Начало Общество Политика
27 Май 2018 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 26 Май 2018 14:54
Събота, 26 Май 2018 13:11
Петък, 25 Май 2018 17:54
Петък, 25 Май 2018 17:14
Валути
РЕКЛАМА
Политика
След Бурса ще ставаме побратими с община Газиосманпаша в Истанбул Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 25 Май 2018 17:14
Turcia poslanikНовият посланик на Република Турция у нас Н. пр. д-р Хасан Улусой посети Плевен, придружаван от генералния консул на южната ни съседка в Пловдив г-н Хюсеин Ергани. Те се срещнаха с кмета Георг Спартански и председателя на Общинския съвет Мартин Митев. Основна тема на разговорите беше възходящото развитие на съвременните отношения между България и Турция, а в техния контекст и сътрудничеството между Плевен и Бурса, както и предстоящото установяването на партньорство между община Газиосманпаша, Истанбул, и града ни.
Страните ни имат широка основа за разширяване на бизнесконтактите и стимулиране на нови инвестиции, както и за активизиране на историческия, културния и здравния туризъм, подчерта посланик Улусой. Плевен е много важен регион със своя потенциал, затова и едно от първите ми посещения е именно тук. Считам, че тук е мястото за провеждане на голям икономически форум идната година, на който могат да бъдат поканени и представители от други балкански държави, допълни дипломатът.
Георг Спартански разказа за плановете за възстановяване на партньорските отношения с Бурса, обсъдени с представители на турската община, гостували в Плевен по повод празника на града 15 май, а също и за реализацията на процедурата за побратимяване с община Газиосманпаша. От своя страна той заяви готовност за изпълване на двустранните ни отношения с конкретни начинания. В потвърждение на намеренията и в знак на уважение Георг Спартански връчи на Н. пр. д-р Хасан Улусой почетен плакет на Община Плевен.
Последно променен на Петък, 25 Май 2018 17:15
 
Постоянните комисии към Общинския съвет заседават на 28 и 29 май Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 25 Май 2018 10:10
1obs-pleven gerbПостоянните комисии към Общински съвет - Плевен ще заседават следващата седмица - на 28 и 29 май. Две от тях - ПК „Бюджет и финансова политика“ и ПК “Стопанска политика и транспорт”, този месец ще обсъждат финансовите резултати на търговските дружества с общинско участие за първото тримесечие на 2018 г.
Всички проекти за дневен ред, предложения и преписки, които стоят на вниманието на съветниците, са публикувани на страницата на Общинския съвет https://obs.pleven.bg/bg/, раздел „Заседания“ - „Заседания на постоянни комисии“ https://obs.pleven.bg/bg/materiali-za-zasedaniya-na-postoyanni-komisii-prez-mesets-may-2018-g.
28 МАЙ /ПОНЕДЕЛНИК/
ПК „Законност, предотвратяване и установяване на конфликт на интереси и контрол по изпълнение на решенията“ с председател Дарин Ангелов заседава от 13,30 ч. в стая 70 по дневен ред от 11 точки. Първа точка е предложения за промени на общинската Наредба №3 за обществения ред при използване на пътни превозни средства на територията на Община Плевен. Комисията ще разгледа още: предложение за отдаване под наем на части от Градската градина за разполагане на преместваеми обекти, съгласно одобрена схема от 18.05.2018 г., съгласувана от Главния архитект на Общината; предложение за прекратяване по взаимно съгласие действието на точки от договор от 23.08.2011 г. за приватизационна продажба на 23 231 дяла, представляващи  100% от капитала на „ДКЦ І - Плевен”; приемане на актуализиран Правилник за устройството и дейността на Регионалния исторически музей; отчет за изпълнение на решения на Общинския съвет; др.  
ПК „Устройство на територията, екология и земеделие“ с председател Милчо Илиев заседава от 15,00 ч. в Заседателната зала по 10 точки. Комисията ще обсъждат промени в общинската Наредба №3; предложение за отдаване под наем на части от Градската градина за разполагане на преместваеми обекти по предварително одобрена схема; предложения за подробни устройствени планове; др.
ПК „Бюджет и финансова политика“ с председател Пепо Петков се събира от 16,00 ч. в Заседателната зала по дневен ред от 8 точки. Съветниците ще разгледат предложение за продажба на самостоятелен обект в сградата на бившата „Клинична лаборатория” на ул.”Панега” № 28а. За обсъждане в Комисията влизат и финансовите резултати на търговските дружества с общинско участие за първото тримесечие на 2018 година.
ПК “Стопанска политика и транспорт” с председател д-р Йордан Георгиев заседава от 17,00 ч. в Заседателната зала по дневен ред от 9 точки. Първа точка е предложение за промени на общинската Наредба №3. И още: предложение за прекратяване по взаимно съгласие действието на точки от договор от 23.08.2011 г. за приватизационна продажба на 23 231 дяла, представляващи  100% от капитала на „ДКЦ І - Плевен”; предложение за възлагане на услуга обществен превоз на пътници по автобусна линия Плевен - Свищов от Републиканската транспортна схема, квота на Община Плевен; молба от инж. Ангел Несторов - управител на ЕООД ”Тролейбусен транспорт” за промяна в програмата на дружеството. За обсъждане влизат и финансовите резултати на търговските дружества с общинско участие за първото тримесечие на 2018 г.  
29 МАЙ /ВТОРНИК/
ПК „Здравеопазване и социална политика“ с председател проф. д-р Начко Тоцев заседава от 15,30 ч. в Заседателната зала. Комисията ще разгледа предложение за прекратяване по взаимно съгласие действието на точки от договор от 23.08.2011 г. за приватизационна продажба на 23 231 дяла, представляващи 100% от капитала на „ДКЦ І - Плевен”; предложение за приемане на Програма за закрила на детето на Община Плевен за 2018 г.; предложение за дейността на „Дентален център 1 - Плевен”; предложение за отпускане на персонална пенсия.
ПК „Общинска собственост и инвестиционна политика“ с председател Пенчо Дреновски заседава от 16,00 ч. в Заседателната зала по 8 точки. Сред тях са предложение за проект за уличен водопровод по ул. „Българска авиация“ в Плевен; продажба на недвижим имот по плана на с. Буковлък; отдаване под наем на имот на бул. Русе; др.
ПК “Култура, вероизповедания и международна дейност” с председател Петя Василева заседава от 18,00 ч. в Заседателната зала по 4 точки - актуализиране на Правилника за устройството и дейността на Регионалния исторически музей, предложение за Статут на куклен фестивал „Шарено петле” - Плевен, уведомление относно откриване паметника на Емил Димитров и предложение от читалищното настоятелство на НЧ”Съгласие - 1869”. 
Заседанието на Общински съвет - Плевен е на 31 май /четвъртък/ от 09,00 часа в Конферентната зала на сграда “Гена Димитрова”. Предложеният дневен ред включва 28 точки, две от тях са питания от съветници.

ОбС - Плевен

 
Георг Спартански е в Москва с делегацията на президента Радев Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 21 Май 2018 09:39
Georg Spartanski3Кметът на Община Плевен Георг Спартански замина за Москва като член на официалната делегация, придружаваща президента на Република България, Румен Радев при официалната му визита в руската столица по покана на президента на Русия, Владимир Путин. Поводът е честването на Дните на българската култура в Москва.
Предложението да се включи в състава на делегацията е отправено към кмета на
Плевен от президента Румен Радев. Георг Спартански е единственият български кмет, включен в състава на делегацията.
В рамките на визитата си българският държавен глава ще проведе среща със своя руски колега президента Владимир Путин, с министър-председателя Дмитрий Медведев и ще участва в отбелязването на Дните на българската култура в Москва. Сред темите за разговор по време на срещите се очаква да бъдат перспективите за развитие на двустранните отношения между България и Русия в сферите на икономиката, енергетиката, образованието и културата, както и актуални въпроси на международната сигурност.

 
ОбС Плевен прие решение краткосрочен дълг на Общината към ФЛАГ да стане дългосрочен Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 23 Май 2018 11:13
sesia 22052018Общински съвет - Плевен прие днес, на извънредно заседание само с една точка решение за удължаване срока на договор за кредит на Общината с „Фонд за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ“. Решението видът на дълга от краткосрочен да стане дългосрочен подкрепиха 27 от общинските съветници, 9 гласуваха „въздържал се“. Точката бе единствена в дневния ред на заседанието.
С Решение №530 от 30.03.2017 г. Общинският съвет е дал съгласие Общината да сключи договор за кредит с ФЛАГ, по силата на който да се поеме краткосрочен общински дълг за реализация на проект „Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен", финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж" 2014 - 2020г.“. Максималният размер на дълга, който може да бъде поет е 3 407 060,00 лв. при срок за погасяване  до 12 месеца от датата на подписване на договора за кредит.
В изпълнение на така взето решение е сключен Договор за кредит от 11.07.2017 г. в размер на 3 407 060 лв., със срок за усвояване до 31.10.2017 г. и издължаване на главницата по кредита до 25.05.2018 г. По искане от страна на длъжника - Община Плевен, страните са се съгласили и на 30.10.2017 г. е подписан Анекс №1 към договора за кредит, с който е удължен срока за усвояване на кредита до 30.11.2017 г., като всички останали клаузи остават без промяна. Към момента от така разрешения кредит са усвоени 3 216 418,12 лв., информира при представяне на предложението зам.-кметът Милен Яков - временно изпълняващ длъжността кмет. На заседанието бе пояснено още, че след консултации с експерти от ФЛАГ относно възстановяване на средствата от ползвания заем и възможността Община Плевен да кандидатства за отпускане на нов, необходим за окончателно плащане по проекта, е предложен вариант срокът на договора за сегашния заем да бъде удължен чрез трансформирането му от краткосрочен в дългосрочен заем.
При представяне на предложението бяха поставени конкретни въпроси и изказани различни мнения от страна на общинските съветници.
След обсъждане Общинският съвет гласува Решение №530 от 30.03.2017 г. да бъде изменено в частта на т.1 „Условия за погасяване" както следва:
-        Вид на дълга - било „краткосрочен дълг, поет с договор за общински заем", става „дългосрочен дълг, поет с договор за общински заем"
-        Срокът за погасяване - било „до 12 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит, с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части без такса за предсрочно погасяване", става - до 25.09.2019 г. с възможност за предсрочно погасяване изцяло или на части без такса за предсрочно погасяване".
Решението на Общински съвет - Плевен видът на общинския дълг от краткосрочен да стане дългосрочен ще бъде представено на заседание на Управителния съвет на ФЛАГ на 25 май.

 
Евродепутатът Андрей Ковачев ще бъде официален гост на поклонението в Белене Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Политика
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 18 Май 2018 09:09
lager beleneНа 19 май, събота, евродепутатът и член на Председателството на Европейския парламент Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) ще бъде официален гост на ежегодното национално поклонение в памет на жертвите на лагера „Белене“. Събитието ще се състои на 19 май от 11 часа на остров Персин край града.
Входът е отворен за всички. Организаторите - фондация „Остров Белене“ и община Белене напомнят, че влизането в острова става с лична карта или друг документ за самоличност. Препоръчително е гостите и посетителите да пристигат поне час по-рано, тъй като придвижването до лагера отнема време.
През месец април 2018 година се навършват 69 години от откриването на ТВО “Белене”. Това е най-големият лагер за политически и идеологически опасни, за режима на комунистическата партия лица. С кратки прекъсвания той функционира до края на осемдесетте години на миналия век.

 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 520
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти