Начало Общество Армия Плевенският областен управител уважи празника на 61-ва Стрямска бригада
18 Юли 2019 г., Четвъртък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Четвъртък, 18 Юли 2019 15:21
Четвъртък, 18 Юли 2019 15:00
Четвъртък, 18 Юли 2019 14:14
Четвъртък, 18 Юли 2019 13:16
РЕКЛАМА
Плевенският областен управител уважи празника на 61-ва Стрямска бригада Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 07 Октомври 2016 18:43
voenni kazanlak Областният управител на Плевен Ралица Добрева беше гост на тържественото честване в Казанлък на 24-та годишнина от създаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада и 100 години от написването на химна на българската армия „Велик е нашият войник”. Събитието уважиха началникът на отбраната, генерал Константин Попов, командирът на сухопътните войски, генерал-майор Андрей Боцев, генерал Михо Михов – началник на генералния щаб на Българската армия в периода от 1997-2002, адмирали, кметът на Казанлък, Галина Стоянова, областният управител на Стара Загора, Васил Ранов и др.
Начало на тържественото честване бе дадено с  водосвет, отслужен от Старозагорския митрополит Антоний в съслужение с местни свещеници, след което гостите и гражданите на Казанлък присътваха на събрание-концерт, посветен на 24-та годишнина от създаването на 61-ва Стрямска механизирана бригада и 100 години от написването на „Велик е нашият войник”.
В приветственото си слово генерал Попов припомни, че точно на този ден преди 104 години 23 Шипченски полк воюва за освобождението на Кърджали, със смело сърце, с много дух. Такива са били нашите деди – горди, смели хора, воюващи за България и българите", заяви генерал Попов. По думите му, българският войник е бил символ на духа, единството и силата на България и днес отговорът на въпроса такива ли сме, каквито бяха нашите деди е категорично положителен. „Защото сме хора с униформа и искаме нашите деца да кажат: имахме прекрасни родители – възпитаха ни, но те бяха и военни, хора смели, отговорни, достойни, на които можем да кажем благодаря. Казвам го защото знам, че сте достойни хора и че ви предстоят победи, на 61-ва бригада и предстоят победи“, завърши изказването си началникът на отбраната генерал Константин Попов.
Приветствия по повод двата празника поднесоха още бригаден генерал Груди Ангелов, генерал-майор Андрей Боцев и кметът на Казанлък Галина Стоянова, която обяви предстоящото реализиране на инициативата за изграждане на паметник на химна на българската армия „Велик е нашият войник” в Казанлък. Така Градът на розите ще стане вторият в света с паметник на песен.
Публиката в залата бе първата, видяла макета на паметника, който бе презентиран от автора му, художничката Таня Узунова. Паметникът ще представлява книга, върху която ще бъде гравиран текста на песента в неговия оригинален вариант от 1916 година, перо, завършващо с гилзи, с пръст от най-тежките и кръвопролитни сражения, и мастилница.
По време на тържественото събрание беше валидирана пощенска марка, посветена на 100-годишнината на „Велик е нашият войник”. Автор на проекта е отново Татяна Узунова.Харесвате тази статия! Харесайте и страницата на “Посредник” във Фейсбук, където е публикувана
МНЕНИЯ ПО ТЕМАТА
ТВОЕТО МНЕНИЕ
Име:
Email:
 
Заглавие:
UBBCode:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img] 
 
 
:D:):(:0:shock::confused:8):lol::x:P:oops::cry::evil::twisted::roll::wink::!::?::idea::arrow:
 

!joomlacomment 4.0 Copyright (C) 2009 Compojoom.com . All rights reserved."

 
Фейсбук коментари
Сподели статията