Начало Общество Армия Военно формирование 22160 - Плевен отбеляза 70 години от създаването си
24 Юни 2018 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 23 Юни 2018 14:44
Събота, 23 Юни 2018 13:37
Петък, 22 Юни 2018 10:59
Петък, 22 Юни 2018 10:56
Валути
РЕКЛАМА
Военно формирование 22160 - Плевен отбеляза 70 години от създаването си Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 04 Декември 2017 18:54
form2 form3 На 4 декември Военно формирование 22160 - Плевен отбеляза 70 години от създаването си. Тържественото честване по повод кръглата годишнина уважиха представители на местни и държавни институции - председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, кметът на Община Плевен Георг Спартански, зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов, кметове на населени места в региона, и др. На честването присъства и зам.-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов
Церемонията по случай празника започва с приемане на строя на военнослужещите на ритуалния плац във войскови район 1163 /бившето ШЗО/ и молебен за здраве и благоденствие на военнослужещите, отслужен от свещеници от плевенските православни храмове. Слово по повод 70-годишнинатапроизнесе командирът на Единен център за начална подготовка полковник Николай Бешев, след което последва ритуално засаждане на дръвчета.
Кметът Спартански пожела на военнослужещите и занапред да са опора на цялото ни общество, гарант на сигурността и пазители на традициите на българската армия и връчи почетен плакет на полк. полковник Николай Бешев, командир на Единен център за начална подготовка.

По повод кръглата годишнина от името на Общински съвет - Плевен председателят Мартин Митев връчи поздравителен адрес. „Приемете моята благодарност към всички вас, които достойно изпълнявате своя дълг на военнослужещи от Българската армия. Поклон за дните, месеците и годините на пълно себеотдаване при изпълнението на отговорните задачи! На Вас и на Вашите семейства желая здраве, лична и професионална удовлетвореност! Поздрав и респект към всички, избрали доброволно привилегията да се наричат воини и да служат на Родината!“, се казва в поздравлението от името на местния парламент.
Програмата по повод 70-годишнината продължи с тържествено събрание концерт в зала „Катя Попова“.

Военно формирование 22160 - Плевен е наследник на двадесет и трети пехотен шипченски полк. Създадена е с указ на Президиума на Народното събрание като Първа танкова дивизия на 7 октомври 1947 г. Първи командир на дивизията става генерал-майор Петър Панчевски.
През 1948 г. част от поделенията на дивизията са предислоцирани, а в края на 1948г. и началото на 1949 г. - към нея е създадена и учебна танкова дружина. От юли 1950 г. в София са предислоцирани два танкови полка, механизиран и артилерийски полк. С тези части е създадена девета танкова дивизия. През август 1950 г. дивизията е реорганизирана в Пета танкова дивизия. Декември същата година дивизията получава бойното си знаме. На 1 април 1955 г. Пета танкова дивизия е преименувана на Пета танкова бригада и е подчинена на втора армия.От 19 ноември 1998 г. бригадата е преименувана на Пета шипченска танкова бригада. На 1 октомври 2000 г. е реорганизирана в Пета шипченска механизирана бригада, като частите ? от 2007 г. са дислоцирани в Плевен, Враца и Шумен.От 2 юли 2012 г. е сформиран Единен център за начална подготовка, който е първоприемник на Пета шипченска механизирана бригада.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията
RSS емисии
RSS Последни
RSS Водещи
RSS Бизнес
RSS Общество
RSS Култура
RSS Екология
RSS Светски новини
RSS Спорт
RSS Мобилна емисия
Приятели
Скенери за лични карти