Начало Общество НПО Втора успешна акция в Кайлъка на „Забелязано в Плевен” по идея на Димчо Бондоков
19 Април 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 19 Април 2019 15:12
Петък, 19 Април 2019 11:35
Петък, 19 Април 2019 10:52
Петък, 19 Април 2019 09:55
РЕКЛАМА
Втора успешна акция в Кайлъка на „Забелязано в Плевен” по идея на Димчо Бондоков Печат Е-мейл
( 3 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Иванка ВАТЕВА   
Неделя, 01 Април 2018 12:06
shah ploshtadka1 shah ploshtadka2 shah poshtadka3 shah poshtadka4 shah ploshtadka5 shah ploshtadka beni sin dimcho Какво се крие под тревата в Кайлъка? Пръст, буболечки, а може би съкровища. Както и някогашни забележителни места, като оригинална шахматна площадка, на която, по спомени на по-стари плевенчани се е играело с живи фигури – деца, вероятно с коронки на главите, обозначаващи различните фигури.
Да се възстанови площадката е идея на плевенчанина ентусиаст и пазител на паметта за миналото Димчо Бондоков. Той вече запали с подобно хрумване двайсетина млади хора, които за 3 часа на 17 март успяха с дружни усилия да разчистят от трева, храсти и немара красивото стълбище между двата язовира в Кайлъка. Акцията беше приета възторжено във Фейсбук от хиляди хора. Пак в социалната мрежа Димчо Бондоков сподели, че има още едно красиво място, от което има личен спомен и снимка от средата на 80-те години - площадка с 64 черни и бели квадрати за игра на шах, намираща се в района на тенис кортовете. И определи деня и часа - 31 март, 14:00.
Някъде в района обаче се оказа доста общо, за да се определи точното място. Малката група отзовали се на призива на Димчо, в която бяха администраторът на „Забелязано в Плевен”, Янислав Кунев и модераторът Георги Стоянов, 20-ина минути се чуди къде да започне да копае. Гадаеше се по снимката отпреди 30 години, но на нея няма големи дървета или други обекти в съседство, които да бъдат ориентир. Направиха няколко телефонни разговора с хора, които би трябвало да познават Кайлъка от години. Уви, удариха на камък.
Ясно беше само това, че площадката трябва да е в участъка между кортовете и зоокъта, защото там теренът е достатъчно голям и равен.
И едва когато на групи по двама отзовалите се тръгнаха да обхождат района дойде първият успех. Всъщност първата приятна изненада. Някой беше разкопал съвсем мъничък участък от... изгубената площадка. Групата веднага се зае с разчистването, което се оказа сравнително лесно, защото покривката върху мозаечните плочи се отделяше като килим. Само на места, където плочите са разрушени и особено там, където корени бяха пробили и бетонната основа чистенето се оказа по-трудно.
Докато работата напредваше доста хора се отъбиха от алеята, за да видят какво се прави. Един млад мъж - Бени Бенев скромно отбеляза, че той е открил площадката заедно със сина си Лъчко. Как познахте мястото попитаха го. "Беше различно", отговори Бени. Не, Бени, ти си различен! И това е чудесно.
Междувременно в главата на Димчо вече се раждат идеи за други места, заслужаващи да се разкрият в пълния си блясък.
А сред участниците в чистенето - идеи за това, как да се финансира възстановяването на шахматната площадка. Например с кутии, разположени в обекти в парка, в които да се пускат дарения. Или търсене на фирми, които могат да изработят пак от мозайка шахматните квадрати и бордюрите.
Едно е сигурно - съботната акция няма да е последна. Плевен се събужда!

Снимки: авторът и Димчо Бондоков

 Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Неделя, 27 Май 2018 11:48
 
Фейсбук коментари
Сподели статията