Начало Общество Политика Проф. Стойков и Спартански “лично засегнати” при обсъждането на ликвидацията на Центъра за спортна медицина
22 Март 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 21 Март 2019 16:42
Четвъртък, 21 Март 2019 15:12
Четвъртък, 21 Март 2019 12:07
Четвъртък, 21 Март 2019 12:04
Валути
РЕКЛАМА
Проф. Стойков и Спартански “лично засегнати” при обсъждането на ликвидацията на Центъра за спортна медицина Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Общество - Политика
Написано от Деница КИТАНОВА   
Петък, 19 Декември 2014 09:18
И на последното си за годината заседание, броени дни преди Рождество, прехвръкнаха искри в зала „Гена Димитрова”. Плевенските старейшини се скараха във връзка с предложението за прекратяване на дейността и ликвидацията на “Медицински център за рехабилитация и спортна медицина І - Плевен” ЕООД.
Не беше изненада, че пръв се изказа съветникът от БНД Георг Спартански, който припомни, че тази точка е била отложена до получаване на съгласие от министъра на здравеопазването. Според него, в приложеното писмо от заместник-министъра няма разрешение за това. Любка Костова от ГЕРБ също се изказа по въпроса. Тя направи предложи  за ликвидатор на дружеството да бъде избран д-р Румен Стойчев и възнаграждението му да е от 600 лв. “Чисто икономически фирмата е фалирала, тъй като е с отрицателен капитал. Такава фирма не може да съществува и мисля, че е наша отговорност да не продължава да трупа загуби. Толкова години това дружество не се е развивало. То работи с едни активи, които са сигурно от Балканската война. Затова ще гласувам за ликвидацията, за да не завлека допълнителни загуби за Общината”, категорична беше Любка Костова. Мария Цекова от БНД също каза, че както изкуството, така и медицината в определени моменти са губещи. “Според мен, задължение на Общината е било да подаде ръка на този център”, каза тя и заяви, че ще гласува против това решение.
Кметът, проф. Димитър Стойков също поиска думата. Той обясни, че предлага единственото вярно решение, с което дейността на Центъра се запазва. “Плевенските граждани ще ползват неговите услуги. Трето ДКЦ ще даде възможност за пространствено развитие, ще го осигури с апаратура. С чиста съвест заявявам, че не се ликвидира центърът, формално - да, защото това е най-добрият начин да се разреши този въпрос, но де факто ние разширяваме дейността, подпомагаме работата на дружеството и пак ще е към Здравната каса”, обясни той.
Свилен Атанасов от БСП
също се изказа. Той заяви, че ще гласува против. “Не считам, че е редно да слагаме категоричен знак за равенство между търговските фирми и едно лечебно заведение. Наистина считам, че могат да бъдат положени усилия за продължаване на дейността на Центъра. Не даваме добър знак на плевенската общественост с ликвидирането на едно лечебно заведение”, заяви съветникът. Любка Костова и Мартин Митев му репликираха. “Вие може да не слагате знак за равенство, но законодателството му е сложило и със Закона за лечебните заведения ги е приравнило. За последните четири години аз не видях инвестиционна програма на това дружество, насочена към оборудване”, заяви Костова.
„Може би имате социални подбуди за това ваше искане, но първо искам да ви информирам, че социална политика през търговско дружество не се прави никъде в света. второ, ние сме хората, които трябва да положат усилия, всяко едно търговско дружество, ние сме принципал на дружеството. Дайте някаква конкретика. В течения на година аз правя предложения да се ликвидира този център, защото е нерентабилен”, заяви на свой ред Мартин Митев.
“Три години вие сте начело на Община Плевен, защо не сте предприели мерки”, отговори под формата на дуплика Свилен Атанасов. Председателстващата Петя Василева му обърна внимание, че Общинският съвет е едно цяло и от него постъпват предложения от различни страни. “Не съм чула предложения за заздравяване на този център нито от отляво, нито отдясно”, заяви тя.
Кметът обясни, че в началото на своята кампания е поел ангажимент, че няма да допусне повече продажбата и фалирането на общински фирми. Ако действително мислим за плевенчани и те да получават услугата „спортна медицина”, ако действително има желание да спестим общински парички. Става въпрос за популистко изказване. Казвам го съвсем отговорно. Дейността на дружеството се запазва, то отива в едно от трите ДКЦ-та, където има модерна апаратура”, подчерта повторно в изказването си кмета.
Спартански попита дали е вярно, че кметът планира приватизация на сградата (бел.ред. - става дума за сградата на Стоматологията). “Ако заявите, че нямате такива намерения, ще подкрепя това предложение”, каза Спартански.
„На предната сесия съветникът Спартански си позволи да използва език, който обижда ОбС, обижда кмета като институция и лично мен. Честно казано, въобще не ми пука, казано на езика на Спартански, дали имам неговото уважение или не. Аз на негови въпроси няма да отговарям. Ще му отговарям само писмено, а с него ще разговарят моите адвокати, по простата причина, че аз ясно и точно исках извинение, публично, както публично беше използван този език”, заяви проф. Стойков и продължи: Въпреки всичко ще отговаря на
въпроса за Центъра. При мен никой не е идвал и не е искал да купува сградата. Да, сградата на бившата Стоматология е в приватизационния план. Няма да допусна да бъде ликвидирана дейността и на Денталния център, както не допускам и ликвидирането на дейността на Центъра за спортна медицина”, заяви кметът.
Георг Спартански веднага поиска думата като лично засегнат.
“Това какво счита да прави кметът със своите юристи по отношение на моята скромна личност, е негово субективно право, което той може да реализира във всеки един момент. Не съм тук да се обиждам и да се засягам. Що се касае до декларацията, че няма да отговаря на моите въпроси, съветвам кмета да прочете Закона за местно самоуправление и нашия правилник. Съгласно него, той не просто ще отговаря, а е длъжен да отговаря, включително и устно. В този смисъл, незнанието на правилника на края на третата година от мандата е обстоятелство, което, меко казано, не говори по положителен начин”, обърна се към кмета Спартански.
Професор Стойков също беше лично засегнат. “Крайно време е съветникът Спартански да спре да окачествява моята личност. Какво съм аз и какво съм постигнал в моята професия, го оценяват хора, които са на моето ниво. Извинявайте, съветник Спартански, но когато вие постигнете във вашата професия нивото, което аз съм постигнал в моята, можете да си позволявате да оценявате личните ми качества, способността ми да уча, да мога и всичко останало”, каза той.
Така или иначе, след половинчасов дебат съветниците отхвърлиха предложението за прекратяване на дейността и ликвидация на “Медицински център за рехабилитация и спортна медицина І - Плевен” ЕООД. То получи само 15 гласа “за”, 7 “против” и 7 “въздържал се”.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
Гост   |2014-12-19
Спартански е заприличал на Волен Сидеров. Изцъклен и заядлив с необяснимо високо мнение за собствената си персона.
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Петък, 19 Декември 2014 18:47
 
Фейсбук коментари
Сподели статията