Начало Общество НПО Видеоинтервюта с известни личности по проект на сдружение „Учебна работилница Европа“ вече са с превод на английски
21 Ноември 2019 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 21 Ноември 2019 13:05
Четвъртък, 21 Ноември 2019 12:02
Четвъртък, 21 Ноември 2019 11:40
Четвъртък, 21 Ноември 2019 10:27
РЕКЛАМА
Видеоинтервюта с известни личности по проект на сдружение „Учебна работилница Европа“ вече са с превод на английски Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Сряда, 16 Октомври 2019 12:02
makedialog screenshot Посетители не само от България, а от цяла Европа и света могат да изслушат вълнуващите спомени на десетки интересни личности за „революциите“ на XX-и век, създадени по проект „Диалог“ на плевенското сдружение „Учебна работилница Европа“. Заснетите в Плевен видеоинтервюта пресъздават историята от втората половина на XX-и век, хвърлят светлина върху важни етапи в националната и европейската история и чрез личните спомени, впечатления и документи правят този период разбираем за младите хора днес. Благодарение на субтитрите на английски език тези „портрети“ на творци, общественици, бизнесмени и изявени професионалисти от България са достъпни за много повече хора. Можете да ги изгледате в страницата на проекта: http://makedialog.eu/bg/, с превод на английски адресът е: http://makedialog.eu/de/veranstaltungen/bulgaria/.
Пак в страницата на проект „Диалог“ вече са достъпни и видеоинтервютата, изготвени от партньора в Австрия, на адрес: http://makedialog.eu/de/veranstaltungen/osterreich/. Те са с поет, адвокат, художник, университетски преподаватели и директори на училища, учител, лекар, общественици. В своите изявления те изтъкват колко е важно образованието за общия европейски проект за мир, че в Европа трябва да се търси социално съвместно съществуване, повече солидарност и ясна позиция на ЕС по отношение на ксенофобията, антисемитизма и расизма.
Проектът „Да градим Европа чрез ДИАЛОГ - ДИАЛОГ срещу популизма, расизма и антисемитизма“ (DIALOG) е девети пореден проект за плевенското сдружение по програма „Европа за гражданите”. Той е по мярка „Европейска  памет за миналото“. „Учебна работилница Европа” е координатор на проекта, а партньорите са от Германия, Австрия и Гърция.
Видеоинтервютата в Плевен бяха направени от младежи от пет плевенски училища и гимназии: ПГРТО, ПГЕХТ, СУ „Иван Вазов”, ДФСГ „Интелект” и СУ „Яворов”, под ръководството на преподавателите Искра Иванова, Цветелина Карлукова, Горан Делиев, Даринка Петрова и Галя Петрова. Те разговаряха с  музиканта Васко Кръпката, актрисата Мариета Калъпова, творците Маша и Кирил Мескин, Диян Павлов - Джими, Антония Караиванова, почетния гражданин и бивш кмет на Плевен, Андрей Романов, хирурга доц. д-р Сергей Илиев, педагога и поетеса Нина Чилиянска, бизнесмена Станчо Тотов.
На Международно изложение в Градския музей на Йена, Германия, посветено на 30-годишнината от падането на Берлинската стена, което ще се състои в началото на ноември 2019 г., ще се проведе междукултурен диалог с творби и думи. В изложбата, съпътстваща събитията в Йена, ще бъдат включени рисунки и колажи, изработени от плевенски деца и младежи, които бяха експонирани в художествена галерия „Илия Бешков“ през май тази година. Така младите граждани от четирите страни членки на ЕС ще покажат своята представа за Европа - израз на визията им за бъдещето.


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията