11 Декември 2019 г., Сряда
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Вторник, 10 Декември 2019 15:38
Вторник, 10 Декември 2019 12:49
Вторник, 10 Декември 2019 11:37
Вторник, 10 Декември 2019 11:20
РЕКЛАМА
НПО
Отиващата си 2019 година е успешна за екипа на читалището в Победа Печат Е-мейл
( 1 Глас )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 09 Декември 2019 11:28
NCh Zora Pobeda2Успешна година приключва за Народно читалище „Зора-1990“ в Победа, Община Долна Митрополия, отчитат от институцията. Наред с традиционната читалищна дейност, включваща инициативи за отбелязване на всички празници от културния календар на читалището, с удовлетворение екипът прави равносметка на изминалата 2019 г., като отчита и два реализирани проекта.
Първият проект ЛЯТНО АРТ СТУДИО „Рисувай, твори, танцувай“, финансиран от НДФ „13 века България“, осигури на местните и гостуващите деца уникално и незабравимо лято в Победа. Чрез изкуство и творчество, културни предизвикателства и перспективи за израстване, нови запознанства и приятелства, придобити умения и създадени красиви продукти, беше осмислено всекидневието през лятната ваканция.
Вторият спечелен проект е по Програма „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ 2019 г. към Министерство на културата. Библиотеката на Народно читалище „Зора-1990“ обогати своя фонд с 89 нови заглавия ученическа литература, българска художествена литература и чужда художествена литература.
Съфинансирането и по двата проекта бе осигурено от собствени средства на читалището, реализирани от Работилницата за мартенички и последвалия благотворителен базар. Читалищната кауза на Работилницата бе осигуряване на допълнителни средства за летни дейности с деца, финансово подкрепена от местните бизнесмени Лилия и Божидар Бояджиеви.
NCh Zora Pobeda1
Доброволческата инициатива „Работилница за мартенички с кауза“ бе номинирана в традиционния Национален конкурс „Доброволческа инициатива 2019“, организиран от Фондация Национален Алианс за Работа с доброволци и Фондация Лале.
Наградата на Народно читалище „Зора-1990г.“ в Победа бе получена на официална церемония за връчване на наградите на победителите в конкурса, състояла се в Президентството на Република България.
Последно променен на Понеделник, 09 Декември 2019 11:35
 
Червеният кръст предоставя топъл обяд на 141 деца от пет училища Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 03 Декември 2019 14:35
bchk logoПартньорска мрежа за благотворителност на Българския червен кръст за поредна година ще предостави финансови средства за реализиране на проекти „Топъл обяд“ за учебната 2019/2020 г., съобщават от институцията. Областен съвет на БЧК Плевен влага и собствен финансов принос, като се отчита, че възможността за безплатен обяд е преди всичко сериозен фактор за превенция на отпадането от училище и рефлектира съществено върху развитието на децата. Програмата мотивира децата да ходят на училище, а родителите се чувстват подкрепени.
В Плевенска област програмата стартира на 2 декември 2019 година и в рамките на 70 учебни дни ще бъде предоставен топъл обяд на 141 деца от пет училища.
Последно променен на Вторник, 03 Декември 2019 14:50
 
Международна изложба, дискусия, уъркшоп и показване на видеобиографии се проведоха по проект „Диалог“ в Германия Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 03 Декември 2019 09:44
20191106 112400-1AFB9A5D7-F8E0-4A3C-9880-4CFCE7477A5520191106 09500220191107 094203IMG 5606С няколко събития с международно участие, в навечерието на годишнината от падането на Берлинската стена приключиха дейностите по проект „Диалог“, координатор по който е плевенското сдружение „Учебна работилница Европа“.
Консорциумът от неправителствени организации - партньори по проекта от България, Германия, Австрия и Гърция реши да подреди художествените експонати, показващи представата на младите граждани за днешна Европа, в международна изложба в бивша страна от „източния блок“. Тъй като Тюрингия е една от „новите територии“ след 89-а, в която 30 години след падането на Берлинската стена толерантността е изписана с малки, а изключването, ксенофобията и популизмът - с големи букви, това се случи в град Йена. Изложбата под наслов „Моята представа за Европа - чрез диалог да изградим бъдещето на Европа“ беше експонирана на 5 ноември 2019 г. в Християнска гимназия - Йена. На 6 ноември изложбата беше официално открита в присъствието на политици, общественици, преподаватели и ученици от гимназията, гости от партньорските страни. Представените експонати от Плевен, Атина, Грац и Люнебург бяха разгледани с подчертан интерес и предизвикаха интересни дискусии и обмяна на мнения. Същия ден в гимназията се състоя дискусия с ученици, студенти, политици и общественици, които дискутираха преодоляването на „новите стени” днес и как 30 години след падането на Стената да изградим бъдещето на Европа. За Тина Рудолф от Германската социалдемократическа партия отговорът е „Солидарност и свобода“, за Хайко Кнопф от Партията на зеленитепроектЕвропа е една прекрасна идея, за Роза Мария Хашке от Християндемократическиятсъюз Европа е единственият шанс за хората, а Щефан Байер от Свободната демократическа партия отправи апел: „Имаме 70 години свобода, да я запазим!“. В дискусията беше представена и партия „Алтернатива за Германия“.
Пред участниците бяха представени събраните биографии на граждани, които са се ангажирали активно и подкрепили Европа, свободата и демокрацията. Гостите - политици и партньори по проекта отговаряха на поставени от учениците въпроси, свързани с диалога между поколенията, с предизвикателствата за демокрацията днес за справяне с популизма, антисемитизма, изключването и ксенофобията.
В късния следобед на 6 ноември партньорите се събраха на площада пред Общината в Йена и участваха в международен демонстрационен марш на тема „30 години от падането на Стената“.
По проект „Диалог“ са събрани 45 биографии на граждани, които са оформили и придружили европейската история като свидетели. Паметта за важните събития от миналото трябва да бъде добре съхранена и използвана за следващите поколения, убедени са участниците и мултипликаторите по проекта. Разказите са за събития от втората половина на 20-и век - „крайъгълни камъни“ от историята на Европа. А чрез разкази за лично преживяното тази история придобива лице и става по-разбираема за младите поколения. Видеоклиповете са свободно достъпни в страницата на проекта, на адрес: www.makedialog.eu. Те са на езиците на партньорите, но тъй като имат субтитри на английски, могат да бъдат гледани от младите хора във всички страни и да бъдат използвани безплатно в бъдеще, с образователна цел.
По време на пребиваването си в Йена участниците в проекта от България, Австрия, Гърция и Германия се срещнаха, за да обсъдят новите предизвикателства пред Европа. Те докладваха за събраните биографии - видеоинтервюта на граждани от своите страни. От преподавателите мултиприкатори постъпиха интересни и обоснавани предложения, които координаторът и проектните партньори взеха предвид при оформяне на последните детайли от страницата, преди приключване на проекта.
Бяха обсъдени падането на Стената и преодоляването на „новите стени“, както и предложенията за писмена позиция по проекта, която в готов вид може да се види в интернет на адрес: http://lernwerkstatt-bg.eu/dialog.php.

 
От 9 декември в областта започва раздаването на хранителни продукти на уязвими граждани Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Вторник, 03 Декември 2019 10:08
hranitelni pomoshi1В изпълнение на Оперативната програма за храни и/или основно материално подпомагане на най-нуждаещи се лица, съфинансирана от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещи се лица, Българският Червен кръст започва поетапното предоставяне на пакети с хранителни продукти на над 287 000 домакинства, които включват около 543 000 български граждани. Раздаването ще се извършва от служители и доброволци на БЧК в 312 раздавателни пункта в цялата страна и ще продължи до 28 февруари. Всеки правоимащ, включен в списъците от Агенцията за социално подпомагане, ще получава съответните продукти срещу документ за самоличност и подпис.
В област Плевен ще бъдат подпомогнати 13 528 домакинства. От 9 декември 2019 г. поетапно се отварят раздавателните пунктове в Искър, Червен бряг, Белене и селищата от община Плевен без града. Останалите пунктове ще стартират раздаването през 2020 г. Пунктът в Плевен ще отвори на 3 февруари от 10 часа. Подробният график за поетапното раздаване на продукти по програмата е публикуван на интернет страниците на БЧК и на АСП и в регионалните офиси на БЧК и е съобразен с възможностите за зареждане на складовете и пунктовете в страната.
Всички правоимащи, включени в списъците на Агенцията за социално подпомагане, ще получат по 24,570 кг от 16 вида хранителни продукти: пшенично брашно - 2 кг; ориз - 1 кг; спагети - 1 кг; лютеница - 0,500 кг; зелен фасул консерва - 2,400 кг; домати белени - 1,600 кг; грах зелен - 1,600 кг; гювеч консерва - 1,600 кг; конфитюр - 0,500 кг; говеждо в собствен сос консерва - 0,300 кг; говежди кюфтета в бял сос консерва - 0,600 кг; пиле фрикасе консерва - 0,300 кг; консерва риба - 0,170 кг; зрял фасул - 3 кг; леща - 4 кг; олио - 4 литра.
Право на подпомагане по програмата имат:
- Лица и семейства, подпомагани по Наредба № РД-07-5 от 2008 г. за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление (ДВ, бр. 49 от 2008 г. и следващи изменения) за отоплителен сезон 2017/2018 г.;
- Майки (осиновителки), които получават месечни помощи за отглеждане на дете до навършване на една година по реда на чл. 8, ал. 1 и ал.5 от Закона за семейните помощи за деца (ЗСПД) към месец 08.2019 г.;
- Лица и семейства, получили еднократна помощ за ученици, записани в първи клас по чл. 10а от ЗСПД за учебната 2018/2019 г.;
- Лица с над 90 на сто степен на увреждане с определена чужда помощ и ниски лични доходи от пенсия (до 348,00 лв.), които получават месечна финансова подкрепа по реда на чл. 70 от Закона за хората с увреждания (ЗХУ) към месец 08.2019г.;
- Лица и семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане по реда на чл. 8д от ЗСПД към месец 08.2019 г.;
- Лица и семейства, получили еднократни или месечни помощи, предназначени за превенция и реинтеграция, отглеждане на детето при близки и роднини и в приемни семейства по реда и условията на Правилника за прилагане на Закона за закрила на детето (ППЗЗД) към месец 08.2019 г., а по отношение на еднократните помощи, за периода от 01.01.2019 г. до 31.08.2019 г.;
- Лица и семейства, инцидентно пострадали от бедствия и аварии при форсмажорни обстоятелства, подпомогнати с еднократна помощ по реда на чл. 16 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане (ППЗСП), въз основа на установеното индивидуално ниво на материално лишение за периода от 01.01.2019 г. до 31.08.2019 г.
Последно променен на Вторник, 03 Декември 2019 10:12
 
„Вълшебни звуци” отбелязаха 15 години от създаването си с празничен концерт в Деня на християнското семейство Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - НПО
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 25 Ноември 2019 11:46
Valshebni zvutsi 15-1С празничен концерт, посветен на Деня на християнското семейство, състоял се в Априлци, певческа група „Вълшебни звуци” при НЧ ”Зора 1990 г.” в Победа, Община Долна Митрополия, отбеляза своята петнадесет годишнина, съобщават от читалището. Тържественото събитие бе организирано съвместно с НЧ ”Просвета 1927“ в Априлци.
Певиците от „Вълшебни звуци“ под ръководството на художествения ръководител Надка Томова представиха песни за България и народни песни - обработен фолклор. Домакините се изявиха с изпълнения на детска фолклорна група „Априлски звънчета", танцов състав "Балканджии" и детска фолклорна група "Балкански букет". Двете читалища си размениха символични подаръци в знак на зародилото се приятелство между колективите. Талантливите самодейци предизвикаха бурни аплодисменти в пълния читалищен салон. Тържественият концерт завърши с песента „Земьо майчице“ - призив към всички българи, живеещи извън пределите на България, да се завърнат в своята родина, и изправи на крака развълнуваната публика.
Valshebni zvutsi 15-2
Последно променен на Понеделник, 25 Ноември 2019 12:51
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 102
Фейсбук коментари
Сподели статията