Начало Общество Политика Областният управител прие посланика на Румъния
24 Май 2018 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 24 Май 2018 16:03
Четвъртък, 24 Май 2018 12:58
Сряда, 23 Май 2018 11:20
Сряда, 23 Май 2018 11:13
Валути
РЕКЛАМА
Областният управител прие посланика на Румъния Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 11 Август 2017 16:10
poslanik romanija Областният управител на област Плевен, Мирослав Петров прие днес извънредния и пълномощен посланик на Република Румъния у нас Негово превъзходителство Йон Гълеа. Продължаване на доброто двустранно сътрудничество бе водеща тема при разговорите, информира пресцентърът на Областната администрация.
По думите на областния управител на Плевен Мирослав Петров създадените в рамките на Програма Интеррег V-A Румъния – България, партньорства, имащи за цел намиране на решения на общи проблеми и постигане на устойчиво и балансирано развитие на трансграничната зона на България и Румъния, са убедително доказателство за ползотворното взаимодействие между българските  и румънските партньори. В подкрепа на думите си той посочи, че на заседанието на Комитета за наблюдение на Програмата на втори август в Букурещ, е одобрен на първи етап съвместен проект на Община Плевен и Община Турну Мъгуреле, окръг Телеорман. Проектът предвижда дейности в мемориален парк в с. Гривица с цел развитието му като привлекателна туристическа дестинация, съчетаваща природно и културно-историческо наследство.
Негово превъзходителство Йон Гълеа подчерта важността на Плевен и региона за Румъния. Той даде висока оценка на усилията на Българската страна за съхраняване на военните  паметници на територията на областта, пазещи паметта за героичните сражения по време на руско-турската война 1877-1878. Негово превъзходителство Йон Гълеа обяви намерението на  Румънската страна за сключване на споразумение с правителството на България, чийто предмет са именно военните паметници.
В рамките на срещата бяха обсъдени и възможните бъдещи действия за реализацията на проект „Римското наследство на Мизия и Дакия Траяна – общите културни ценности на България и Румъния в подкрепа на социалното и икономическото развитие на Долен Дунав“, одобрен за финансиране по Програма Интеррег V-A Румъния – България. Проектът е разработен в партньорство с Регионален музей „Железни врата“, Дробета - Турну Северин, окръг Мехединци. Обект на предвидените дейности е римското наследство в трансграничния регион на България и Румъния. Посредством инвестиции в консервация, реставрация, социализация и експониране на археологически резерват „Античен град – Улпия Ескус“ в землището на с. Гиген, Община Гулянци и открития през 2010 г. римски амфитеатър в гр. Дробета - Турну Северин ще се постигне съхранение и устойчиво туристическо развитие на двата археологически обекта.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти