Начало Общество НПО ПДИ представи в доклад състоянието на достъпа до информация в България през 2018 г.
23 Юли 2019 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 23 Юли 2019 12:19
Вторник, 23 Юли 2019 11:33
Вторник, 23 Юли 2019 11:24
Вторник, 23 Юли 2019 09:38
РЕКЛАМА
ПДИ представи в доклад състоянието на достъпа до информация в България през 2018 г. Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 06 Юни 2019 12:20
doklad PDI На 4 юни 2019 в Пресклуба на Българската телеграфна агенция ПДИ представи деветнадесетия годишен доклад за състоянието на достъпа до информация в България.
„Програма Достъп до информация подготвя доклада от приемането на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) през 2000 г. Особеното тази година е, че почти едновременно, на 30 май, бе публикуван и първият одитен доклад на Сметната палата „Прозрачност и публичност в дейността на държавната администрация и достъп до обществена информация“ за периода 1 януари 2016 - 30 юни 2018. За пръв път се прави оценка и се дават препоръки по отношение на политиките по прилагане на законодателството. „Голяма част от тези препоръки съвпадат с препоръките, които Програма Достъп до информация формулира в своите годишни доклади“, каза д-р Гергана Жулева, изпълнителен директор на ПДИ, откривайки пресконференцията.
„Положителното е, че Сметната палата поставя и срок за изпълнение на тези препоръки – средата на 2020 г. Това дава основание да вярваме, че догодина и резултатите от наблюдението на ПДИ ще покажат подобрение на практиките“, допълни д-р Жулева.
Тя представи и препоръките на ПДИ по отношение на задълженията за публикуване:
Секциите „Достъп до информация“ да се поддържат според изискванията на ЗДОИ, така че да изпълняват основната си функция – да улесняват търсещите информация;
Да се създаде във всички институции система за работа с електронни заявления. Както показват данните от проучването на ПДИ през 2019 на 564 органа на власт, едва 56 имат система за уведомяване на заявителя за регистрация на електронното заявление, което е 9,9%  от изследваните институции. Системата да включва следните функционалности:
-  посочване на действащ електронен адрес, на който да се изпращат заявленията в разяснителната информация в секция „Достъп до информация“;
-  задължителна регистрация на електронните заявления;
-  уведомяване на заявителя за датата на регистрация на заявлението;
-  изпращане на решението за предоставяне и предоставената информация на посочения от заявителя електронен адрес;
-  изпращане на решение за отказ на пощенски адрес, посочен от заявителя.
Да се уеднакви моделът на интернет страниците. В голяма част от тях е публикувана търсената информация, но публикуването е формално и несъобразено с потребителя;
Да се актуализират Вътрешните правила по ЗДОИ. Макар 78% от институциите да са приели и публикували такива правила, само 59% от тях са ги актуализирали в съответствие с последните промени в закона;
Да се определи орган, координиращ работата по закона, който да задава общи модели, да подпомага органите в прилагането им, да наблюдава и  анализира практиките и осъществява контрол.
Изводът за необходимостта от орган се налага от сравнението за активността на институциите в публикуване в Портала отворени данни, където органът за координация е определен със закон и това е Държавната агенция „Електронно управление“.
Проблеми:
Липсва независим орган, който да отговаря за прилагането на ЗДОИ, да наблюдава практиките, координира процеса, анализира резултатите, дава насоки за по-добро изпълнение;
Липсва възможност за административно обжалване и обжалване пред независима институция (информационен комисар/комисия);
След промените в Административнопроцесуалния кодекс от 01.01.2019 няма втора съдебна инстанция за защита на правото на информация;
Вече десета година българското правителство не предприема стъпки за присъединяване към Конвенцията на Съвета на Европа за достъп до официални документи (CETS No.205).
„По отношение на законодателството, свързано с достъпа до информация, през 2018 г. беше нанесен един от най-големите удари върху ЗДОИ. С непрозрачна законодателна инициатива, чрез промени в Административнопроцесуалния кодекс бе отменена втората инстанция по дела за достъп до информация. Така, заедно с липсата на висшестоящ административен орган, единственият ефективен механизъм за контрол на изпълнението и защита на правото на достъп до информация бе отслабен“, представи анализа на законодателството адв. Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на ПДИ.
За да илюстрира важността на съдебния контрол, Кашъмов представи данни от правителствените доклади „Състоянието на администрацията“, показващи нарастващия брой жалби срещу решения за предоставяне и решения за отказ на предоставяне на достъп до информация.
Александър Кашъмов представи препоръките от доклада на ПДИ по отношение на обжалването на решения по ЗДОИ.
Ето главните от тях:
Да бъде възстановена пълноценната защита на правото на достъп до обществена информация чрез предвиждането на най-малко две независими инстанции за разглеждане на жалби срещу откази и решения да се предостави достъп до обществена информация;
При възстановяване на двуинстанционното производство да се създаде бърз механизъм за съдебно разглеждане на дела по ЗДОИ;
При условие че не се възстанови двуинстанционното съдебно производство, да се създаде независим орган (информационен комисар или комисия), който да разглежда жалби като първа инстанция.
Повтаряща се препоръка в докладите на ПДИ е правителството да предприеме стъпки за присъединяване към Конвенцията на Съвета на Европа за достъп до официални документи (CETS No.205).
Статистика и характеристика на постъпилите случаи за правна помощ в правния екип на ПДИ и анализ на съдебната практика по дела за достъп до информация представи Кирил Терзийски от правния екип на ПДИ.
Диана Банчева, координатор комуникации в ПДИ оповести началото на процеса по събиране на номинации за Международния ден на правото да знам.
„Всеки може да изпрати своите предложения за награди и антинагради в шестте категории, като попълни онлайн формата на: http://www.righttoknowday.net/nominations/2019/.
Наградите ще бъдат връчени на специална церемония на 28 септември – Международния ден на правото да знам, обявен за такъв от основателите на Международната мрежа на застъпниците за свобода на информацията през 2002 на конференция, организирана от ПДИ. 28 септември бе признат за Международен ден на всеобщия достъп до информация от ЮНЕСКО през 2015“, съобщи Диана Банчева.

Текст на доклада „Състоянието на достъпа до информация в България 2018“ и приложенията ще намерите на адрес: http://www.aip-bg.org/publications/Годишни_доклади_за_състоянието_на_достъпа/
Докладът се издава в рамките на проект Консултативен център за прозрачност”, подкрепен с грант от Фондация "Америка за България".


Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Четвъртък, 06 Юни 2019 12:25
 
Фейсбук коментари
Сподели статията