Начало Общество НПО Откриха уникалната инсталация с макети на 45 забележителности от двете страни на Дунав
19 Февруари 2018 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини
Понеделник, 19 Февруари 2018 17:12
Понеделник, 19 Февруари 2018 16:06
Понеделник, 19 Февруари 2018 15:14
Понеделник, 19 Февруари 2018 13:58
Валути
РЕКЛАМА
Откриха уникалната инсталация с макети на 45 забележителности от двете страни на Дунав Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 05 Декември 2017 13:11
maketi1 maketi2 Впечатляваща изложба от 45 реалистични обемно-пространствени умалени модели на значими културно-исторически обекти, разположени от двете страни по поречието на река Дунав, отвори врати в сградата на Областна администрация - Плевен. Уникалната композиция беше открита в 17 часа на 4 декември официално от кмета на Община Плевен Георг Спартански и областния управител Мирослав Петров, но може да бъде разгледана от 2 до 10 декември.
От българска страна са представени макети на крепостта „Баба Вида” във Видин, Националния музей параход „Радецки” в Козлодуй, Патриаршията в крепостта „Царевец” - Велико Търново, Регионалната библиотека „Любен Каравелов” в Русе, Двореца в Балчик и още десетки забележителности в Северна България. От румънска страна присъстват също знакови обекти: Траяновият мост /гр. Дробета, Турну Северин/, Дворецът в Крайова, Казиното в гр. Констанца.
Плевен е представен с макети на параклиса мавзолей „Свети Георги Победоносец”, художествена галерия „Дарение – Светлин Русев” и Румънски мавзолей в с. Гривица.
Атракционът е създаден в рамките на проект „Дунав – Река с много история”, стартирал през март 2016-а. Селектиран е в рамките на Първата покана за набиране на проектни предложения по Програма „Интеррег V-A Румъния – България” 2014-2020. Изпълнява се от фондация „Отворена длан”, Плевен и „Федерация на работодателите от окръг Олтения – Ф-ПРО”, Крайова, Румъния.
Макетите са изпълнени в мащаб 1:50 от специална смола и пресъздават реалистично обекта заедно с околностите му. Към всеки макет има осветление, а чрез слушалки посетителите могат да изслушат информация за него на три езика - български, румънски и английски.
Общата стойност на проекта е 1 083 440.69 евро.
Основната цел на проекта е подобряване на устойчивото използване на ресурсите и природното и културно наследство в зоната чрез прилагане на иновативни и дългосрочни мерки и дейности. Планирано е да се повиши информираността и популяризирането на трансграничния регион относно културно-историческите обекти, намиращи се в Южна Румъния и Северна България, както и  повишаване на туристическия поток в региона. С изпълнението му ще бъде създаден нов интегриран туристически продукт с висока устойчивост за региона.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

Последно променен на Сряда, 06 Декември 2017 12:34
 
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти