Начало Общество Политика Областният управител прие посланика на Румъния
22 Август 2017 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини
Вторник, 22 Август 2017 11:12
Вторник, 22 Август 2017 11:09
Вторник, 22 Август 2017 11:04
Вторник, 22 Август 2017 10:22
Валути
РЕКЛАМА
Областният управител прие посланика на Румъния Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 11 Август 2017 16:10
poslanik romanija Областният управител на област Плевен, Мирослав Петров прие днес извънредния и пълномощен посланик на Република Румъния у нас Негово превъзходителство Йон Гълеа. Продължаване на доброто двустранно сътрудничество бе водеща тема при разговорите, информира пресцентърът на Областната администрация.
По думите на областния управител на Плевен Мирослав Петров създадените в рамките на Програма Интеррег V-A Румъния – България, партньорства, имащи за цел намиране на решения на общи проблеми и постигане на устойчиво и балансирано развитие на трансграничната зона на България и Румъния, са убедително доказателство за ползотворното взаимодействие между българските  и румънските партньори. В подкрепа на думите си той посочи, че на заседанието на Комитета за наблюдение на Програмата на втори август в Букурещ, е одобрен на първи етап съвместен проект на Община Плевен и Община Турну Мъгуреле, окръг Телеорман. Проектът предвижда дейности в мемориален парк в с. Гривица с цел развитието му като привлекателна туристическа дестинация, съчетаваща природно и културно-историческо наследство.
Негово превъзходителство Йон Гълеа подчерта важността на Плевен и региона за Румъния. Той даде висока оценка на усилията на Българската страна за съхраняване на военните  паметници на територията на областта, пазещи паметта за героичните сражения по време на руско-турската война 1877-1878. Негово превъзходителство Йон Гълеа обяви намерението на  Румънската страна за сключване на споразумение с правителството на България, чийто предмет са именно военните паметници.
В рамките на срещата бяха обсъдени и възможните бъдещи действия за реализацията на проект „Римското наследство на Мизия и Дакия Траяна – общите културни ценности на България и Румъния в подкрепа на социалното и икономическото развитие на Долен Дунав“, одобрен за финансиране по Програма Интеррег V-A Румъния – България. Проектът е разработен в партньорство с Регионален музей „Железни врата“, Дробета - Турну Северин, окръг Мехединци. Обект на предвидените дейности е римското наследство в трансграничния регион на България и Румъния. Посредством инвестиции в консервация, реставрация, социализация и експониране на археологически резерват „Античен град – Улпия Ескус“ в землището на с. Гиген, Община Гулянци и открития през 2010 г. римски амфитеатър в гр. Дробета - Турну Северин ще се постигне съхранение и устойчиво туристическо развитие на двата археологически обекта.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията