Начало Общество Политика Експертен съвет се обяви за възстановяване на музея на Ангел Спасов
23 Юни 2018 г., Събота
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 22 Юни 2018 10:59
Петък, 22 Юни 2018 10:56
Петък, 22 Юни 2018 10:55
Петък, 22 Юни 2018 10:53
Валути
РЕКЛАМА
Експертен съвет се обяви за възстановяване на музея на Ангел Спасов Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 07 Март 2018 18:07
angelspasov eksperten savet Единодушната си категорична подкрепа изразиха членовете на обществено-експертния съвет по култура към Община Плевен за възстановяване на къщата музей на народния художник големия скулптор Ангел Спасов. Гражданска подписка с това искане беше внесена в Община Плевен и Общински съвет – Плевен. Одобрение за инициативата са изказали близо 220 души. Задачата на обществено-експертния съвет беше да излезе със становище и да предложи решение на проблема на кмета на Община Плевен Георг Спартански.
Присъстващите разказаха, че сградата е била къща музей до 2001 г., стопанисвана от ХГ „Илия Бешков”. През 2001 г. със заповед на кмета всички творби и лични вещи и документи на твореца са изнесени, а къщата е предоставена с решение на Общинския съвет на читалище „Развитие”. Днес около юридическия статут на читалището има въпросителни, тъй като съдебната му регистрация е изтекла през месец юли 2017 г., уточни началникът на отдел „Култура” в Община Плевен Стефка Григорова. Имотът не само че не се стопанисва добре, а е в тежко състояние, не е поддържан през годините, е констатирала на място комисия. Членовете на съвета бяха категорични, че за всички плевенчани ще е чест отново да има музей на Ангел Спасов и че става дума не само за къщата му, а за културната памет на града. В годините назад е имало и други подобни подписки, но последващи действия не са предприети.
Процедурата по връщане статута на къщата няма да е лека. Взето бе решение с протокол от заседанието на съвета да се предложи на кмета да внесе предложение до общинските съветници да прекрати договора за отдаване на имота на читалище „Развитие”, както и да се упълномощи да предприеме всички необходими правни действия за възстановяване статута на къщата музей „Ангел Спасов”. След това ще трябва да минат определени процедури и в Министерство на културата, допълни г-жа Григорова. Важното е, че днес ние правим първа важна крачка към осъществяване на инициативата, каза още тя.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти