Начало Общество Проблеми
21 Септември 2018 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 21 Септември 2018 16:20
Петък, 21 Септември 2018 12:37
Петък, 21 Септември 2018 10:53
Петък, 21 Септември 2018 09:50
Валути
РЕКЛАМА
Проблеми
В областта няма регистрирани случаи на Африканска чума по свинете. Институциите декларират пълна готовност да реагират при нейна евентуална поява Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 04 Септември 2018 16:23
prasetaИзвънредно заседание на Областната епизоотична комисия се проведе във вторник, 4 спетември, в Областната администрация Плевен. То бе провокирано от първия случай в България на африканска чума по свинете /АЧС/, установен с провадийското село Тутраканци. Целта бе повторно обсъждане на набелязаните превантивни мерки и поддържане пълна в готовност на отговорните институции.
„Към настоящия момент на територията на Област Плевен няма нито един регистриран случай на болестта африканска чума по свинете”, категоричен бе директорът на БАБХ в Плевен д-р Иван Йорданов. Обстановката продължава да се следи с повишено внимание. Остават в сила набелязаните превантивни мерки за справяне със заболяването. Особено рисково е транспортирането на умрели животни и месни продукти без изрични документи. Особено внимание следва да се обърне на стопаните на животни от типа „заден двор” и необходимостта на регистриране на отглежданите свине.
СТОПАНИТЕ ТРЯБВА НЕЗАБАВНО ДА УВЕДОМЯТ ВЕНЕРИНАРЕН ЛЕКАР, АКО В ПРОЦЕСА НА ОТГЛЕЖДАНЕ ЗАБЕЛЕЖАТ СИМПТОМИ, КАТО:
загуба на апетит на животните, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите
ИЛИ ПО ВРЕМЕ НА КЛАНЕ УСТАНОВЯТ:
кръвооизливи по целия труп на животното, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците.
ХОРАТА, КОИТО УЧАСТВАТ ПРИ КЛАНЕТО, ТРЯБВА ДА ПРЕДПРИЕМАТ ВСИЧКИ ХИГИЕННИ МЕРКИ ДА НЕ РАЗНЕСАТ ВИРУСА ДО ДОМОВЕТЕ СИ! ВИРУСЪТ НА АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ НЕ Е ОПАСЕН ЗА ХОРАТА, НО Е СИЛНО ЗАРАЗЕН И ФАТАЛЕН ЗА ЖИВОТНИТЕ!
С цел превенция на болестта от БАБХ са разпространили информация до собствениците на домашни свине. Според нея домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти от свинско месо. Термичната преработка на месото унищожава вируса. Прясното месо, добито за лична консумация, трябва да се преработи термично, заедно с костите, до пълно му приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.), съветват от БАБХ. От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат сурово-сушени месни продукти (луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и др.). Вътрешните органи се обработват термично до пълното им приготвяне (варене, пържене, печене) или се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни. Сланината трябва да премине термична обработка (варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас). В съветите си към земеделските стопани от БАБХ подчертават, че замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика. Месото може да се консумира в домашни условия, след термична преработка (готвени ястия, печено или варено и др.). Приготвените ястия не трябва да напускат дома. Опаковките (найлонови пликове, кутии и др.), в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък. В случаи на дране на закланите свине, добитите кожи на животните също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни или се предават за унищожаване. Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация (нокти, четина, зурли и др.), на мястото където са заклани животните, се заравят на дълбочина, която не позволява отравянето им от други животни или се предават за унищожаване. Наред с това е въведен засилен контрол в заведенията за обществено хранене и обектите за междинно съхранение на странични животински продукти (СЖП) и моторни превозни средства за техния превоз. При проверките се обхваща начина на отделяне, идентифициране и проследяване на всички отпадъци от храни от животински произход (вкл. и кухненските отпадъци). Проверяват се условията на съхранение и начина на унищожаване на СЖП и в двата вида обекти. Задължително е унищожаването на всички СЖП да става чрез обезвреждане по методите, посочени в Регламент (ЕО) № 1069/ 2009 в екарисаж или в инсталации за изгаряне и съвместно изгаряне, регистрирани в областните дирекции по безопасност на храните.
„Институциите в област Плевен са в готовност за максимално бърза и адекватна реакция при евентуална ситуация, каквато на този етап на територията на област НЯМА.”, увери областният управител Мирослав Петров. На заседанието присъстваха представители от ОД на БАБХ, Областна администрация, РД ПБЗН, ОД на МВР, ОД „Земеделие”, РИОСВ, ДГС, Плевен и Никопол, Сдружение „Ловно-рибарско дружество”, ТЗ „Рибарство и контрол” – Плевен, д-р Милчо Кнежански – представител на Съюза на ветеринарните лекари лекари – Областна колегия – Плевен.
Последно променен на Четвъртък, 20 Септември 2018 14:09
 
Пазарът за автомобили ще бъде преместен пред стадион „Плевен“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 30 Август 2018 13:30
nov star pazar avtomobiliС 21 гласа „за“, 16 „въздържал се“ и нито едни против, Общинският съвет на Плевен прие предложението пазарът за покупко-продажба на моторни превозни средства в Плевен да бъде преместен от района на зала „Балканстрой“ пред стадион „Плевен". Решението бе прието след продължителен дебат в залата, по време на който се чуха редица мнения и предложения по въпроса, в това число и позиции за отлагане на точката с цел по-обстойно обсъждане на подходящите места в града. В крайна сметка местният парламент прие предложението, внесено от кмета на Общината Георг Спартански.
Стопанисването на пазара пред стадион „Плевен“ ще бъде възложено на общинската фирма „Тибор", гласи решението на Общинския съвет. За организацията на пазара ще е необходимо да се направи разчертаване на територията, да се обособят сектори с паркоместа, като търговците ще могат да продават стоката си от колите си/бусовете или да я разполагат пред тях. Ще бъдат обособени два входа/изхода откъм ул. „Цар Самуил", откъдето ще бъдат пропускани търговците.
Припомняме, че преди района на зала „Балканстрой“ пазарът за автомобили дълги години беше на стотина метра от стадион “Плевен” - на площадката пред Колопистата.
Последно променен на Четвъртък, 30 Август 2018 14:07
 
Търговският регистър продължава да не работи Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 24 Август 2018 21:09
brra 2101 24082018Във вторник премиерът Бойко Борисов обяви, че "ако имаме късмет" до края на седмицата Търговският регистър ще функционира напълно. Днес - петък, 28 август 2018 година в 21:01 часа, т.е. след края на последния работен ден, регистърът продължава е достъпен единствено за Справка за актуално състояние и Справка по физическо или юридическо лице. Според БНТ се очаква регистърът да заработи в пълния си капацитет в понеделник. Системата ще бъде тествана в събота и неделя, за да се избегнат отново технически проблеми.
Официално за срива на Търговския регистър бе съобщено на 10 август. По данни на Българската стопанска камара над 350 хил. стопански субекти са засегнати от спрялата работа на регистъра.
Последно променен на Вторник, 28 Август 2018 10:41
 
Поне 20 000 лева ще трябват за ремонта на разбитото с брадви и чукове в новия център за деца с аутизъм Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 28 Август 2018 13:07
detelina vandali1Минимум 20 000 лева са необходими, за да отвори врати в началото на октомври разбитият от вандали Център за деца с аутизъм в Плевен. Средствата са нужни за възстановяване на щетите и за продължаване на започналия ремонт. Ремонтът на предоставената с решение от декември 2017 г. на Общинския съвет сграда на някогашния дом "Детелина" става изцяло с дарения. Помещенията се ремонтират и оборудват от фондация "Стъпка за невидимите деца на България" и сдружението "Аутизъм днес".
Вандали изпочупиха вратите, шкафовете, прозорците и уредите в новоизграждащия се център в нощта срещу събота, след като разбили страничен вход на сградата и влезли през бивши перални помещения. Вчера стана ясно, че полицията е задържаха петима души за вандализма, но все още не е ясен мотивът за действията им. Няма откраднати вещи, но е правен опит за палеж.
Според Ивайло Иванов, отговорник за ремонта на центъра, вандалите са знаели, че само в тази част от голямата сграда няма СО, предаде bTV. От екипа на бъдещия център са категорични, че посегателството няма да ги откаже или да забави ремонтните дейности.
Идеята за изграждане на центъра е на Владислава Цолова, която е майка на 18-годишен син с аутизъм. Сградата е безвъзмездно предоставена от общината, а средствата за самото изграждане е от дарители.
"Всеки, който иска да помогне, може да се свърже с нас чрез сайта autismtoday-bg.eu, Фейсбук страницата на "Аутизъм днес", фондация "Стъпка за невидимите деца на България" и на Центъра за деца с аутизъм в Плевен", заяви пред bTV Владислава Цолова.
"В центъра ще се осъществява, както и в София, единственото до момента лечение за деца с аутистично разстройство - поведенческа терапия, която допреди 3 години не съществуваше. Откри се в сграда, предоставена от Столичната община, която също само с помощта на дарения ремонтирахме", допълни тя.

 
Над 1/3 от застрахованите в Олимпик все още не са подновили застраховките си Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 24 Август 2018 16:54
grajdanska otgovornostСпроред данни на Гаранционния фонд, превозните средства, които са имали активна полица по задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите в ЗК „Олимпик-клон България“, изтичаща след 17 август 2018 г., и за които вече има сключена нова към 14 часа на 24 август 2018 година са 123 612.
В същото време броят на полиците по Задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, сключени с клона на “Олимпик“, които са подадени за прекратяване във връзка с публикацията за назначаването на ликвидатор на застрахователя в официален вестник на Република Кипър са 197 694. Което означава, че 74 082 автомобила все още са управлявани с изтекла “Гражданска отговорност”. Техните собственици трябва да са наясно, че съгласно Закона за движение по пътищата при липса на застраховка следва взимане на книжката и спиране на колата от движение до представянето на документ за платена полица. Налага се и парична глоба. Глоба е предвидена и за липсата на "Гражданска отговорност" - 250 лв. за физическо лице и 2000 лв. за юридическо лице или за едноличен търговец. При повторно нарушение наказанието е съответно 800 и 4000 лева. Лице, което не е собственик и управлява МПС без валидна застраховка, се наказва с глоба 400 лева. При повторно нарушение наказанието е 800 лева.
Според БНТ хиляди клиенти на "Олимпик" от цялата страна вече са подали заявления за връщане на заплатените суми за неизтеклата част на прекратените застрахователни договори. Медията пояснява, че за целта са нужни удостоверение за банкова сметка на собственика на автомобила, застрахователната полица и малкия талон на колата. Документи се подават в централната сграда на дружеството на бул. "Гоце Делчев" в София, както и в офисите на компанията в цялата страна.
Междувременно в петък стана ясно, че от кипърската застрахователна компания „Олимпик” не са правили вноски върху застрахователните полици в България в гаранционния фонд в Кипър. Това заяви в интервю за БНР Акис Папахристодулу, генерален мениджър на кипърския Фонд за автомобилно застраховане. Въпреки това кипърският гаранционен фонд ще изпълни всички свои задължения след прекратяването на дейността на "Олимпик" и сключените от нея застрахователни договори, увери Папахристодолу. Задълженията произтичат от кипърските закони и международните споразумения, по които е страна. "Фондът има задължение само да компенсира потърпевшите при пътни злополуки, но няма задължения относно възстановяването на суми по прекратените застрахователни полици", уточни генералният мениджър на кипърския Фонд за автомобилно застраховане.
Последно променен на Петък, 24 Август 2018 21:23
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 212
Фейсбук коментари
Сподели статията