25 Февруари 2020 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 25 Февруари 2020 16:14
Вторник, 25 Февруари 2020 14:22
Вторник, 25 Февруари 2020 14:04
Вторник, 25 Февруари 2020 13:11
РЕКЛАМА
Право
Трима са задържани по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Плевен за разпространение на порнографски материали Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Право
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 24 Февруари 2020 14:23
brifingMVRiProkuraturaТрима души, разпространявали порнографски материали, са разкрити и привлечени като обвиняеми по досъдебно производство на Окръжна прокуратура – Плевен. Това съобщиха на брифинг Николай Пачевски, зам.-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен, ст. комисар Веселин Вътов, директор на ОД МВР – Плевен, гл. инспектор Живко Ламбов,  ръководител на  БОП – Плевен-Ловеч.
Досъдебното производство  е образувано и се води за компютърни престъпления и умишлено разпространение на порнографски произведения на непълнолетни лица, като част от тях са били откраднати. Разпространението на тези снимки е ставало чрез използването на мобилни приложения за размяна на съобщения, в което са посочвани имената на лицата, които са изобразени на снимките и клиповете и самите материали.
За няколко дни разследване, след образуването на досъдебното производство, в резултат на съвместните незабавни действия на Окръжна прокуратура - гр.Плевен, БОП и Криминална полиция при ОД МВР-Плевен са събрани доказателства, сочещи три лица като извършители на такива действия, които са привлечени към наказателна отговорност. Лицата са задържани под стража, като съдът възприе аргументите на прокуратурата и им наложи най-тежката мярка.
Покрай разследването обаче е видна и друга опасна тенденция. Създаването на еротични снимки от малолетни и непълнолетни момичета и лекомисленото им изпращане на познати и непознати лица. Това изпращане е доброволно и обикновено с добри намерения, но води до много опасни последици тъй като опасността тези снимки да бъдат разпространени е много голяма и създава опасност от изнудване на авторите на снимките за неща, които те не желаят да правят под заплахата тези снимки да бъдат публикувани в мрежата и да станат общо достъпни за неограничен кръг лица.
В тази връзка прокуратурата ще възложи на МВР провеждането на разяснителна дейност от служители на Детска педагогическа стая с децата в училищата.
По разследването се извършват активно процесуално-следствени действия и предстои привличането към наказателна отговорност и на други лица, за които бъдат събрани доказателства.
 
Обявена е нова процедура за подбор на съдебни заседатели за Районния съд Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Право
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 20 Декември 2019 14:32
temida1Общинският съвет в Плевен обявява нова, втора процедура, за подбор на кандидати за съдебни заседатели, участващи в разглеждането на дела в Районен съд - Плевен. Процедурата е за подбор на 20 кандидати. Документи ще се приемат от 6 до до 24 януари 2020 година в деловодството на Общинския съвет - сградата на Община Плевен, етаж 2, стая 35.
Съгласно Закона за съдебната власт кандидати могат да бъдат дееспособни български граждани на възраст от 21 до 68 години. Същите трябва да имат настоящ адрес в община Плевен, завършено най-малко средно образование, да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията. В изискванията е посочено също, че:
- не трябва да страдат от психически заболявалия;
- да не са съдебни заседатели в друг съд;
- да не са общински съветници от съдебния район на Районен съд - Плевен;
- да не участват в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели;
- да не работят в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район на Районен съд - Плевен;
- да не са избирани за съдебен заседател повече от два последователни мандата към същия съд.
Кандидатите за съдебни заседатели подават следните документи:
- заявление за кандидатстване (Приложение №1 - по образец);
- декларация за липса на обстоятелства по чл.67, ал.3 от ЗСВ (Приложение №2 – по образец);
- декларация за съответствие с изискването на чл.69, ал.2 от ЗСВ (Приложение №3 - по образец);
- писмено съгласие по чл.68, ал.3, т.7 от ЗСВ (Приложение №4 - по образец);
- данни за лицата по чл.68, ал.3, т.5 от ЗСВ (Приложение №5 - по образец);
- подробна автобиография, подписана от кандидата;
- нотариално заверено копие от диплома за завършено образование;
- медицинско удостоверение, че лицето не страда от психическо заболяване;
- мотивационно писмо;
- документ за извършена проверка по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, ако са родени преди 16 юли 1973 г.
Приложенията могат да се изтеглят от интернет страницата на Общински съвет – Плевен - obs.pleven.bg/bg/saobshteniya/podbor-na-kandidati-za-sadebni-zasedateli-za-rayonen-sad-pleven, а на хартиен носител могат да бъдат взети от Центъра за административно обслужване на Община Плевен - пл.“Възраждане“ №4, или от Пропуски - информация на Община Плевен - пл.“Възраждане“ №2.
 
4 години затвор за бивш общински съветник в Плевен, изнудвал и пребил човек Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Право
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 29 Октомври 2019 11:07
temida logoОсъдиха бившия общински съветник от Плевен Методи Петков на 4 г. затвор за изнудване, принуда и побой над човек, ловил риба в стопанисван от подсъдимия язовир до село Каменец. Решението е на Върховния касационен съд (ВКС). Решението не подлежи на обжалване.
Според запознати, Петков принуждавал пребития човек да яде жива риба.
Във ВКС е получено уведомление от прокурор, че е започнал действия по изпълнение на наложеното от съда наказание.
Делото във ВКС е по жалба от бившия общински съветник Методи Петков срещу решението на Апелативен съд - Велико Търново, с което е изцяло потвърдена присъда по н.о.х.д. № 508/2017 г. на Окръжен съд - Плевен.
С първата присъда Методи Петков - бивш общински съветник в Плевен, е оправдан в обвиненията за грабеж, придружен със средна телесна повреда.
Нападението е направено в съучастие с други лица включително и Асен Панов, и за хулиганство, извършено като извършител в съучастие с други лица, включително и Асен Панов. По тези обвинения Петков е осъден общо на 4 г. затвор, а съучастникът му Асен Панов е признат за невиновен и оправдан по повдигнатите обвинения.
След протеста пред ВКС върховните магистрати приемат касационния протест за неоснователен. Освен доводи, формулирани по най-общ начин, преимуществено той съдържа оплаквания за необоснованост и представя несъгласието на прокурора с оценката за недостоверност на част от показанията на пострадалия Д.Д.
В мотивите на ВКС пише, че след като Панов (съизвършителят) не е установен като участник, което е юридически е доказана невиновност.
Според върховните съдии жалбата на подсъдимия Петков също е неоснователна. Подобно на протеста в нея се откриват поредица от доводи за необоснованост.
Тричленният състав на ВКС приема, че не е налице и касационното основание, сочено в протеста и в жалбата на подсъдимия, за явна несправедливост на наложеното наказание.
В мотивите на решението се казва: "При индивидуализация на наказанието за всяко от престъпленията са взети предвид обстоятелствата с отегчаващо влияние, както и значимите смекчаващи отговорността, относими към личността, върху които се акцентира от касационния жалбоподател (брачно съжителство и полагани грижи за две деца, трудова ангажираност и усилия за повишаване на образователното равнище).".
С Решение № 112/17.10.2019 г. по наказателно дело № 467/2019 г. тричленката на ВКС оставя в сила решението на Апелативен съд - Велико Търново по в.н.о.х.д. № 388/2018 г.

Източник: https://news.bg
 
Димитър Захариев е окончателно оправдан за натиск по делото „Октопод“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Право
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 02 Декември 2019 16:17
dimitar zaharievБившият прокурор от Плевен окончателно е оправдан по обвинението, че е принуждавал основния свидетел по делото „Октопод“ Георги Цветанов да промени показанията си, съобщава правният портал lex.bg. Решението е на състав на Върховния касационен съд с председател Антоанета Данова, докладчик – Даниел Луков и Лада Паунова.
Захариев беше пратен на съд за принуда над Цветанов, незаконно държане на оръжие и на заглушител на телефони, като миналата година Софийският градски съд го осъди условно на две години затвор само за неправилно съхранение на оръжие, но след това апелативният съд го оправда напълно. Прокуратурата протестира присъдата, но върховните съдии са я оставили в сила.
Най-тежкото обвинение срещу него беше, че е принуждавал основния свидетел на прокуратурата по делото „Октопод“ Георги Цветанов да се отрече от показанията си и да даде нови, в които да набеди тогавашния наблюдаващ прокурор Светлозар Костов, че го е карал да лъжесвидетелства. По това обвинение и трите инстанции са категорични, че няма доказателства, а свидетелят Цветанов почина в катастрофа преди да даде показания по делото.
Прокуратурата твърди, че Захариев и Цветанов са се срещали няколко пъти, като срещите им били записвани - първо от свидетеля, а след това и със специални разузнавателни средства. В тях тогавашният прокурор заплашвал Цветанов, че ще му бъдат повдигнати обвинения, включително за убийство, ще бъде арестуван, ще бъдат разбити бизнесът и животът му, а основният подсъдим по делото „Октопод“ Алексей Петров ще го преследва, ако не даде показания срещу Светлозар Костов.
Според Захариев делата срещу него са резултат от провокация на ДАНС и въздействие на бившия му шеф и окръжен прокурор на Плевен Марио Василев, срещу когото подавал сигнали. Той каза, че съжалява за смъртта на Цветанов и за невъзможността той да даде показания, което е и основният проблем за разкриване на истината по делото.
В заседанията съдиите анализираха записаните разговори между Захариев и Цветанов, както и преразказаното от двама свидетели, но не стигнаха до извод, че в тях подсъдимият бивш прокурор го заплашва. И според ВКС в тези разговори Захариев изказва само предположения какво може да се случи с Цветанов.
„Употребата на заплашване не може да се реализира посредством изказване на предположения от дееца за бъдещо несигурно развитие на събития. В съответствие с приетите фактически положения въззивният съд законосъобразно е приел, че инкриминираните от прокуратурата изрази, отнасящи се до същината на обвинението, не е било доказано да са били използвани от подсъдимия на нито една от инкриминираните дати“, се казва в решението на ВКС.
Както апелативните съдии, така и върховният съд упреква Захариев, който при срещите си със Цветанов е ползвал заглушаващо сигнала на телефоните устройство, което според съдилищата показва, че е съзнавал собственото си укоримо поведение. „Установеният натиск от страна на подсъдимия по отношение на Цветанов е бил в една неконкретизирана форма, която не е достатъчна да се приеме, че покрива признаците от състава на престъплението принуда. Макар и поведението на подсъдимия да е било силно укоримо както в личен, така и в професионален план, то тази му дейност не е престъпна“, пише и ВКС.
Срещу Захариев има още едно дело - за изнудване и участие в престъпната група за рекет на Камен Балбузанов-Куката. По него той беше арестуван в съдебна зала, а след това му беше наложен домашен арест заради влошено здравословно състояние и трудно придвижване. В хода на разследването стана ясно, че Захариев ползва патерици само за посещенията си в съда, а в останалото време се придвижва без видими затруднения. По това дело Захариев е с условна присъда, издадена през юли от Специализирания наказателен съд, а Балбузанов е осъден на 4 години затвор. В момента делото е в апелативния спецсъд.
Последно променен на Понеделник, 02 Декември 2019 16:20
 
Общинският съвет реши кои 51 съдебни заседатели да предложи за Районния съд в Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Право
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 17 Октомври 2019 08:11
temida1Предложение с 51 кандидатури за съдебни заседатели за Районен съд - Плевен, за мандат 2020 - 2024 г. утвърди Общинският съвет на Плевен. Днешното заседание е последно за Мандат 2015-2019 на местния парламент. Съветниците заседават по дневен ред от общо 19 предложения.
Съгласно Закона за съдебната власт четиригодишният мандат на настоящите съдебни заседатели, определени за районните съдилища от района на Окръжен съд - Плевен, изтича в края на 2019 г. В изпълнение на закона Общото събрание на съдиите от ОС - Плевен, е определило общо 99 съдебни заседатели за Районен съд - Плевен, от района на Общински съвет - Плевен. В изпълнение на горното местният парламент, със свое решение от 27.06.2019 г., откри процедура за избора им и определи Временна комисия, която да я проведе. Процедурата включваше и публично изслушване на кандидатите.
Предложението с 51 кандидатури за съдебни заседатели в Районен съд - Плевен, за мандат 2020 - 2024 г. ще бъде представено пред Общото събрание на съдиите от Окръжен съд - Плевен.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 127
Фейсбук коментари
Сподели статията