Начало Общество Проблеми Над половин милион българи страдат от шумни съседи
21 Ноември 2018 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 20 Ноември 2018 17:09
Вторник, 20 Ноември 2018 14:15
Вторник, 20 Ноември 2018 12:06
Вторник, 20 Ноември 2018 11:11
Валути
РЕКЛАМА
Над половин милион българи страдат от шумни съседи Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 06 Януари 2018 14:42
silen shum Над 10 процента от българите, живеещи предимно в градска среда, са подложени на шумов тормоз от съседи в блока или от улицата, показват данни от анализ на Евростат. Европейската статистика отчита, че през 2016 г. средно 18 на сто от европейците са били изложени на шум над допустимите децибели от съседи или от улицата с уговорката, че подобни проблеми се констатират значително повече в градовете, отколкото в селските райони, предава БТА.
Според данни от доклад на ООН за жилищния сектор в България, публикуван през м.г., в градовете у нас са живеели около 5,2 млн. българи, което прави около 500 хиляди българи потенциално потърпевши от съседски шум или от прекалени децибели от улицата, каквито са констатациите на Евростат.
Според същия доклад в градските региони на страната има над 2,5 млн. жилища /при общ брой 3,9 милиона/, като близо една четвърт от тях /над 600 хиляди/ са концентрирани в столицата. Освен това, според доклада, близо 2 милиона от българите, обитаващи жилища в градска среда, живеят в над 11 хиляди панелни блока, в които качеството на строителството и шумоизолацията са на ниско ниво.
Друга причина за недобрите условия на живот в градска среда у нас е пренаселеността на жилището - често 3 поколения от 6 до 8 души живеят в апартамент от 60 кв.м. Около 60 процента от децата и тийнейджърите под 18-годишна възраст, които са потенциални носители на шумов тормоз, живеят в пренаселени условия при среден показател за ЕС - 22 процента, отчита още докладът на ООН. По степен на пренаселеност градски жилища у нас са 48 процента, при среден показател за ЕС - 18 процента.
Най-много страдат от шум хората в Малта, Германия и Холандия. Всеки 1 на 4 жители в Малта, Германия и Холандия, обитаващи предимно градска среда, е подложен на шумов тормоз, отчита европейската статистика. Това означава, че близо четвърт от хората в тези страни са били подложени на недопустим съседски шум или прекалено високи децибели от улицата предимно в градските региони. Сред страните, в които хората от градовете са били изложени на прекалени шумови деформации са още Португалия /23 на сто/, Румъния и Гърция /по 20 на сто/, Белгия и Дания /по 18 на сто/ и др. Най-ниски нива на шумов тормоз от съседи или от улицата са отчетени в Ирландия - 8 на сто, Хърватия - 8,5 на сто, България и Естония - по 10 на сто. Сред близките ни съседи "най-тихи" се оказват македонците - едва 7,5 на сто са били тормозени от шум. В Сърбия - 13 процента и в Турция - 16 процента са били хората, притеснени от шум от съседи или от улицата, отчита Евростат.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията