23 Март 2019 г., Събота
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 23 Март 2019 15:00
Събота, 23 Март 2019 12:26
Събота, 23 Март 2019 11:53
Петък, 22 Март 2019 18:02
РЕКЛАМА
Право
Спецпрокуратурата повдигна обвинение на кмета на Червен бряг Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Право
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 21 Март 2019 11:05
danail valovСпециализираната прокуратура повдигна обвинение за длъжностно престъпление на кмета на Червен бряг Данаил Вълов. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна специализирана прокуратура, цитиран от агенция „Фокус“. Той е обвинен за длъжностно престъпление, за това, че през 2017 г., като публичен възложител по Закона за обществените поръчки, е нарушил служебните си задължения. Без да са били налице основанията в закона, е прекратил обществена поръчка за доставка на топъл обяд за социално слаби в Червен бряг и гр. Койнаре, като по този начин е облагодетелствал две свързани с него фирми.
Междувременно, в предаването „Тази сутрин” по бТВ Данаил Вълов заяви, че няма конфликт на интереси между Община Червен бряг и местни фирми при изпълнението на обществена поръчка по програмата „Топъл обяд”. Според Вълов Комисията за конфликт на интереси не е открила нередности.
Вчера, 20 март, в ранния следобед кметът беше освободен.
Вълов не пожела да коментира информацията, че е пуснат под парична гаранция от 75 хил. лв. Той е разследван за опорочаване на обществена поръчка и за облагодетелстване на фирми, за които има съмнение, че са близки до него и семейството му.
„Класирани са фирми, които са дали най-добри оферти. Не виждам лошо в това, че те са местни фирми. Не е вярно, че фирма на счетоводителка на моята съпруга участва. Тя е била там, след като регистрира собствени фирми, от доста време тя се занимава със собствения си бизнес. В малкия град фирмите се знаят, това е нормално”, допълни кметът на Червен бряг.
Вълов каза още, че не е очаквал подобна проверка, но на неговата позиция трябва винаги да е подготвен да дава обяснения.
„Проверяващите органи дойдоха в 6:50 ч. сутринта. Като изключим тежковъоръжената жандармерия, проверяващите се държаха коректно към мен и към семейството ми. Извършиха необходимите обиски, след това бях отведен за разпит в местното РПУ”, посочи кметът.
Данаил Вълов каза още, че има неща в обвинението, които го притесняват, но все още не разполага с всички материали по делото, за да коментира.
 
Четиримата, изнудвали деца в Плевен, остават в ареста Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Право
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 20 Март 2019 11:05
arest copyНа 19.03.2019 година, състав на Плевенски окръжен съд разгледа мерките за неотклонение, взети спрямо И.Д.М., В.С.К., Г.С.К. и М.Р.К., обвинени в изнудване на деца в град Плевен, обяви пресцентърът на съда.
Оттам припомнят, че на 15.03.2019 г. Районен съд Плевен постанови вземане на най-тежката мярка за неотклонение – „Задържане под стража“, спрямо обвиняемите лица. Защитниците на същите не са останали доволни от взетите мерки и са внесли жалби в Окръжен съд Плевен, против определението на Районен съд Плевен. В жалбите си сочат, че считат определението за незаконосъобразно, а задържането под стража, за твърде тежка мярка.
След като състав на Плевенски окръжен съд разгледа жалбите, прецени фактите и събраните по делото доказателства до този момент, тежестта на престъплението, за което законът предвижда наказание от 1 до 6 години лишаване от свобода и високата степен на обществена опасност, е намерил, че при налагане на по-лека мярка за неотклонение, обвиняемите могат да се укрият или да извършат престъпление. Поради това потвърждава мярката за неотклонение „Задържане под стража“, спрямо четиримата обвиняеми.
Определението на Окръжен съд Плевен е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.
Преди дни стана известно, че група деца от Плевен са били обект на постоянен тормоз. Те са били жертви на рекет, побоища, заплахи с оръжие и събиране на такса „Спокойствие”, но са  пазели това в тайна от своите родители, до момента, в който майката на едно от момчетата разбира за тормоза над сина й и историята се разплита.
 
Окръжна прокуратура – Плевен внесе обвинителен акт за държане на наркотици и оръжие Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Право
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 13 Март 2019 13:36
sadebna palata2Окръжна прокуратура - Плевен внесе в съда обвинителен акт срещу мъж за държане на наркотици и оръжие.
Обвинението срещу А. Х. е за това, че на 09.10.2018 г., около 13.00 часа в гр.Русе, придобил и до 16.10 часа на същата дата в околностите на гр.Плевен, първокласен път – 3, Е?83, км.97, държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества в големи размери– наркотичен коноп (марихуана) с общо тегло 9.592 кг, на стойност 57 552 лв, без надлежно разрешително по ЗКНВП – престъпление по чл.354а от НК.
Лицето е обвиняемо и за това, че в периода от неустановена дата до 09.10.2018 г. в гр.Перник придобил и държал в дома си високорискови наркотични вещества – наркотичен коноп (марихуана) с тегло 2.400 грама, на стойност 14.40 лв, и хашиш, с тегло 7.092 грама, на стойност 63.82 лв,  без надлежно разрешително по ЗКНВП –  престъпление по чл.354а, от НК,
Повдигнато му е обвинение и за това, че в периода от неустановена дата до 09.10.2018 г., на неустановено място съставил неистински официален документ – служебна карта на полицейски служител от МВР – А. Х. – с цел да бъде използван – престъпление по чл.308 от НК.
А.Х. ще отговаря и по обвинение, че в периода от неустановена дата от 09.10.2018 г. в гр.Перник, придобил и държал в дома си огнестрелно оръжие – самоделно модифициран и преработен боен пистолет система "Макаров", кал.9х18 мм, и боеприпаси – 8 броя бойни патрони кал.9х18 мм, без да има за това надлежно разрешение по реда на ЗОБВВПИ – престъпление по чл.339 от НК.
Обвиняемият е осъждан. На 09.10.2018 г. край град Плевен, на главен път Е-83 – ПП3, при км.97 (пътен възел НХК), полицейски екип към ОД на МВР – Плевен, спрели за проверка лек автомобил "Мерцедес". По време на извършване на проверката служителите поискали от А. Х. да покаже техническото оборудване на автомобила – аптечка, пожарогасител, триъгълник, светлоотразителна жилетка. При проверката, в багажника на колата, в два сака бил открит наркотика. Тогава обвиняемият заявил пред полицаите, че е техен бивш колега от криминална полиция.  На следващия ден при претърсване на дома на  обвиняемият в гр.Перник, били открити наркотици, пистолет и патрони за него.

Предстои насрочване на делото за разглеждане пред съда.
 
Трима ученици отиват на съд за кражба на климатична инсталация от затворена "Била" за 27 500 лева Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Право
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 13 Март 2019 16:38
temida4Обвинението срещу А.А. /ученик в шести клас/, М. Б. /ученик в седми клас/ и К.А. /ученик в 11 клас/ е за това, че през периода 01. - 03.04.2018 г. в  град Плевен, като непълнолетни, но могли да разбират свойството и значението на извършеното и да ръководят постъпките си, при условията на продължавано престъпление и повторност при предварителен сговор, чрез повреждане на прегради здраво направени за защита на имот и използване на технически средства - ножовка и гаечен ключ, отнели чужди движими вещи, на обща стойност 11 073,78 лева, собственост на „Глориент Инвестмънт БГ“ ООД – гр. София, от владението на техен представителен орган, без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвоят, като случаят не е маловажен, като:
1. На 01.04.2018 г. отнели 10 метра ел. проводник СВТ 5х50 кв.км,  бутилка за обезвлажнител на климатична система и тръбна инсталация на климатична система,  всичко вещи на стойност 2 491,30 лева,
2.  На 02.04.2018 г. отнели 20 броя капаци за вътрешна водосточна тръба,  2  броя капаци и 2 броя капаци предпазващи с решетка за корпус с размери 120/100 см, на обща стойност 792,48 лева,
3. На 03.04.2018 г. отнели 4 броя конзоли и 2 броя кондензатори,  на обща стойност 7 790 лева,
- престъпление по чл. 195, вр.  чл. 194, вр. чл.26, вр. чл. 28, вр. чл. 63 от НК.
На обвиняемите е повдигнато и обвинение за това, че на 01.04.2018 година в гр. Плевен, като непълнолетни, в съучастие противозаконно унищожил чужда движима вещ - климатична инсталация „Cooling central AERMEC“, собственост на „Глориент Инвестмънт БГ“ ООД – гр. София, на стойност 27 500 лева, с което причинили значителни вреди, на стойност 27 500 лева - престъпление по чл. 216,  вр. чл. 20, вр. чл. 63 от НК.
Обвиняемите са роднини, знаели, че върху покрива на сградата на бившия магазин „Била“ била разположена климатична инсталация и решили да извършат кражба на части от нея. В изпълнение на намисленото, в три поредни дни отишли до сградата на магазина, качили се на покрива по метална стълба и демонтирали части от инсталацията, като по този начин тя станала напълно негодна за употреба. Вещите поставили в чувал и ги отнесли в дома си.
Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.
Последно променен на Сряда, 13 Март 2019 17:46
 
Задържаха четирима плевенчани за изнудване на непълнолетни Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Право
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 13 Март 2019 08:06
beleznici3Районна прокуратура - Плевен задържа под стража четири лица от гр. Плевен за извършено от тях престъпление изнудване на непълнолетни лица.
В хода на проведеното разследване, по образуваното в Районна прокуратура – гр. Плевен досъдебно производство за престъпление по  чл. 214, ал.1 от НК са събрани достатъчно доказателства относно самоличността на извършителите на престъплението изнудване. Това са четири лица от гр. Плевен: В.К. на 20 г.; И.М. на 19 г.; Г.К. на 24 г. и М. К. на 19 г. Четиримата са привлечени в качеството на обвиняеми и с постановление на наблюдаващия прокурор са задържани за срок до 72 часа. Предстои да бъдат внесени искания в Районен съд – гр. Плевен за вземане по отношение на обвиняемите на най-тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.
Досъдебното производство беше образувано на 05.03.2019 г. в Районна прокуратура – гр. Плевен по постъпил сигнал за осъществяван системен тормоз над непълнолетни лица – ученици от плевенски училища. Първоначално събраната информация навеждаше, че деянието е извършено също от ненавършили пълнолетие лица, но събраните в хода на разследването доказателства установяват, че и четиримата участници в престъпленията са пълнолетни. Ако извършеното от тях престъпление бъде доказано по категоричен начин и те бъдат осъдени, НК на РБ предвижда наказание „Лишаване от свобода“ от една до шест години, „глоба“ от 1000 до 3000 лв. и конфискация на ? от имуществото на извършителя.      
Разследването по досъдебното производство продължава.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 120
Фейсбук коментари
Сподели статията