Начало Общество Проблеми
13 Ноември 2018 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 13 Ноември 2018 15:35
Вторник, 13 Ноември 2018 15:26
Вторник, 13 Ноември 2018 14:24
Вторник, 13 Ноември 2018 12:48
Валути
РЕКЛАМА
Проблеми
Въвежда се временна организация на движението на надлеза на бул. „Георги Кочев” Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 31 Октомври 2018 15:48
nadlezПоради полагането на износващия пласт асфалт на 31 октомври и 1 ноември /сряда и четвъртък/ на  пътен надлез на бул. „Георги Кочев”, над жп линия София – Варна се въвежда временна организация на движение. Двете платна няма да бъдат затваряни едновременно, като в свободното ще се извършва двупосочно движение на пътните превозни средства. Предупреждават се шофьорите на моторни превозни средства при възможност да използват алтернативен маршрут, за да не се нарани  износващият слой.

 
В неделя местим часовниците с час назад Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 25 Октомври 2018 08:19
smjana na vremeto oktomvriПрез нощта в събота срещу неделя, на 28 октомври – последната неделя от месеца ще преместим стрелките на часовниците с час назад и така ще преминем от лятно към астрономическото време.
Зимно или лятно часово време ще е постоянно у нас? Как българите гласуваха в онлайн проучването, което държавата проведе? Колко печели и колко губи бизнесът от смяната на времето?
От над 17 000 гласували българи 96% подкрепят идеята да се премахне сезонната смяна на времето. От тях 51% искат лятно часово време, а 38% - зимното да е постоянно, съобщава NOVA.
Дилемата за България трябва да се реши окончателно през април догодина. Дотогава сметките на бизнеса са категорични – губим много повече, отколкото печелим при изкуственото въртене на стрелките. От строителния бранш пресмятат, че през зимата часовете за работа са с една трета по-малко. Затова настояват за лятно време през цялата година. Сега най-големи са трудностите със сроковете при строителството по морето, тъй като там се строи предимно през зимните месеци. Почти 3/4 от работещите са по-непродуктивни заради смяната на времето. От това загубите в строителството са поне 100 млн. годишно.
Най-големи ползи от лятното време очакват в туризма. В сектора всеки светъл час носи милиони приходи. А всяко изкуствено въртене на стрелките води до хаос при организирани пътувания, трансфери и транспортни връзки. От това туризмът губи.
Промяна в организацията ще е нужна и за бизнесите, които работят с партньори в други часови зони. Час назад веднага се усеща и в земеделието. Според земеделците секторът печели с пъти повече през летните месеци, а работата през зимата е силно затруднена.        
По-дългата нощ носи и повече приходи за такситата, защото по-тъмно поръчките се увеличават с пъти. За обществения превоз обаче шофьорите не виждат разлика. Работата през нощта е повече и при екипите на Спешна помощ, което често създава трудности.
Първите два дни след промяната – в понеделник и вторник, рискът от сърдечен удар се увеличава с 10%, случаите на инсулт – с 8%, а на инфаркт – със 75%. От безсъние страдат 40-45% от европейците, включително и българите, за което основно винят лятното часово време. Адаптацията отнема поне две седмици, а за да влезем по-бързо в час, съветът е всеки ден да връщаме часовника с 10-20 минути назад преди промяната да настъпи.
Кое време е по-подходящо за нас зависи и от ритъма ни на живот. Лятното е препоръчвано за т.нар. хора „сови”. Те се събуждат трудно сутрин, трудно влизат в кондиция, а вечер са много активни. Зимното пък е подходящо за т.нар. хора ”чучулиги”. Те си лягат и се събуждат по-рано, но вечер не са така активни.

Източник: nova.bg
 
Утре за три часа се ограничава движението по АМ „Хемус“ край Ябланица Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 23 Октомври 2018 16:03
magistrala v stroejВ сряда, 24 октомври, от 12 до 15 часа ще бъде ограничено движението по магистрала „Хемус“ между 74-ти и 79-ти километър край Ябланица, се казва в съобщение на Агенция “Пътна инфраструктура”. Временната организация на движението е за извършване на дейности, свързани със строителството на новия участък от автомагистралата. В този интервал трафикът ще се пренасочва по път I-3 Ботевград - Ябланица.
 
Собственикът на още една сграда паметник на културата започна възстановяването й Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 24 Октомври 2018 13:56
st kushta ivan vazov7stomat1Собственикът на сградата паметник на културата, която се намира на ул. „Иван Вазов” № 7 в Плевен, започна нейното възстановяване. Проектът е съгласуван с Министерство на културата. За това съобщи кметът на Община Плевен Георг Спартански. Той отново апелира към наследниците и стопаните на подобни имоти да вземат мерки за възстановяване на фасадите на сградите и привеждането им в безопасен и естетичен вид.
За сградата на бившата Стоматология на ул. „Цар Борис III” /срещу предишното кино „Освобождение”/ също има издадено предписание за ремонти, тъй като фасадата се рони и е опасна. Собственикът оспорва заповедта в съда, което бави дейностите там.
Кметът Спартански подписа и заповед за сформиране на комисия, която да направи оценка на фасадата на зданието, в която се помещава Спортно-информационният център на пл. „Свободата” в Плевен. Експертите ще издадат протокол с констатации и ще предпишат дейности, които собствениците да извършат. Ако това не бъде направено в указания срок, ще бъде издадена заповед по чл. 195 от Закона за устройство на територията за задължаване на собствениците да реагират адекватно. В случай, че не предприемат мерки, те ще носят административнонаказателна отговорност.

Последно променен на Сряда, 24 Октомври 2018 14:25
 
Община Плевен има готовност да настанява временно хора без дом през зимата Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Проблеми
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 23 Октомври 2018 14:14
bezdomnikНа  31 октомври влиза в сила заповедта на кмета на Община Плевен Георг Спартански за работа на временния център за настаняване на хора без дом в зимни условия. Центърът е в 4 стаи с общо 12 места в хотел „Сторгозия”, има възможност за поставяне на допълнителни легла. На настанените се осигурява и топла храна. Статистиката до момента сочи, че най-често през най-студения сезон заети са от едно до три легла заради отказ на бедстващите да постъпват там.
Сигнали за лица в бедстващо положение се подават на единния телефон 112. След това те се предават на МВР, на Спешна помощ и на Общинския съвет по сигурност, уведомява се и служител на Дирекция „Социално подпомагане”. След установяване на самоличността и медицински преглед тези, които не са болни, се настаняват във временния център в хотел „Сторгозия”. При хората без роднини или с такива, които не желаят да се грижат за тях, се налага да се намеси и прокуратурата.

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 215
Фейсбук коментари
Сподели статията