Начало Общество Проблеми Любомир Дацов: Рано или късно обострянето на кризата в пенсионна система ще се случи
23 Юни 2018 г., Събота
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 23 Юни 2018 14:44
Събота, 23 Юни 2018 13:37
Петък, 22 Юни 2018 10:59
Петък, 22 Юни 2018 10:56
Валути
РЕКЛАМА
Любомир Дацов: Рано или късно обострянето на кризата в пенсионна система ще се случи Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 03 Януари 2018 12:38
pensii Доброволните пенсионни фондове трябва да се развиват. Към тази система трябва се прехвърлят много повече ресурси, отколкото в момента. Проблемът е в ниските отчисления в посока на тези фондове, които ще са недостатъчни, и кризата, която ще възникне е криза на очакванията, обяви финансистът Любомир Дацов пред БНР.
"Факт е, че в момента нещата са абсолютно тежки и ако се сбъднат тези прогнози, че в рамките на следващите 30 до 50 години България ще се стопи с още 2 милиона, това означава, че в действителност ще има един огромен проблем с осигуряването на пенсии. Смятам, че при тези тенденции проблемът с пенсиите ще възникне много по-скоро, той съществува и в момента. Вторият стълб, който е фондови, затова беше създаден, защото системата каквото и да прави, така, както е конструирана, не може да продължи да съществува. И нещо друго много важно от държавна гледна точка – вторият стълб позволява тежестта от вземане на решения и на осигуряване от социална гледна точка дори на пенсии, на някакъв статут, да бъде преместена от държавата към индивида, защото ако нямате достатъчно добра пенсия, при доброволно осигуряване, при фондовия принцип, единственият, който носи вина, това е човекът, който не се осигурява достатъчно", заявява Дацов.
"Тази система има и политически измерения, защото рано или късно обострянето на кризата по пенсионната система ще се случи. Затова трябва да се мисли още от сега. Вместо, както в последните години има тенденция, да се опитват да удрят допълнителните пенсионни фондове за сметка на първия – универсалния стълб, тази система трябва да се развива", коментира още той.

Източник: segabg.comХаресвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти