Начало Общество Политика
12 Декември 2018 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 11 Декември 2018 12:33
Вторник, 11 Декември 2018 12:21
Вторник, 11 Декември 2018 10:48
Понеделник, 10 Декември 2018 17:34
Валути
РЕКЛАМА
Политика
Плевен и още 6 общини от областта са сред тези, които ще получат ваучери за безплатен Wi-Fi Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 07 Декември 2018 17:05
wi-fi-foreuБългарските общини се нареждат на челни позиции сред държавите от ЕС по спечелени ваучери в инициативата WIFI4EU за безплатен безжичен интернет на обществени места. Кандидатствалите успешно общини са 209, като 113 от тях са одобрени за финансиране, което формира голям процент на успеваемост.
В списъка на одобрените са Плевен, Белене, Долна Митрополия, Долни Дъбник, Левски, Гулянци и Кнежа.
Тези общини ще могат да използват своите ваучери на стойност 15 000 евро в продължение на 18 месеца, за да изградят безжичен интернет на публични пространства като зали, библиотеки, музеи, паркове, площади и други места от обществен интерес. Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел приветства в свое изявление спечелилите общини, които са 2 800 за цяла Европа.
"Подобряването на свързаността в ЕС е ключов аспект на стратегията ни за цифровия единен пазар. Инициативата WIFI4EU е още една конкретна стъпка за превръщането на стратегията в реалност за всички. Сега много повече европейци ще ползват безплатно интернет,  ще се радват на по-добри комуникации и нови възможности за връзка, което в крайна сметка ще допринесе за развитието и на икономиката на ЕС", коментира Мария Габриел.
Спечелилите общини покриват географски всички страни и региони на Европейския съюз - от най-големите и развитите до най-малките и бедните. Целта е не само да има свързаност на отделните хора, но и културен и исторически обмен на информация.
Всички регистрирани общини ще станат част от общността на WIFI4EU и ще могат да се свържат с останалите участници в проекта. "Нашата цел е гражданите и бизнесът в цяла Европа да бъдат по-добре защитени и да се радват на достъп до комуникационни услуги по джоба им, включително достъп до интернет услуги като електронно правителство, електронно здравеопазване, онлайн банкиране, видео обаждания и много други възможности", заяви още българският еврокомисар.
Мария Габриел уточни, че предстои подписване на споразумение със спечелилите общини, като след това те ще могат да инсталират мрежата за безплатен интернет и да осребрят ваучера си. Безплатният интернет ще може да се ползва минимум 3 години. Общият обем на средствата е 120 милиона лева, като се очаква над 8 хиляди общини да се възползват от схемата. До 2020 г. ще има още три покани, по които общините ще могат да кандидатстват, като в началото на януари 2019 г. ще бъде отворена нова покана.
Последно променен на Петък, 07 Декември 2018 21:10
 
В сила са променени правила за проверка на конфликт на интереси Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 06 Декември 2018 14:27
obshtina-plevenВътрешни правила за организацията и реда за проверка на декларации и за установяване на конфликт на интереси влизат в сила от 6 декември 2018 година в Общински съвет - Плевен. Правилата бяха гласувани на ноемврийското заседание на местния парламент и приети с 32 гласа „за“, 1 „въздържал се“, против няма.
На 5 октомври тази година влезе в сила Наредбата за организацията и реда за извършване на проверка на декларации и за установяване на конфликт на интереси, приета от Министерския съвет в изпълнение на Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество /ЗПКОНПИ/. Съгласно изискване в Наредбата всеки общински съвет трябваше в срок до 5 ноември 2018 г. да гласува Вътрешни правила за организация на изпълнението й.
Приетите от ОбС - Плевен правила уреждат извършването на проверката на декларациите по Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество и за установяване на конфликт на интереси за: кметовете на кметства в Община Плевен; представители на Община Плевен в органите на управление или контрол на търговски дружества с общинско участие в капитала или на юридически лица с нестопанска цел, които не попадат в обхвата на Закона и са избрани с решение на Общински съвет - Плевен; управителите и членовете на органите на управление или контрол на общински предприятия, както и на други юридически лица, които са бюджетни организации по смисъла на Закона за публичните финанси, които не попадат в обхвата на ЗПКОНПИ и са избрани с решение на Общинския съвет.
С правилата се урежда и работата на комисията по ЗПКОНПИ при Общински съвет - Плевен, съхраняването, обработването на данните и унищожаването на декларациите. В детайли са разработени и процедурите за установяване конфликт на интереси и проверки на декларациите за имущество и интереси и несъвместимост на задължените пред Общинския съвет лица.
Приетите от ОбС - Плевен вътрешни правила са публикувани на официалната интернет страница на местния парламент в obs.pleven.bg/bg/pravilnitsi/vatreshni-pravila-za-organizatsiyata-i-reda-za-proverka-na-deklaratsii-i-za-ustanovyavane-na-konflikt-na-interesi-v-obs-pleven.
 
Италианският посланик и предприемачи дискутираха проблемите на бизнеса с кмета на Плевен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 03 Декември 2018 16:49
italianciПосланикът на Република Италия у нас Н.Пр. Стефано Балди, Мария Луиза Мерони - новият председател на „Конфиндустрия България”, и представители на италианския бизнес с производствени бази в Плевен се срещнаха днес с кмета на Общината Георг Спартански и с неговите заместници Милен Яков, с ресор „Финанси и икономика”, и Стефан Милев, „Европроекти и хуманитарни дейности”. Срещата беше по инициатива на гостите, а целта й – да запознаят ръководството с най-често срещаните проблеми на италианските фирми, които работят в община Плевен.
Георг Спартански подчерта, че администрацията е открита за сътрудничество с всички, които искат да инвестират в Плевен. Той изтъкна и факта, че само през последната година от „Малтери Суфле България” ЕООД са взели решение да увеличат трикратно производството си в базата в града ни, а именно Плевен избраха от немския концерн за електрокабели „Леони”, за да построят завода си. Кметът подчерта също, че привличането на инвеститори означава осигуряване на заетост и възможност на плевенчани да останат тук.
Като основен проблем на италианските инвеститори г-жа Мерони изтъкна наемането на достатъчно квалифицирани и мотивирани да работят служители. Фирмите организират обучителни курсове, след това предлагат подписване на трудови договори на обучените, но те не продължават и в предприятията отново има недостиг на работна ръка. Като друг недостатък беше дискутирана и липсата на връзка между учебните заведения и нуждите от специалисти във фирмите.
Н. Пр. Стефано Балди изрази желанието на сънародниците си, които развиват бизнес в България, да останат тук и благодари за усилията, които Община Плевен полага за улесняване на различните процедури и за благоустрояване на града. Посланикът беше категоричен, че без обратна връзка на централната власт с местната няма как да се разпознаят проблемите. Решенията за размера на трудовото възнаграждение, за намаляване на емиграцията, за повишаване на производителността, получаването на помощи трябва да се вземат от правителството, но заинтересовани от това са местните власти, каза още Н. Пр. Стефано Балди.
 
Депутатите приеха оставката на колегата си Ивайло Московски Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 05 Декември 2018 11:02
ivajlo moskovskiБез дебати днес приеха подадената оставка на депутата от ГЕРБ и бивш транспортен министър Ивайло Московски.
Припомняме, той подаде оставка като депутат на 30 ноември.
Московски се върна в парламента, след като освободи поста министър на транспорта заради катастрофата край Своге. Заедно с него отговорността поеха и се простиха с министерските постове Николай Нанков и Валентин Радев. Нанков все пак се върна в МРРБ като заместник-министър, а Радев вече е народен представител.
Очаква се Ивайло Московски да стане вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие. Кандидатурата му за поста беше представена от финансовия министър Владислав Горанов в началото на октомври.
Оставката на Московски като транспортен министър беше искана още на 29 януари 2018 г. от БСП заради проблемите на БДЖ. След това дисидентът Николай Колев - Босия искаше оставката на Московски заради продажбата на шофьорски книжки. Босия прекрати 80-дневната си гладна стачка и си поръча първия чай с малко мед в деня, когато бившият транспортен министър сам подаде оставка.
Мястото на Московски в Парламента ще заеме Ралица Добрева.
 
Ще проверяват има ли дублиране на техника за зимното поддържане Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 03 Декември 2018 15:34
oblasten-proverkiРаботна среща във връзка със зимното почистване се проведе днес в кабинета на областния управител Мирослав Петров. На нея присъстваха директорът на ОД на МВР комисар Красимир Начев, директорът на областно пътно управление инж. Ивайло Денчев и началника на сектор „Пътна полиция” гл.инсп. Ивайло Иванов.
По инициатива на областния управител Мирослав Петров ще бъдат извършени съвместни проверки от ОПУ-Плевен, ОД на МВР и Областна администрация на общините на територията на област Плевен за наличие на дублираща се техника, ангажирана едновременно с почистването на републиканската пътна мрежа и общинската инфраструктура.
Обект на щателна проверка ще бъдат договорите, с които местните власти подсигуряват поддръжката на пътищата в зимния сезон. Областният управител Мирослав Петров посочи, че всички общини на територията на областта са декларирали своята готовност за зимата.
Общините Долна Митрополия и Гулянци до края на годината предстои да подновят договорите си с фирми за пътното поддържане при зимни условия, тъй като местната власт сключва своите контракти за период от 1 календарна година.
Другите обсъждани въпроси бяха взаимодействието и комуникацията между институциите по отношение на зимното почистване, организацията на работата и контролът върху движението на автомобили в усложнени зимни условия.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 545
Фейсбук коментари
Сподели статията