Начало Общество Политика Никополска делегация гради връзки с град Цфат
11 Декември 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 10 Декември 2019 15:38
Вторник, 10 Декември 2019 12:49
Вторник, 10 Декември 2019 11:37
Вторник, 10 Декември 2019 11:20
РЕКЛАМА
Никополска делегация гради връзки с град Цфат Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 04 Март 2014 09:52
cfat-nikopol
В дните между 23 и 27 февруари 2014 год. никополска делегация от Общинската администрация в града бе на официално посещение в Израел. Тя бе ръководена от кмета на Общината, Емил Бебенов. Визитата бе по официална покана на Кмета на побратимения на Никопол, гр. Цфат и Главния равин на Еврейския център „Хабат - Любавич„ в България, рав Йосеф Саламон. Пътуването бе организирано в съответствие с подписания в края на 2012 г. Договор за сътрудничество между двата града, а неговата главна цел бе обсъждане на възможностите за изграждане на къща-музей на късно-средновековния богосолов и особено почитан равин Йосиф Каро, живял в Никопол и Цфат през 16 век, както възможностите за бъдещото развитие на религиозния и културния туризъм и установяване на бизнес контакти. Тези въпроси бяха обсъдени на официална работна среща с представители на Общинския съвет в Цфат и ръководството на града, както и с представители на българската общност в Тел Авив - срещи организирани с помощта и личното участие на посланика на Република България в Израел, Негово превъзходителство , г-н Димитър Михайлов. На 25 февруари 2014г., делегацията, придружавана от посланик Михайлов бе на официална среща в гр. Цфат с кмета Илан Шохад и ръководството на града. Присъстваха: целият общински съвет, главният равин Шмуел Елиаху, археологът и историк Йосеф Степански, равинът Йосиф Саламон - главен равин на Еврейския център „Хабад-Любавич" и много активисти, а на 26 февруари 2014 г. представителите на Никопол посетиха къщата-музей и гроба на рав Йосеф Каро. Именно тук в древния Цфат , кметът на Никопол обяви решението на общината да изгради музей на късно-средновековния богосолов и особено почитан равин Йосиф Карол Музеят ще бъде изграден в близост до мястото, където се е намирал неговият дом и синагога в града. За възстановяването на сградата в близък до оригиналния й вид, ще помогнат и запазените снимки от 19 век.

Кметът на Цфат, Илан Шохед декларира, че общината ще окаже подкрепа и ще инициира кампания за набиране на средства. Такава кампания в скоро време ще обяви и кмета на Никопол, Емил Бебенов. Посланик Михайлов подчерта значението на побратимяването между двата града, като пример за общо духовно наследство между България и Израел. Посолството ще подпомогне кампанията за изграждане на музей на рав Йосеф Каро, с цел и увеличаването на потока от израелски туристи към Никопол.
По покана на рав Йосеф Саламон, делегацията взе участие и в празника Бар Мицва в Йеросалим, в който участваха деца от България , Европа и Русия.

Духовната връзка между Никопол и Цфат се превръща в мост между двата народа, а богатото историческо минало на Никопол открива нови възможности за икономическо развитие на неговите граждани и региона. За реализирането на взетите от ръководствата от двата града решения предстоят месеци на усилена работа от цялата местна общност.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Вторник, 04 Март 2014 10:15
 
Фейсбук коментари
Сподели статията