсбук коментари
Сподели статията