Начало Общество Политика Експертен съвет се обяви за възстановяване на музея на Ангел Спасов
23 Март 2019 г., Събота
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 23 Март 2019 15:00
Събота, 23 Март 2019 12:26
Събота, 23 Март 2019 11:53
Петък, 22 Март 2019 18:02
РЕКЛАМА
Експертен съвет се обяви за възстановяване на музея на Ангел Спасов Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 07 Март 2018 17:07
angelspasov eksperten savet Единодушната си категорична подкрепа изразиха членовете на обществено-експертния съвет по култура към Община Плевен за възстановяване на къщата музей на народния художник големия скулптор Ангел Спасов. Гражданска подписка с това искане беше внесена в Община Плевен и Общински съвет – Плевен. Одобрение за инициативата са изказали близо 220 души. Задачата на обществено-експертния съвет беше да излезе със становище и да предложи решение на проблема на кмета на Община Плевен Георг Спартански.
Присъстващите разказаха, че сградата е била къща музей до 2001 г., стопанисвана от ХГ „Илия Бешков”. През 2001 г. със заповед на кмета всички творби и лични вещи и документи на твореца са изнесени, а къщата е предоставена с решение на Общинския съвет на читалище „Развитие”. Днес около юридическия статут на читалището има въпросителни, тъй като съдебната му регистрация е изтекла през месец юли 2017 г., уточни началникът на отдел „Култура” в Община Плевен Стефка Григорова. Имотът не само че не се стопанисва добре, а е в тежко състояние, не е поддържан през годините, е констатирала на място комисия. Членовете на съвета бяха категорични, че за всички плевенчани ще е чест отново да има музей на Ангел Спасов и че става дума не само за къщата му, а за културната памет на града. В годините назад е имало и други подобни подписки, но последващи действия не са предприети.
Процедурата по връщане статута на къщата няма да е лека. Взето бе решение с протокол от заседанието на съвета да се предложи на кмета да внесе предложение до общинските съветници да прекрати договора за отдаване на имота на читалище „Развитие”, както и да се упълномощи да предприеме всички необходими правни действия за възстановяване статута на къщата музей „Ангел Спасов”. След това ще трябва да минат определени процедури и в Министерство на културата, допълни г-жа Григорова. Важното е, че днес ние правим първа важна крачка към осъществяване на инициативата, каза още тя.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията