Начало Общество Проблеми Читалищната среща в „Съгласие” не завърши с общо решение, но сближи позициите на участниците
18 Октомври 2018 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 18 Октомври 2018 16:25
Четвъртък, 18 Октомври 2018 16:15
Четвъртък, 18 Октомври 2018 14:03
Четвъртък, 18 Октомври 2018 13:54
Валути
РЕКЛАМА
Читалищната среща в „Съгласие” не завърши с общо решение, но сближи позициите на участниците Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 05 Декември 2017 11:07
hit sreshtaSaglasie Представители на около 15 от читалищата в община Плевен се отзоваха на поканата на читалище „Съгласие” за среща, на която да обсъдят актуалната ситуация и проблемите си. Председателят на настоятелството на „Съгласие”, Ивайло Атанасов неколкократно повтори, че това е съвсем добронамерена среща и съжали, че на нея не са се отзовали другите градски читалища в Плевен, с изключение на това в жк „Дружба”. Той представи накратко проблемите и скандалните случки около избора на делегати за конгреса през месец май на Съюза на народните читалища, на който най-голямото читалище в областта не е било поканено, разказа за многократните опити да се свържат с председателя на Съюза, Николай Дойнов и с председателя на Областния читалищен съюз, Чавдар Луканов. Адвокат Пламен Иванов, член на настоятелството на „Съгласие” разказа пред присъстващите как е бил посрещнат от Луканов в читалище „Ракитин”, на когото е опитал да предаде годишния членски внос на „Съгласие”, но това му е отказано с мотива, че има създадена анкетна комисия, която щяла да реши за статута на читалището.
Началникът на отдел „Култура” в Община Плевен, Стефка Григорова обяви позицията си по проблематиката и за пореден път подчерта, че нейното мнение е за изцяло нов Закон за народните читалища. Проблемите, според нея, идват главно от липсата на контрол, защото общините са само „пощенски кутии” за държавната субсидия, която получават читалищата, разпределянето става формално, както и създаването и отчитането на годишните програми за читалищна дейност. Тя сподели и това, че постоянно й се налага да отблъсква атаки от политици от различни цветова, лобиращи за читалища.
Защо има нарушения, а няма наказания, докога работещи и неработещи читалища ще са поставени на равна нога, как да се предпазят от манипулиране и противопоставяне селските ио градските читалища, за какво стига или по-скоро не достига субсидията, тези въпроси разискваха читалищните секретари.
Секретарят на читалището в Ясен, която е била избрана за делегат на последния конгрес, сподели, че си е тръгнала по средата му, защото не й е понесла атмосферата – всички критични изказвания са били посрещани с освиркване и дюдюдкане, председателят на СНЧ си е осигурил подкрепа, за да бъдат приети промени в Устава на Съюза, които, както стана ясно на срещата вчера, му дават възможност да бъде на поста доживот, защото е паднала мандатността. Неслучайно има масово напускане на Съюза, от десетки читалища от общини от всички краища на страната. Такива случаи има и в Плевенска община.
Ние не искаме да сме съучастници в безобразията, заяви категорично Ивайло Атанасов, затова настояваме за оставката на Чавдар Луканов като председател на Областния читалищен съюз. „Той е в нарушение на Закона, тъй като от 8 години в „Ракитин” няма секретар, а като председател на настоятелството този заслужил читалищен деятел, два пъти награждаван от Дойнов, неясно за какво, се самоназначва. Вижте щатното разписание на „Ракитин”, там има щат за дърводелец/шофьор. Това читалище е в доклада на комисията, направила проверка за стопанисването на общинската собственост, с примери за груби нарушения”.
Дали от „Съгласие” ще получат подкрепа от други читалища и как ще поискат оставката на Луканов предстои да разберем.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията