Начало Общество Проблеми Община Плевен - “Не отговаряме за язовир Тотлебенов вал, нямаме яснота за неговите специфики”
21 Април 2019 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 20 Април 2019 13:14
Събота, 20 Април 2019 10:10
Петък, 19 Април 2019 17:00
Петък, 19 Април 2019 16:53
РЕКЛАМА
Община Плевен - “Не отговаряме за язовир Тотлебенов вал, нямаме яснота за неговите специфики” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 09 Март 2018 14:15
Totlebenov val prelivnik Повечето язовири на територията на община Плевен в момента са завирени на 80-90% от обема им, а нивата са такива заради активното снеготопене и падналите дъждове. Това информира Васил Василев, началник-отдел „Отбранително-мобилизационна подготовка” в Община Плевен. Язовирите са с отворени кранове на изпускателите с цел нивото да се задържи и водата да започне да спада в следващите дни.
„Община Плевен още преди 3 седмици взе съответните мерки, които впоследствие бяха регламентирани от Областна администрация – Плевен,  и от Агенцията за метрологичен и технически контрол в лицето на Дирекцията по надзор на язовирните стени и съоръженията. Нивата на намиращите се над язовир Тотлебенов вал и парк „Кайлъка”стопанисвани от Общината язовири Тученица 1 и Тученица 2 бяха със свободен обем около 50 %. Общината имаше готовност да реагира и беше предприела необходимите мерки за това снеготопене. Ежедневно по няколко пъти разговаряме с отговорните лица от „Напоителни системи” ЕАД, с наемателите на язовирите, с кметовете на населените места, където язовирите не са отдадени под наем. Към момента нивата на реките Чернелка и Вит са понижени, не се приближават към опасни прагове, така че място за притеснение няма”, беше категоричен Василев.
Той коментира и че преливането на язовир Тотлебенов вал най-вероятно се дължи на големия дебит вода, която постъпва в него. „Подробности за този язовир не мога да дам, тъй като негов оператор е „Напоителни системи” ЕАД, които го експлоатират. Язовирът си има специфики, които на мен не са ясни. Това, което Община Плевен трябваше да направи, е свършено още преди снеготопенето и това са стандартни процедури. Винаги преди пролетното снеготопене язовирите трябва да са със свободни буферни обеми между 30 и 40% и това се прави задължително, дори да няма писма, които да предупреждават и да вменяват това задължение”, каза още Васил Василев.  
В момента на 100 % запълнени са язовирите „Николаево 5” и „Тученица 1”. За тези, които не се стопанисват от Община Плевен и тя не е собственик, единствено се води наблюдение и се поддържа връзка със собствениците, за да има адекватна реакция при необходимост. От Общината са категорични и че е направено всичко възможно да се понижат количествата и да се освободи ретензионен обем преди предстоящите валежи.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Събота, 24 Март 2018 14:46
 
Фейсбук коментари
Сподели статията