26 Май 2018 г., Събота
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 26 Май 2018 14:54
Събота, 26 Май 2018 13:11
Петък, 25 Май 2018 17:54
Петък, 25 Май 2018 17:14
Валути
РЕКЛАМА
НПО
Плевен става част от проект на асоциация "Докосни дъгата" и ММС Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 21 Май 2018 18:06
dogovor dokosni dagataДнес в Министерството на спорта д-р Денислава Ангелова, председател на асоциация "Докосни дъгата", подписа договор по проект "Младите хора - Бъдещето на България - това сме ние" по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта за 2018 г.
Проектът ще обхване общините Варна, Кърджали, Плевен и Шумен, а сред основните му акценти са темите „Насърчаване на здравословен начин на живот“,
Превенция на различните форми на зависимости“ и Превенция на агресията сред младите хора“.
Проектът
Младите хора – Бъдещето на България – това сме ние” цели изграждане на социално отговорно поведение сред младежи на възраст 15-19 г., развитие на самочувствие, самоувереност, работа в екип и други умения за справяне с трудности.
Проектът предвижда прякото включването на 160 младежи  на възраст 15-19 г., от които 20 младежи в неравностойно положение и 1 000 младежи непряка целева група, от община Плевен, община Шумен, община Варна и община Кърджали.
Редица изследвания, извършени  през последните 3 години, показват все повече зачестили случаи на агресия и насилие, извършени от деца и младежи или над тях. Младите хора не винаги осъзнават ефекта от своите действия и често не могат да разграничат последиците от тях, които често прерастват в тормоз или насилие, нанасящи трайни физически или психически вреди.От друга страна младото поколение демонстрира пасивно поведение и занижена социална и здравна култура, която обхваща знания за различните видове зависимости, отношения и социално отговорно поведение в съвременното демократично общество.
В рамките на проекта са предвидени дейности и методи, създаващи условия за подкрепа и мотивация, за личностно развитие на всеки участник, а именно: провеждане на обучения и четири тематични форума с младежи от 15 до 19 г. на тема
Агресия, насилие, зависимости и последици; организиране и провеждане на спортни прояви; организиране и провеждане на  обучения, посветени на здравословния начин на живот; провеждане на информационни кампании, насочени към превенция на агресията и насърчаване на здравословния начин на живот.

 
Фигурите за шахматната площадка в "Кайлъка" вече са тук Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 18 Май 2018 12:57
figuri shah1Пълният комплект черни и бели фигури за шахматната площадка в парк "Кайлъка" вече са предадени на доброволците от "Забелязано в Плевен". Организаторите на петия Маратон на приятелството прегърнаха каузата на ентусиастите и решиха дарението, което се отделя от таксата за участие в състезанието, да е за този едновременно спортен и атрактивен обект.
Ще припомним, че на 31 март, при втората акция за разчистване на места в парка беше разкрита шахматната площадка между тенис кортовете и зоокъта. По възстановяването й има още работа, затова допълнително ще ви информираме за откриването й.
Фигурите са пластмасови, всяка е с тегло около 400 грама, но могат да бъдат напълнени с пясък.

Снимка: Янислав Кунев, "Забелязано в Плевен"
 
От "Традиция" събраха хайдушка дружина край Горталово Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 14 Май 2018 09:20
hajduti1hajduti2hajduti3Тази събота, 12 май, в местността „Разцепен камък“ край село Горталово беше представена историческа възстановка „Хайдушка дружина“. Организатори на събитието бяха Кметство с. Горталово и Регионален клон „Васил Ганчев – Плевналията“ – Плевен към национално дружество „Традиция“, информира секретарят на плевенския клуб, Милен Първанов. Във възстановката взеха участие и Регионалните клонове - „З4-ти пехотен троянски полк“ – Априлци-Троян-Севлиево и „Васил Левски“ – гр. Ловеч към Национално дружество „Традиция“.
В близо половин часовата жива картина по изключително атрактивен начин бяха представени моменти от живота на народните закрилници – хайдутите.
През петвековното турско робство бойните подвизи и храброст на хайдутите се превръщат в легенда, държейки буден българския дух и  поддържайки пламъка на съпротивата срещу потисниците.

Снимки: Мая Георгиева

 
ПДИ представя доклад за състоянието на достъпа до информация Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 17 Май 2018 16:19
pdiНа 22 май 2018 (вторник), от 11.00 часа, в Национален пресклуб на БТА в София фондация „Програма достъп до информация” (ПДИ) ще представи пред медиите традиционния си годишен доклад за състоянието на достъпа до информация в България през 2017 г.
На пресконференцията ще стане ясно какви са препоръките на ПДИ за по-голяма прозрачност и отчетност на институциите и подобряване на достъпа до информация за гражданите. Експертите на регулациите в областта на достъпа до информация ще направят анализ на на ситуацията. Журналистите ще научат какво е състоянието на активната прозрачност за 567 органа на власт и ще се запознаят с проблемите при търсенето на информация и  с тенденциите в съдебната практика по законодателството за достъп до информация.
Автори на доклада са Гергана Жулева, Александър Кашъмов, Кирил Терзийски и Стефан Ангелов от екипа на ПДИ.
Пресконференцията може да се гледа директно онлайн на адрес: http://www.bta.bg/bg/pressclub
Текстът на доклада и приложенията към него са публикувани на страницата на ПДИ: http://www.aip-bg.org/publications/Годишни_доклади_за_състоянието_на_достъпа/ 
Докладът е изготвен в рамките на проект „Консултативен център за прозрачност”, финансиран с грант от Фондация "Америка за България".

Последно променен на Четвъртък, 17 Май 2018 17:22
 
По проект "Стени" фотоси, показващи властта на границите, влизат в диалог с младежки творби Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 04 Май 2018 18:12
izlojba steni1izlojba steni2izlojba steni3izlojba steni5Сдружение „Учебна работилница Европа” е партньор по проект с название „Преодоляване на стените между хората в кризисни времена - да изградим бъдещето на Европа (Стени)”, по програма „Европа за гражданите” на Европейската комисия. Координатор на проекта е сдружение „Заедно в Европа”, Люнебург, Германия, а партньорите освен от България са от Гърция, Белгия и от Йена, Германия.
Историята на Европа е история на постижения и мир. Но днес е необходимо да напомним за тази мирна история. Ксенофобията противоречи на основните ценности на Европейския съюз. Проект "Стени" работи за премахване на новите прегради, издигани от предразсъдъци, националистически движения, от десни популистки лозунги, нетърпимост и изолация. Необходим е диалог и затова каним гражданите, без оглед на възрастта им, да вземат участие в него  с мероприятия и методи, които не са част от ежедневието. Дейностите по проект „Стени” започнаха с открити уроци в четири плевенски училища, с някои от които работим вече по трети проект: СУ „Пейо Яворов”, СУ „Стоян Заимов”, ДФСГ „Интелект” и ПГЕХТ „Проф. Асен Златаров”. На тях беше направена презентация на тема „Договорите от Рим като основа на EС - до днешната „отворена” Европа”. Участниците научиха факти за изграждането на общността още от двата Договора от Рим през 1957 г., постепенното й разширяване, основните политики и дейността на институциите. Освен това, учениците от тези училища се запознаха чрез снимки и видеоматериал с работата на немския фотограф Юрген Ритер, която до голяма степен е вдъхновение за дейностите по проекта. Ритер е заснел цялата 1 400 км вътрешна граница на Германия отпреди и след обединението, включително Берлинската стена, съпоставяйки как е изглеждало тогава и днес.
Всички плевенски ученици бяха поканени да представят собствената си визия за „Толерантна Европа без граници” - чрез собствени снимки и фотоколажи, рисунки и есета на тази тема, за което обявихме конкурс.
В художествена галерия „Илия Бешков” вече е експонирана фотографска и художествена изложба, в която фотографии на Юрген Ритер, които драстично показват „властта” на границите, влизат в диалог с конкурсните творби на млади плевенчани.
Този диалог ще бъде основата за дискусия между поколенията относно бъдещето на Европа, която ще се проведе в художествена галерия „Илия Бешков” на 8 май, вторник, от 16:30 часа. Участниците ще имат възможност да разгледат изложбата, да научат повече за работата на Юрген Ритер, да чуят лични спомени от Берлин през 1990 година, да присъстват на награждаването на победителите в конкурса по проекта.
Това е шести проект на „Учебна работилница Европа” по програма „Европа за гражданите” и пети по направление „Европейска памет за миналото” на програмата. С всеки следващ проект броят на партньорите на сдружението и на преките и косвени участници в проявите се учвеличава. А с това - наученото и запаметеното от младите хора за близкото минало на България и Европа, което е предпоставка за по-доброто ни общо бъдеще.

Ето цитати от отличените в конкурса есета:
„... и стъпка номер три - разбирането. Тя е може би най-трудната от всички. Лесно е да чуеш някого, евентуално да осмислиш в каква ситуация е, но дотам. Разбирането на ума и душата на хората е нещо по-висше, не е за всеки. Малко могат да се поставят на мястото на друг, да усетят болката му и да го разберат. Успееш ли да влезнеш в чуждите обувки, да видиш света през другите очи, значи си успял”.

„Европа без граници е блян, за който много от нас мечтаят, но малцина вярват за достижим. Хиляди хора ежедневно са принудени да напускат страната си, за да спасят живота си и този на своите близки или просто се впускат в преследване на своите мечти и цели. Стотици от тях загиват морално или дори физически, борейки се за това свое си право на по-добър живот, а останалите безпомощно размахват юмруци срещу дискриминацията в своя нов дом. Наречете идеята ми утопия, но като всеки млад гражданин виждам перспектива в обществото и вярвам в доброто. Една топла усмивка и разбирателство са способни да спрат войната между различията на база етнос, религия, ценности”.

„Толерантността е необходима, за да обединява, за да опознаем и обикнем различния, и когато това се случи, думата „толерантност“ ще излезе от речника на човеците, защото е нужна, само когато търсим разликите, няма да е нужна, когато започнем да виждаме приликите и заобичаме ближния”.

„Аз съм една обикновена тухла. Бях от Берлинската стена. Но можете да ме сложите и на стена между Мексико и САЩ, Великобритания и Ирландия, България и Македония, Европа и Близкия Изток. Болката, която ще донеса, е еднаква.
Ранени и разделени семейства, разбити мечти и постепенен регрес.
Аз съм една обикновена тухла. И дете може да ме бутне. И дете може да ме събори.
Но когато съм сред многото, когато сме заедно, сме силни. Никой не може да се изправи срещу нас.
Затова внимавайте, когато изграждате стени. Аз и братята ми бихме били също толкова силни и като мостове”.
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 78
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти