25 Януари 2021 г., Понеделник
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 23 Януари 2021 13:12
Събота, 23 Януари 2021 11:28
Петък, 22 Януари 2021 16:28
Петък, 22 Януари 2021 13:16
Петък, 22 Януари 2021 12:16
Петък, 22 Януари 2021 11:43
Петък, 22 Януари 2021 10:54
Петък, 22 Януари 2021 10:05
Петък, 22 Януари 2021 10:00
Петък, 22 Януари 2021 09:55
Петък, 22 Януари 2021 08:46
Четвъртък, 21 Януари 2021 13:10
Четвъртък, 21 Януари 2021 09:35
Четвъртък, 21 Януари 2021 09:30
Сряда, 20 Януари 2021 14:26
Сряда, 20 Януари 2021 12:44
Сряда, 20 Януари 2021 12:07
Сряда, 20 Януари 2021 11:34
Сряда, 20 Януари 2021 10:11
Сряда, 20 Януари 2021 09:22
Вторник, 19 Януари 2021 13:39
Понеделник, 18 Януари 2021 16:46
Понеделник, 18 Януари 2021 12:51
Понеделник, 18 Януари 2021 11:54
Понеделник, 18 Януари 2021 11:11
РЕКЛАМА
НПО
Пет проекта от областта получават финансиране по програма „Следващите 10“ на фондация „Америка за България“ Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 07 Януари 2021 11:11
us4bg logo 600x600Издателят на www.posredniknews.com - фондация „Съвременна плевенска медия“ е сред организациите и екипите, които получават финансиране като част от програмата „Следващите 10“ на фондация „Америка за България“ в подкрепа на важни идеи.
Проектът на „Съвременна плевенска медия” е по първата от четири основни теми, по които от „Америка за България“ обявиха конкурси - „Добро управление на местно ниво“. Той е със заглавие „Граждани за прозрачно местно управление в област Плевен“ и срок на работа от януари 2021 до юни 2022 г. Заложените в проектното предложение дейности включват преглед на вътрешните правила за управление на цикъла на възлагане на обществени поръчки в 11-те общини в областта, анализ на обществените поръчки, публикувани в раздел „Профил на купувача“ в сайтовете на общините, оценка съгласно Дванадесетте принципа за добро демократично управление на местно ниво, обучения в Плевен за журналисти и активни граждани за мониторинг на публичността и прозрачността на местните власти и подаване на сигнали за корупция, анкети с представители на бизнеса и с граждани по темата за обществените поръчки. Предвидено е публикуване в posredniknews.com, в други местни и регионални медии, както и в такива с национален обхват на авторски журналистически материали по темата на проекта - интервюта, анализи и разследвания.
Радостно е, че още няколко от 62-та одобрени от общо 310 проекта, подадени по четирите раздела на конкурса на фондация „Америка за България“, са с плевенски адрес.
В раздел „Добро управление на местно ниво“ сред финансираните от фондация „Америка за България“ е още Сдружението на кметовете на кметства в община Червен бряг. Тяхната „Мобилна правна клиника“ ще разчита на консултации от адвокати, които членуват в Адвокатска колегия - Плевен.
Един от 15-те проекта в конкурса „Онлайн учене“ e „Чети и успявай“ на основно училище „Антон Страшимиров“ - с. Бохот, община Плевен.
По конкурса „Туризъм по Дунав“„Америка за България“ ще финансира проектни предложения, които да допринесат за развитието на Дунавския район като привлекателна туристическа дестинация, с активни и жизнени местни общности. Тук две от одобрените идеи са от нашата област: на народно читалище „Напредък 1871“, град Никопол - „Дунав - хора, природа и традиции“ и на Дирекция на природен парк „Персина“ - Фестивал на къдроглавия пеликан“.
Пожелаваме успех на всички.
Последно променен на Сряда, 06 Януари 2021 22:02
 
Проект с плевенско участие търси отговор на въпроса: Как се променят етичните норми в дигиталното пространство Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 18 Декември 2020 10:34
card Digiethik1card Digiethik2card Digiethik3card Digiethik4Какво бихте предприели, ако на детето ви се подиграват в затворена група на WhatsApp например, защото то не играе добре баскетбол? Бихте ли разкрили, че сте в инвалидна количка в онлайн чат? Бихте ли се осмелили да осъдите своя депутат от избирателния район за реч на омразата в социалните медии? Въпросите, с които се сблъскваме всеки ден в нашия дигитален живот, са разгледани в нашия европейски проект: „Грижа и образование - Професионализация на социалната работа при формиране на етични компетенции в поведението при дигиталното използване (ЕТИКА)“, споделя Пенка Спасова, ръководител на проекта от страна на Сдружение „Учебна работилница Европа“ - Плевен. „Поради все по-систематичното използване на технологиите, което стана неизбежно заради COVID-19, всеки ден сме изправени пред нови предизвикателства“, коментира г-жа Спасова, която заедно с европейски партньори от Австрия, Гърция, Германия и Словения работи по този проект. „Ежедневният ни контакт с интернет създава нови дилеми от морален характер, следователно е наложително да създадем нов кодекс за поведение относно нашето присъствие в дигиталното пространство. В нашия все по-дигитален глобализиран свят този нов кодекс ще се появи чрез диалог с гражданите“, добавя тя.
Пенка Спасова споделя повече за дейностите по проект „Етика“.
„От февруари 2019 г. работим заедно с нашите партньори по проекта, за да разработим инструменти, с които можем да дадем отговори на етични въпроси. Освен всичко друго, ние разработихме образователната игра „p@th, play, think“, която насърчава съпричастността и самоанализа. Играта е подходяща за тийнейджъри, но също и за учители или родители, и се предлага на английски, немски, гръцки, словенски, италиански, арабски и разбира се на български език. Това е ролева игра, в която участниците се насърчават да се въплъщават в различна личност и да отразяват ежедневния дигитален живот чрез „техния поглед“. И всичка това се случва въз основа на различните видове карти - информационни, карти за набран опит, перспективни и ролеви карти, които те обменят помежду си“.
В края на този месец играта ще бъде факт и ще може да се разпространява безплатно сред заинтересовани институции, родители, младежи, семейства. При интерес заявка за получаване на играта може да се направи чрез контактната форма на Сдружението, на адрес: https://lernwerkstatt-bg.eu/about.php#contacts.
Дейностите по проекта „Етика“ ще приключат през януари следващата година и ще бъдат представени всички резултати. Очаква се още организиране на радио кампания и мултиплициращи събития във всички партньорски страни, насочени към представяне на резултатите от проекта и повишаване на обществената осведоменост. „Поради обстоятелствата, свързани с пандемичната обстановка, твърде вероятно е последното събитие по проекта де се проведе онлайн, затова вече сме в подготовка за него“, заключава г-жа Спасова.
Можете да намерите повече информация за проекта на https://lernwerkstatt-bg.eu/digiethik.php както и на www.digiethik.eu.
Последно променен на Четвъртък, 17 Декември 2020 21:41
 
И в пандемията работата на сдружение „Учебна работилница Европа” продължава с 5 нови проекта Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 04 Декември 2020 12:57
pet novi proektaВ нови пет европейски проекта е партньор активното плевенско сдружение „Учебна работилница Европа. Два от тях са по програма „Европа за гражданите, а останалите - по програма „Еразъм+. Дейностите по новите проекти започват през последните месеци на 2020 г., а продължителността им е различна, до края на 2021 или 2022-а година.
Проект „ЕВРОПА - Единство, човешко достойнство и солидарност - просто една мечта? (EДИНСТВО) е вече 11-и поред проект по Програма „Европа за гражданите“, в който участва сдружението. Координатор е сдружение Educommart, Гърция, а останалите партньори са от Германия и Румъния. Проектът се посвещава на настоящите предизвикателства пред Европа - популизъм, национализъм и расизъм. За целта се използват различни иновативни методи: на работни срещи със съвременници, гражданите от различни поколения ще обменят идеи за времето на хунтата, диктатурите и над 30-те години европейско „ЕДИНСТВО“. На международни конференции в Кифисия, Плевен, Тимишоара и Люнебург ще се проведат работни семинари, вътрешен обмен и публични дискусии с представители на политиката и обществото. Повече за проекта ще научите на адрес: www.europe-unity.eu.
Проект Демокрация в криза? 30 години след обединението - МОЯТА ЕВРОПА - оформяне демократично и солидарно бъдещето на Европа“ също е по програма Европа за гражданите“. Координатор е сдружение „Правото в Европа“, Германия. Партньорите са сдружение „Учебна работилница Европа”, България, сдружение от Германия и фондация от Испания. Проект „ДЕМО“ ще обсъди ситуацията с демокрацията в Европа със съвременни свидетели, с граждани и представители на политиката чрез снимки и речи. В България старите структури на диктатура са все още живи и корупцията заплашва демокрацията, в Испания сепаратизмът изгражда „нови стени“, в Тюрингия (Германия-Изток) една дясна популистка партия обединява над ? от населението, а в Западна Германия хората са скептични към обединението и разширяването на ЕС на изток. Затова е още по-важно да се разговаря с гражданите за настоящото положение на демокрацията и бъдещето на Европа и те да бъдат канени да участват активно. Във всяка страна работни семинари със свидетели ще послужат за оживяване на „Историята на обединението”. Специално младите граждани са поканени да пишат есета, които да четат в „Речи от балкона“, да обходят своя град и да направят снимки на Европа и обединението във фото-маратон. Чрез дискусии, улични проучвания и радиокампании гражданите са поканени да се справят с предизвикателствата пред Европа и да участват активно в оформянето им.
Проект Еврородители 2020“ по програма „Еразъм+ е продължение на приключилия успешен проект „Еврородители. Координатор по него е Systeme in Bewegung e.V., Германия, а партньорите освен от България са от Гърция, Германия, Испания и Австрия. Семейството е най-малката система в европейското общество, отправна точка за демократично образование и социални промени и заслужава специална подкрепа. От предишния си проект партньорите са наясно, че семействата в цяла Европа влизат в конфликти по сходни въпроси, че имат едни и същи проблеми. В проект „Eврородители 2020“ ще бъдат надградени резултатите от проект „Еврородители, като първо ще бъде проведено проучване, за да може дейностите да се насочат точно към нуждите на родителите. По проекта ще бъде разработена игра, която улеснява, стимулира и прави лесно разбираема комуникацията по трудни теми в семейството. Опитът показва, че много родители изпитват облекчение, когато установят, че не са сами със своите проблеми. С разработването на играта те могат не само да имат усещането, че някои проблеми засягат семействата в цяла Европа, но и да влязат в пряк контакт с подходи от други страни.
Много оригинална и актуална е темата на проект Учебна програма и предизвикателство за обучение и прилагане на основна финансова грамотност (FibiC)“ по мярка Иновации - Стратегически партньорства за обучение на възрастни на програма „Еразъм+. Негов коoрдинатор е сдружение „Правото в Европа“, Германия, а партньорите са от 5 европейски страни: Германия, България, Австрия, Белгия и Испания. Това е образователен проект, който има амбицията да обучава всеки потребител в прилагането на компетентно и самоопределено боравене с пари.
Информираността и поведението при боравене с парите са формирани културно, традиционно и семейно и темата за грамотното използване на парите не може да се намери в нито един учебник. Последните изследвания на OECD (ОИСР, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие) показва, че хората с по-малка финансова грамотност са по-склонни да вземат скъпи заеми, да надвишават кредитните си линии по-често и да спестяват по-малко за старини. Някои от тях изпитват затруднения при плащането на сметките си и се нуждаят от професионална помощ, за да се справят адекватно с дълговете си. По време на коронакризата нуждата на много хора да се справят с по-малко пари се увеличи, защото безработицата и ограниченото работно време се увеличават. Понастоящем 30 процента от европейците нямат никакви спестявания.
В много европейски държави има спешна нужда да се подобри разбирането за парите и финансовите въпроси и да се даде възможност на хората да използват парите разумно. Главната цел на проект „FibiC“ е като първа стъпка да определи темите и източниците на основно финансово образование, отговарящи на темата. Следващата стъпка е да се разработи учебна програма/учебен план, която да служи като ръководство и ориентация за образователните институции, когато те планират и проектират мерките за обучение и допълнителна квалификация.
Проект Живеейки устойчиво в Европа, третият от новите проекти на „Учебна работилница Европа по „Еразъм+” е отново с координатор Systeme in Bewegung e.V., Германия. Партньорите са от България, Германия, Белгия, Австрия и Испания. Организациите в този консорциум ще потърсят практически решения, традиционни умения и отговори на спешни въпроси, свързани с теми като климатичните промени и замърсяването на океаните. За тази цел ще бъдат събрани подробните въпроси, които семействата си задават, когато се опитват да живеят по-устойчиво и ще бъдат потърсени отговори. Също така ще се запознаят с практики и действия, които са били често срещани при днешните баби и дядовци, и които сега отново придобиват значение за по-екологичен начин на живот. Резултатите от този обмен ще бъдат предоставени на семействата в близост до партньорските организации и чрез социалните медии ще станат достъпни за възможно най-голяма аудитория.
Подробности за всички проекти можете да прочетете в интернет страницата на "Учебна работилница Европа", в която се публикуват и новини за тях: https://lernwerkstatt-bg.eu/.
Екипът на сдружението вече започна подготовка за дейностите, в които е ангажиран и ще разчита в изпълнението им на стотиците си съмишленици и привличането на нови партньори от Плевен и цяла България.

 
 
Фондация „Аз съм Кайлъка” получи право безвъзмездно да ползва за 10 години бившата вила на ген. Иван Винаров Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 17 Декември 2020 11:42
vila Ivan VinarovОбщински съвет - Плевен прие решение да се учреди безвъзмездно право на ползване за фондация „Аз съм Кайлъка” върху недвижим нежилищен имот - частна общинска собственост, в парк „Кайлъка”. Става дума за едноетажна сграда, ползвана от ген. Иван Винаров в последните години от живота му. До 1991 г. имотът е бил музеен кът, който впоследствие е бил закрит. Към момента сградата е в лошо и неподдържано общо състояние.
В писмо до председателя на Общинския съвет Мартин Митев и кмета на Общината Георг Спартански, внесено от Людмила Дяковска в качеството й на председател на УС на фондация „Аз съм Кайлъка” се посочва, че желанието на фондацията е вилата да им бъде предоставена безвъзмездно за ползване и стопанисване за 10 години. След дебат съветниците подкрепиха предложения срок, като допълниха текста с нова точка, която гласи, че в рамките на първите 3 години след сключване на договора обектът в парка, предоставен за безвъзмездно право на ползване на „Аз съм Кайлъка”, трябва да бъде приведен във вид, годен за експлоатация. Средствата, необходими за ремонтно-възстановителни дейности, както и консумативните разходи, свързани с текущото обслужване и поддръжка на къщата, ползвана от ген. Иван Винаров в „Кайлъка“, ще бъдат изцяло за сметка на ползвателя в лицето на Фондацията, е записано още в решението на Общинския съвет.
Фондация „Аз съм Кайлъка“ е вписана в Централния регистър на юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. Една от целите й е възстановяването на парковата част, в това число и знакови за парка и града забележителности, каквато е къщата, в която е живял ген. Иван Винаров. Идеята на фондацията е след ремонт и възстановяване на къщата в нея да бъде създадена експозиция, посветена на личности, повлияли положително на развитието на Плевен. Работното име на колекцията е „Аз съм Плевен" и има подкрепата на Регионалния исторически музей, Министерство на културата и структурите на Държавния архив.
 
За пореден път работата на „Учебна работилница Европа“ беше представена като пример за успех Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 19 Ноември 2020 14:32
istorii na uspehaistorii na uspeha 2020 online2istorii na uspeha 2020 onlineПлевенското сдружение „Учебна работилница Европа“ беше поканено за участие в кампанията „Истории на успеха“, организирана от Националния център за контакт по програма „Европа за гражданите“. Идеята на кампанията е да бъдат показани усърдието, постоянството и професионализма на българските организации, които координират проекти и участват като партньори в устойчиви европейски мрежи.
Събитието се проведе онлайн на 18 ноември 2020 г., в платформата Microsoft Teams, която не изисква предварителна регистрация.
Освен „Учебна работилница Европа“ в срещата бяха представени Община Аксаково, която има богат опит с проекти по мярка 2.2 на програма „Европа за гражданите“ - „Мрежи от градове“, и Европейски информационен център - Велико Търново, който има успехи по мярка 2.3 „Проекти на гражданското общество“.
Изпращаме един успешен програмен период - от 2014 до 2020 г., в който много български организации се включиха в програмата и работеха заедно с европейските си партньори за създаването на устойчиви мрежи за взаимодействие, популяризирането на общата история и споделените ценности на Европа, насърчаване чувството за европейска идентичност и гражданската ангажираност, отбеляза ръководителят на Националния център по „Европа за гражданите“, Добрина Милушева. В своята презентация г-жа Милушева отбеляза, че след 2016 г. програмата е увеличила полулярността си в България и резултатите са налице – двойно повече одобрени за финансиране български проекти. Страната ни е в първата десетка в ЕС по брой бенефициенти. А по мярка „Побратимяване на градове“, по която кандидатстват общини, процентът на успеваемост у нас за последните 3 години е над 75%, при среден процент за Съюза 17-19.
Първо беше представянето на сдружение „Учебна работилница Европа“, което има вече 12 проекта по програма „Европа за гражданите“ - 10 приключили успешно и 2, по които сега започва работа. От тези 12 проекта 9 са по направление „Европейска памет за миналото”, отбеляза председателят на сдружението, Пенка Спасова. Тя представи накратко мисията и историята на „Учебна работилница Европа“, широкия кръг участници в проектите - от деца, ученици и студенти до пенсионери, хора с различни професии и интереси, доброволци, като посочи, че голямо богатство са младите хора, които се занимават с изкуство, дизайн и компютърни науки, които вливат свежа кръв и ентусизъм, а той мотивира екипа на сдружението да продължава да работи.
С приветствие, в което благодари за съвместната работа, в представянето на „Учебна работилница Европа“ се включи Севинч Алиева, преподавател в ДФСГ „Интелект“ - Плевен, училище посланик на Европейския парламент в България. Г-жа Алиева сподели впечатления от дискусията в тяхното училище - заключителното събитие по последния приключил проект на „Учебна работилница Европа“ - проект „ФЛАГ“ и как тя е предизвикала младите хора да се замислят по важни и актуални въпроси, провокирала е желание за нови инициативи и дискусии по различни теми.
Акцент в представянето на успешното плевенско сдружение беше проект „Диалог“, осъществен в периода септември 2018 - ноември 2019 г. като координатор е Учебната работилница, с партньори от Германия, Австрия и Гърция. Участниците в онлайн срещата се запознаха с много дейности по проекта. По-детайлно - с основната от тях, създаването на биографии под формата на видеоинтервюта с интересни личности: творци, общественици, педагози, общественици, политици, бизнесмени, изявени професионалисти. Тези биографии, общо 46, 11 от които са от България, пресъздават историята от втората половина на 20-и век, хвърлят светлина върху важни етапи в националната и европейската история и чрез личните спомени, впечатления и документи правят този период разбираем за младите хора днес. Към момента сайтът на проекта: http://makedialog.eu/ има над 31 200 посещения. Участниците в онлайн срещата изгледаха откъси от интервютата с музиканта Васко Кръпката и актрисата Мариета Калъпова.
Това е поредно участие на „Учебна работилница Европа“ в популяризиране на успешните български проекти от Националния център за контакт по програма „Европа за гражданите“. Сдружението беше включено в печатната брошура „Успешните български проекти 2014-2017“ с първия си проект като координатор - „Мир“. Проект „Диалог“ е сред представените в онлайн брошурата „Време за вдъхновяващи истории 2018“, на адрес https://timeforinspiringstories.wordpress.com/. Голяма чест за сдружението е това, че има издадена отделна брошура с всичките му проекти по програма „Европа за гражданите“, която можете да видите на адрес http://mc.government.bg/files/5630_brosh.pdf.
Запис от срещата, проведена на 18 ноември, ще откриете тук: https://youtu.be/UC1sbPf05IM
#ИсториинаУспеха #YesREMxBG #YesNTxBG #YesCIVxBG.
2020 е последната година от изпълнението на настоящата програма „Европа за гражданите“, отбеляза Добрина Милушева. През новия програмен период 2021-2027 г. неин  наследник е програма „Граждани, равенство, права и ценности“. И хубавата новина отпреди дни е, че бюджетът ще е двойно по-голям в сравнение с изминалите седем години.
Последно променен на Четвъртък, 19 Ноември 2020 14:54
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 111
Фейсбук коментари
Сподели статията