Начало Общество НПО ИПИ започва мащабен проект срещу незаконната търговия с тютюн
14 Август 2018 г., Вторник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 14 Август 2018 16:52
Вторник, 14 Август 2018 16:00
Вторник, 14 Август 2018 14:47
Вторник, 14 Август 2018 11:11
Валути
РЕКЛАМА
ИПИ започва мащабен проект срещу незаконната търговия с тютюн Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 14 Септември 2017 12:35
nelegalen tjutjun Институтът за пазарна икономика (ИПИ) започва нов 2-годишен проект, с фокус върху незаконната търговия с тютюневи изделия у нас. България е ключов пример по отношение на незаконната търговия на тютюневи изделия в Европейския съюз поради ред причини: 1) страната е външна граница на ЕС; 2) макар и да е най-бедната страна в ЕС, България следва да прилага минималните акцизни ставки върху тютюневите изделия в съюза; 3) страната се характеризира със слаби институции и високи възприятия за корупция; 4) България е сред страните, чиито бюджети са в най-голяма степен зависими от акцизното облагане на тютюневи изделия в ЕС. През последните 10 години България се изправи пред редица предизвикателства по отношение на акцизното облагане на тютюневите изделия, които в отделни моменти донесоха негативи за пазара и обществото като цяло.
Основната цел на проекта „Право и икономика на незаконната търговия с тютюневи изделия в България“ е да проучи и покаже недостатъците във водените политики, както и институционалните слабости, които дават добра почва за незаконна търговия с тютюневи изделия в страната, разсясняват от ИПИ. Тези проблеми, от своя страна, водят до сериозни негативни последици за обществото като изкривяване на легалния пазар, загуба на данъчни приходи, корупция и финансиране на престъпни дейности.
Стъпвайки на смесения подход „икономика и право“, ще обвържем икономическите теми като акцизната политика, еластичността на цените и достъпността за потребителите с правните и институционални въпроси. Сред последните ще акцентираме върху адекватността на законовата рамка, представянето на разследващите органи и прокуратурата, както и съдебната практика в сферата. Това ще ни помогне да изведем решения за политиките и регулаторната рамка, които ще бъдат от полза както за правителството (данъчни приходи), така и за участниците на пазара (честни правила и ограничаване на незаконния пазар), споделят експертите от ИПИ.
Водещият фокус на проекта ще е върху незаконната търговия в България. Въпреки това, проектът ще има своята насоченост и към европейските политики. По-доброто разбиране на потенциалните негативни ефекти от хармонизирането на акцизната политика в рамките на ЕС е от ключово значение за бъдещетото развитие на съюза в тази посока.
Проектът на ИПИ е в рамките на инициативата PMI IMPACT – световна инициатива за предоставяне на финансова подкрепа на организации, разработващи и изпълняващи проекти за борба с незаконната търговия и свързаните с нея престъпления. Той е сред 32 проекта, които бяха избрани от над 200 проектни предложения в първия кръг на PMI IMPACT.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията