ОбществоПазар на труда

Националната комисия за борба с трафика на хора се включва в информационни сесии на Европейския орган по труда за сезонни работници

Експерти от администрацията на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) и Местните комисии за борба с трафика на хора ще участват на 24 и 25 април 2024 г. в организирани от Европейския орган по труда (ЕОТ) информационни сесии в България, насочени към български сезонни работници в селското стопанство във Франция. Целта е подобряване на информираността им относно техните трудови и осигурителни права, и свързаните с тях задължения, както и за това какви са рисковете от въвличане в трафик на хора с цел трудова експлоатация, с което да се гарантират в по-голяма степен справедливи условия на труд и да се предотвратят ситуации на нарушени трудови права и експлоатация.

Срещите ще се проведат в пет населени места в областите Монтана и Русе, в които големи групи от жителите традиционно всяка година работят сезонно във Франция. Посетителите ще имат възможност, в разговори с представители на български и френски институции и синдикални организации, да зададат своите въпроси и да получат информация. По време на информационните сесии ще бъде осигурен превод.

Освен експертите от администрацията на НКБТХ, от българска страна в инициативата ще участват още представители на ИА ГИТ, Националния осигурителен институт, Федерацията на независимите синдикати от земеделието – КНСБ, Национална федерация „Земеделие и горско стопанство“ – КТ „Подкрепа”, кметствата на гр. Ветово, гр. Глоджево, с. Смирненски, гр. Бойчиновци и с. Якимово.

От страна на Франция участие ще вземат представители на Център за европейски и международни връзки за социална сигурност, Демократична конфедерация на труда на Франция и Генерална конфедерация на работниците.

В сесиите ще се включат и националните служители за връзка към ЕОТ за България и Франция, както и представител на сектор „Информиране“ на институцията.

В област Монтана българските и френските експерти ще предоставят информация и консултации на 24 април в село Якимово (от 08:30 до 10:00 часа) и гр. Бойчиновци (от 11:30 до 13:00 часа).

В област Русе информационните сесии ще се проведат на 25 април в село Смирненски (от 08:30 до 10:00 часа), в гр. Глоджево (от 11:30 – 13:00 часа) и в гр. Ветово (от 14:30 – 16:00 часа).

България е основно държава на произход за жертви на трафик на хора, а трудовата експлоатация е втората най-разпространена форма, която засяга българските граждани. Много от хората, които търсят възможности за сезонна работа извън страната, рискуват да попаднат на недобронамерени посредници, работодатели или дори познати и приятели, които често са склонни да злоупотребят с мечтите, плановете и доверието на търсещите работа, чието желание е да осигурят по-добри условия за живот на себе си и семейството си. Често пъти тези случаи остават неразкрити, а хората не узнават, че са станали жертва на сериозно престъпление.

По данни на Прокуратурата на Р България, през 2023 г. общо 39 души са били формално идентифицирани като жертви на трафик с цел принудителен труд (за тези случаи има образувано досъдебно производство). Броят им за 2022 г. е 44. Данните в международен и европейски план сочат, че официално идентифицираните жертви на трафик на хора с цел трудова експлоатация се изравняват като брой с пострадалите от трафик на хора с цел сексуална експлоатация, която е най-разпространената форма в световен мащаб[1] [2].

При случаите на трафик на хора с цел трудова експлоатация предварителните договорки с работодателите обикновено се разминават драстично с реалните условия на живот и труд или изобщо не са обвързани с предварително подписан договор. Жертвите полагат принудителен труд, който се заплаща минимално или не се заплаща изобщо, документите им за самоличност са отнети от работодателя, заплащат нерегламентирана сума за това, че им е осигурена работа. Много често те не започват работа веднага след пристигането си, а са принудени да чакат, докато изхарчат наличните си средства и задлъжнеят на работодателя. Често пъти им се вменяват допълнителни задължения за разходи, които трафикантите уж са направили за търсещите работа по време на набирането и транспортирането, а условията на живот в държавата на дестинация са под базисния житейски минимум.

За допълнителна информация: [email protected]; +359 2 807 80 50 или www.antitraffic.government.bg

Национална телефонна линия за борба с трафика на хора: 0800 20 100

Подобни новини

Back to top button