Начало Общество Проблеми "Останете живи" е книга, насочена срещу войната по пътищата
19 Ноември 2019 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 19 Ноември 2019 14:52
Вторник, 19 Ноември 2019 14:06
Вторник, 19 Ноември 2019 13:01
Вторник, 19 Ноември 2019 11:02
РЕКЛАМА
"Останете живи" е книга, насочена срещу войната по пътищата Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 10 Април 2019 08:50
ostanete zhivi От години пътищата в България са се превърнали във военна зона и почти всеки ден там угасва нечий живот. Деца остават без родители, родители остават без деца. Но на бойното поле не се подвизават войници. Там, в смъртоносната битка, участват шофьори, мотористи, велосипедисти, пътници и пешеходци.
"Останете живи" е книга, която ще срещне читателите очи в очи с част от ужаса, който цари по пътищата на страната ни. Участници в пътни инциденти, свидетели на катастрофи, полицаи, близки и приятели на загинали разказват от първо лице за грешките, болката, страданието. Изданието включва и пълна статистика за убитите и ранените при ПТП в България от 1951 г. насам, правила за действие при катастрофи и други важни препоръки в случай, че попаднете в пътен инцидент.
"Вече почти всеки има роднина или приятел, който е останал някъде там на пътя, на някой завой. Заради една безсмислена надпревара с вятъра. Тази книга е за инстинкта ни за самосъхранение, който за съжаление го няма никакъв в последните години. Несъобразена скорост, неправилно изпреварване, шофиране след употреба на алкохол и наркотици, сядане за волана без книжка, гонки – всичко това превърна мен и десетки други журналисти в кървави статистици. Всички знаем, че човешкият фактор влияе най-много за големия брой жертви на пътищата в страната. Работата ми ежедневно ме сблъсква с тази тежка тема и това провокира създаването на тази книга. Книга, която търси отговорите на три въпроса: Толкова ли е трудно да осъзнаем, че шофирането е отговорност, а не забавление? Толкова ли е трудно да бъдем разумни на пътя? Толкова ли е трудно да се приберем вкъщи живи?", споделя авторът Георги Стоянов, който е роден и живее в Плевен.
Според данните на Пътна полиция, за периода 1951 - 2018 година, в България са убити над 60 000 човека, а броят на ранените в катастрофите е над 400 000. Това е резултатът от войната, която се води на територията на страната ни в мирно време,
"Това за мен е не просто книга, а кауза. Смъртта на млади хора в катастрофи винаги ме е натъжавала, а едновременно с това - и ядосвала. Ето защо основната ми идея е "Останете живи" да достигне до подрастващите и да бъде представена във възможно най-много училища в страната. Това е главната и водеща цел. Вярвам, че проблемът, представен по достъпен начин и на разбираем език, ще накара много момчета и момичета, които са на прага на своята зрелост и им предстои да седнат за волана, да осъзнаят навреме колко важно е да бъдат отговорни, толерантни и разумни, за да не загинат и да не се превърнат в убийци", казва още Георги Стоянов.
Първите представяния на книгата ще бъдат в плевенски училища, след което кампанията ще се насочи и към ученици от други населени места. Всичко около книгата може да следите на нейната официална страница във Фейсбук: www.facebook.com/ostanetezhivi


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията