19 Април 2019 г., Петък
НОВИНИ
Фен зона
Последни новини

Петък, 19 Април 2019 15:12
Петък, 19 Април 2019 11:35
Петък, 19 Април 2019 10:52
Петък, 19 Април 2019 09:55
РЕКЛАМА
Армия
Вицепремиерът Каракачанов очаква до 6 май да има решение на Народното събрание за възстановяване на Военно-въздушното училище в Долна Митрополия Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Събота, 13 Април 2019 15:15
1204 show DMitropoliya1С открит летателен ден и зрелищно авиошоу във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия бяха отбелязани 40 години от полета на първия български космонавт Георги Иванов и Международния ден на авиацията и космонавтиката - 12 април.
Празникът на започна с посрещане на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който прие тържествения строй и приветства военнослужещите. В изказването си той отново увери, че до 6 май очаква процедурата по предложението за възстановяването на Военно-въздушното училище да приключи и да има решение на Народното събрание. „Моята амбиция е преди Гергьовден, за празника на българската войска, да има вече и решението на Народното събрание. И от 1 януари следващата година да започне да функционира тук, където му е мястото, новото Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски"“, обяви Красимир Каракачанов.
За славната история на военновъздушните сили говори командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков, който припомни и историческата дата 10 април 1979 г. Тогава в орбита около Земята е изстрелян космическият кораб „Съюз-33“, като част от екипажа е българският военен пилот Георги Иванов. Припомнен бе и факта, че Летище Долна Митрополия е ковачницата на кадри за военновъздушните ни сили в годините назад и именно оттук са тръгнали много известни личности и един от тях е генерал-лейтенант Георги Иванов.
Тържествената церемония продължи с връчване от кмета на Община Долна Митрополия Поля Цоновска на годишната академична награда за „Най-добър курсант” от факултет „Авиационен”.
1204 show DMitropoliya2
Гости на празника бяха още областният управител Мирослав Петров и Татяна Божинова - заместник областен управител, зам.-кметът на Община Плевен Тодор Еленков, бригаден генерал Димитър Петров - командир на авиационна база Граф Игнатиево, полк. Пламен Богданов - началник на Националния военен университет „Васил Левски”, ръководители на военни структури на местно ниво, курсанти и военнослужещи, десетки граждани, сред тях и много ученици. След официалната церемония в небето над Долна Митрополия бяха представени пилотажните умения и способности на летците - инструктори от състава на Учебна авиационна група „Георги Бенковски” и техните обучаеми. Полетите бяха изпълнени със самолети "Пилатус РС-9М" и L-39 “Албатрос”, демонстрирани бяха и техники на пилотиране. Изненада и атракция за всички присъстващи беше впечатляващ въздушен поздрав от два самолета МиГ - 29, които прелетяха във въздушното пространство над Долна Митрополия. Посетителите имаха възможност да се запознаят отблизо и с различни видове самолети, специализирани средства за противовъздушна отбрана, с леко стрелково оръжие, височинно оборудване и летателни костюми.
Последно променен на Понеделник, 15 Април 2019 09:31
 
Тържествен ритуал и концерт за празника на Плевенския гарнизон Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Петък, 15 Март 2019 16:57
praznik garnizon1С тържествен ритуал и молебен за здраве Командването на Единен център за начална подготовка в Плевен чества празника на Гарнизон Плевен, който се отбелязва на 16 март. На тази дата през 1913 година Четвърти пехотен плевенски полк бележи славна победа в боевете при Акалан в Балканската война.
Празничният ритуал започна с поднасяне на венци пред паметната плоча на 9-а пехотна Плевенска дивизия в Градската градина, след което на централния площад „Възраждане“ се проведе тържествен строй с молебен за здраве и благополучие на българската войска. Честването уважиха с присъствието си председателят на Общински съвет - Плевен, Мартин Митев, кметът на Община Плевен Георг Спартански, представители на държавни и местни структури, командири на военни формирования. Поздравления поднесоха началникът на Гарнизон Плевен полк. Николай Бешев и полк. Мануш Христов от факултет „Авиационен“.
В тържествения ритуал участваха почетни роти от военни формирования 22160, 38220 и 42800 в Плевен, Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” в Долна Митрополия, факултет „Авиационен“ на НВУ „Васил Левски“ във Велико Търново, представители на дружество “Традиция” в Плевен, гвардейският отряд при ОУ „Д-р Петър Берон“ в Плевен и представителния духовия оркестър на Сухопътните войски.
Празникът продължи с концерт на Представителния състав на Въоръжените сили в театралния салон на Военен клуб в Плевен.
praznik garnizon2
Последно променен на Петък, 15 Март 2019 17:02
 
По традиция осветиха знамената на Плевенския гарнизон Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Неделя, 06 Януари 2019 17:09
znamena 6С Богоявленски водосвет, отслужен от свещеници от плевенските православни храмове, днес в Плевен бяха осветени знамената на местните формирования на Българската армия. Тържественият ритуал за Богоявление се проведе на площад „Възраждане“, с участието на почетни роти от военните формирования 22160, 38220 и 42800 - Плевен, от Военовъздушна учебна база „Георги Бенковски” - гр. Долна Митрополия и духовия оркестър на Сухопътните войски. Традицията уважи и председателят на Общински съвет - Плевен Мартин Митев, заедно представители на военно-патриотичните съюзи и командири на военните формирования от Плевенския гарнизон.
„Днес за 26 път се събираме, за да извършим един от най-значимите ритуали в историята на Българската армия - водосвет на бойните знамена! Бойното знаме е славата и честта на българския войник, то е глас и завет на нашите деди“, обърна се към военнослужещите полк. Николай Бешев - командир на Единния център за начална подготовка в Плевен. Той припомни също, че традицията за освещаване на знамената води началото си още от битката при Ахелой през 917 година.
По стар български обичай на 6 януари - Богоявление, Българската православна църква благославя Българската армия и нейните бойни знамена и флагове, които са символ на бойния дух на военнослужещите.
 
След 7777 самостоятелни кацания майор Попов слезе на земята Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Понеделник, 25 Февруари 2019 14:11
Plamen Popov VVUB-2В понеделник, 25 февруари 2019 година във ВВУБ „Георги Бенковски“ се проведе тържествена церемония по повод освобождаването от военна служба и преминаване в запаса на майор Пламен Попов, съобщават от учебната база. Пред личния състав бе прочетена заповед на министъра за освобождаването му от длъжност „Заместник-началник на Център за летателна подготовка, той и началник на авиационен учебен център” поради навършване на пределна възраст. Командирът на авиобазата полковник Петър Банков изказа признателност за проявения професионализъм през дългогодишната му и всеотдайна служба.
Преди дни - на 20 февруари 2019 година майор Попов изпълни последния си полет със самолет “Pilatus” РС-9М. Той бе посрещнат с аплодисменти от своите колеги и сподели, че това е 7777-мо самостоятелно кацане в неговата летателна кариера.
Майор Попов е летец-пилот 1-ви клас, с пролетени почти 3000 летателни часа на самолети L-13(Blanik); L-29(Delfin); L-39(Albatros); MiG15, MiG 17, MiG-21ПФМ; Su 25; PC-9M.
Майор Пламен Попов е завършил ВНВВУ „Георги Бенковски” през 1988 година. Започва кариерата си на военен пилот като заместник-командир на звено в авиополк Щръклево. От 1989 до 1994 година служи в 3 УАЕ Долна Митрополия, а след това в 12 УАБ Каменец. От 2007 година е в ятото на инструкторите във ВВУБ „Георги Бенковски”. Преминал е през следните длъжности: зам. командир на звено, командир на звено, командир на отделно учебно звено, помощник-началник и началник на отделение „Аеронавигационно осигуряване”, командир на учебна авиационна ескадрила L-39.
Plamen Popov VVUB-1 Plamen Popov VVUB-3

През 2007 година става командир на Ескадрила за подготовка и сертифициране PC-9M. От 2012 година е Заместник-командир на център за летателна подготовка и началник на авиационен учебен център. Майор Пламен Попов е летец-инструктор с отлична теоретична и летателна подготовка, който е обучил стотици бъдещи пилоти. Взел е участие в международни учения, авиационни фестивали в България, в „Кечкемет” - Унгария и „Чийли” - Турция.
Последно променен на Понеделник, 25 Февруари 2019 14:58
 
Плевен посрещна 36-ия контингент на Българската армия, участвал в мисия в Афганистан Печат Е-мейл
( 0 Гласа )
Общество - Армия
Написано от Вестник "Посредник"   
Четвъртък, 03 Януари 2019 16:14
Afganistan misiya1С тържествен ритуал на централния площад „Възраждане“ в Плевен бе посрещнат 36-ият контингент на Българската армия от участие в мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан. Пред параклис-мавзолей „Св. Георги Победоносец” военнослужещите бяха приветствани от министъра на отбраната Красимир Каракачанов, от началника на отбраната генерал Андрей Боцев, от зам.-командващия на Съвместното командване на силите генерал-майор Иван Лалов, зам.-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, от полк. Николай Бешев - командир на Единния център за начална подготовка в Плевен. Контингентът бе приветстван с добре дошли и от представителите на местната власт в лицето на председателя на Общински съвет - Плевен Мартин Митев и кмета на Общината Георг Спартански, от областния управител Мирослав Петров и зам.-областния Татяна Божинова, от много роднини и близки на участниците в мисията.
„Щастлив съм да ви приветствам на родна земя и да ви поздравява с добре изпълнената мисия”, обърна се към военнослужещите министър Каракачанов. Във връзка с отличното изпълнение на поставените задачи и успешното приключване на мисията, представители на Контингента бяха наградени в изпълнение на заповеди на министъра на отбраната, на началника на отбраната, на командващия Съвместното командване на силите и на командира на Сухопътните войски.
Afganistan misiya2
36-ият контингент на Българската армия е в състав от 158 военнослужещи. Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Веселин Василев, помощник - национален командир за формированието в Кабул - подполковник Недялко Киров, помощник – национален командир за формированието в Кандахар – подполковник Димитър Димитров, а командир на ротата за охрана е майор Велин Кехайов. Целта на международната мисия на НАТО „Решителна подкрепа“ е да бъдат изградени надеждни афганистански сили за сигурност, способни да поемат отговорност за местното население.
Последно променен на Четвъртък, 03 Януари 2019 20:19
 
« НачалоПредишна12345678910СледващаКрай »

Страница 1 от 42
Фейсбук коментари
Сподели статията