Начало Общество Армия Военно формирование 22160 - Плевен отбеляза 70 години от създаването си
21 Април 2019 г., Неделя
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Събота, 20 Април 2019 13:14
Събота, 20 Април 2019 10:10
Петък, 19 Април 2019 17:00
Петък, 19 Април 2019 16:53
РЕКЛАМА
Военно формирование 22160 - Плевен отбеляза 70 години от създаването си Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 04 Декември 2017 19:54
form2 form3 На 4 декември Военно формирование 22160 - Плевен отбеляза 70 години от създаването си. Тържественото честване по повод кръглата годишнина уважиха представители на местни и държавни институции - председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, кметът на Община Плевен Георг Спартански, зам.-областният управител д-р Красимир Трифонов, кметове на населени места в региона, и др. На честването присъства и зам.-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов
Церемонията по случай празника започва с приемане на строя на военнослужещите на ритуалния плац във войскови район 1163 /бившето ШЗО/ и молебен за здраве и благоденствие на военнослужещите, отслужен от свещеници от плевенските православни храмове. Слово по повод 70-годишнинатапроизнесе командирът на Единен център за начална подготовка полковник Николай Бешев, след което последва ритуално засаждане на дръвчета.
Кметът Спартански пожела на военнослужещите и занапред да са опора на цялото ни общество, гарант на сигурността и пазители на традициите на българската армия и връчи почетен плакет на полк. полковник Николай Бешев, командир на Единен център за начална подготовка.

По повод кръглата годишнина от името на Общински съвет - Плевен председателят Мартин Митев връчи поздравителен адрес. „Приемете моята благодарност към всички вас, които достойно изпълнявате своя дълг на военнослужещи от Българската армия. Поклон за дните, месеците и годините на пълно себеотдаване при изпълнението на отговорните задачи! На Вас и на Вашите семейства желая здраве, лична и професионална удовлетвореност! Поздрав и респект към всички, избрали доброволно привилегията да се наричат воини и да служат на Родината!“, се казва в поздравлението от името на местния парламент.
Програмата по повод 70-годишнината продължи с тържествено събрание концерт в зала „Катя Попова“.

Военно формирование 22160 - Плевен е наследник на двадесет и трети пехотен шипченски полк. Създадена е с указ на Президиума на Народното събрание като Първа танкова дивизия на 7 октомври 1947 г. Първи командир на дивизията става генерал-майор Петър Панчевски.
През 1948 г. част от поделенията на дивизията са предислоцирани, а в края на 1948г. и началото на 1949 г. - към нея е създадена и учебна танкова дружина. От юли 1950 г. в София са предислоцирани два танкови полка, механизиран и артилерийски полк. С тези части е създадена девета танкова дивизия. През август 1950 г. дивизията е реорганизирана в Пета танкова дивизия. Декември същата година дивизията получава бойното си знаме. На 1 април 1955 г. Пета танкова дивизия е преименувана на Пета танкова бригада и е подчинена на втора армия.От 19 ноември 1998 г. бригадата е преименувана на Пета шипченска танкова бригада. На 1 октомври 2000 г. е реорганизирана в Пета шипченска механизирана бригада, като частите ? от 2007 г. са дислоцирани в Плевен, Враца и Шумен.От 2 юли 2012 г. е сформиран Единен център за начална подготовка, който е първоприемник на Пета шипченска механизирана бригада.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията